FILMER FORGE

27 May 2020

Започна приемането на проекти за питчинг сесията на международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE International Short Film Festival.

Питчинг сесията предоставя възможност на дебютиращи кинотворци да представят авторски филмови проекти пред международно жури. На конкурсен принцип се избират най-обещаващите идеи, които се награждават с финансов грант, целящ подпомагане или цялостно финансиране на филмовите проекти, с услуги и т.н. Форумът дава възможност на участниците да намерят нови партньори и възможности за последващото развитие на техните проекти и филми. Проекти ще се приемат до 15-и юли.

„Заедно без теб“ с онлайн премиера

22 May 2020

Стоян Дойчев и Димитър Иванов играят главните роли в новия късометражен игрален филм на Димитрис Георгиев

Филмът „Заедно без теб“ на младия режисьор Димитрис Георгиев ще бъде представен ексклузивно на 22.05 (петък) в 18:00 часа в платформата за българско кино NO BLINK, а зрителите ще имат възможност да го гледат до следващия ден в полунощ. Филмът, вдъхновен от бягството на престъпниците Колев и Пелов от Софийския централен затвор през 2018 г.

Филми за цялото семейство по HBO GO

15 April 2020

10+2 филма за цялото семейство, които да гледаме в HBO GO по време на великденските празници

Има различни вариации на традициите за празнуването на Великден по света, но независимо дали то се случва по православния или католическия календар, едно е неизменно, Великден е време за семейството. Освен забавните активности по боядисването на яйцата, декорацията вкъщи и месенето или опитването на домашни козунаци, гледането на филми заедно също е част от времето в почивните празнични дни.

Пълен запис на „Нарисувай ми тъга” на Тео Ушев

07 April 2020

НДК със специален великденски подарък – запис на визуалния концерт “Четирите годишни времена” от вечерта, посветена на Теодор Ушев в рамките на Киномания 2019

НДК ще зарадва своята публика със специален великденски подарък – излъчване на пълен запис на визуалния концерт „Четирите годишни времена” на Вивалди от програмата на Киномания 2019. Концертът ще бъде достъпен онлайн в деня, известен като Светли понеделник – 20 април от 21.00 ч. на страницата на НДК в социалната мрежа Фейсбук. Концертът беше представен за пръв път в България на специална вечер под надслов „Нарисувай ми тъга”, посветена на световноизвестния български режисьор и артист Теодор Ушев.

Късо кино за дълъг размисъл, всяка сутрин в 8:00

01 April 2020

Благодарение на Кинематограф и София Филм Фест всяка сутрин от 8:00 ч могат да се гледат филми безплатно на сайта на kinematograf.bg

Територията на късото кино винаги е била terra incognita – не толкова заради някаква особена загадъчност, колкото поради простия факт, че за нея не се говори много. Една на пръв поглед подценявана ниша в изкуството, съдържаща в себе си повече истории, отколкото можете да си представите. В нея можем да открием всичко, включително да разпознаем собствените си житейски казуси и макар за мнозина то да е трудно за гледане, за други тъкмо това го прави гениално и вдъхновяващо.

Бъдещето е история

08 March 2020

„12 маймуни“ на Тери Гилиъм представя апокалиптична картина, в която всички предишни познания и целият опит на човечеството се оказва без стойност.

Подобно на "Бразилия", първата ни среща с главния герой на "Дванайсет маймуни" Джеймс Коул става посредством сън. Коул сънува как малко момче наблюдава убийството на мъж, който пада повален от куршум сред множество от хора. Действието на филма "Дванайсет маймуни" ни отвежда в 2035 година, където е оцеляла една малка част от човечеството в следствие на смъртоносен вирус. Режисьорът използва бъдещето като стартова площадка за централната линия на сюжета, който се развива през 1990 и 1996 година.

„Тяло Христово“ – да прощаваш е любов!

07 March 2020

Постоянно прогонваме Бог и дори, когато в тишината на здрача го призоваваме, звярът в нас убива любовта

За мен полското кино и темите, свързани с нравствеността винаги се идентифичират с творчеството на Зануси. Но и днес полското кино продължава да предлага сюжети, които изследват линията религия – вяра-избор. Веднага се сещам за представител на моето поколение - полската режисьорка Малгожата Шумовска и нейните филми „Лице“ (2018), „В името“ (2013). 38 годишният режисьор Ян Комаса прави изключително сериозен разрез на полското общество със своя малък „Левиатан“ - „Тяло Христово“.

Фарът (или бавното пропадане в мрака на лудостта)

04 March 2020

И тази година, младежите от кино школа "Братя Люмиер" при Общински детски комплекс-Варна ще се опитат да анализират различни по рода си филми от програмата на "София филм фест" във Варна. Интересно е обстоятелството, че този път те сами си избират над какво да пишат и по собствена инициатива желаят да се включат в отразяването на събитието. На вашето внимание предлагам разсъжданията на Никола Йорданов - IV ЕГ "Фредерик Жолио–Кюри", 11 клас Елица Матеева-художествен ръководител на киношкола "Братя Люмиер".

"Предимства и предизвикателства на късите форми" от Петя Александрова

02 March 2020

Премиерата на книгата ще бъде на 4 март (сряда), от 18 часа в кино "Одеон".

В "Предимства и предизвикателства на късите форми. Модели и практики на българското късометражно игрално кино", изд. Институт за изследване на изкуствата, авторът й Петя Александрова се вглежда в многообразието от кратки игрални филми (експериментални, независими, екранизации, хибриди, омнибуси и т.н.) и свързаните с тях нови посоки, нови стилове, нови имена - една неизследвана в своята цялост територия в екранната теория и практика. Книгата ще бъде представена от проф. Надежда Маринчевска като част от проекта "Посттоталитарното българско кино - модели и преспективи" на Института за изследване на изкуствата. Ще бъдат показани и филмите "Синът" на Христо Симеонов и "Чест" на Павел Веснаков. С любезното съгласие на Петя Александрова, на Вашето внимание предлагаме уводната част на книгата.

”Кино в длан” 2020

27 February 2020

Петото издание на фестивала ”Кино в длан” очаква филми до 31 март 2020

Филми, заснети с мобилни устройства могат да кандидатстват в петото издание на фестивала ”Кино в длан” до 31 март 2020 г. Изискванията към филмите са да са с времетраене до 5 минути и да са заснети с мобилно устройство /мобилен телефон или таблет/. Регистрацията за фестивала се осъществява чрез сайта mkino.org, а най-актуална информация за всичко, свързано с ”Кино в длан” може да се намери освен на сайта и на фейсбук страницата на фестивала. Там публиката може освен да гледа и коментира филмите участници, така и да сравни своята преценка с тази на журито, което е от утвърдени филмови специалисти.

Късометражните филми на София Филм Фест 2020

19 February 2020

За 18-а поредна година София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм

За 18-а поредна година международният филмов фестивал София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм. През повечето години програмата е подкрепяна от ирландското уиски Джеймисън, което допринесе за успешното развитие на създаването на късометражно кино в България. През конкурса са преминали много от водещите имена в съвременното българско кино, сред които Драгомир Шолев, Андрей Паунов, Светла Цоцоркова, Петър Вълчанов, Борис Десподов, Павел Веснаков и много други.