„Болка и величие“ – картата на живота

07 November 2019

„Филмите нашепват тайна за самите нас.“ Педро Алмодовар

За тях Алмодовар е новост, досега не са имали възможност да преплуват киното му от игла до конец. Някои го чуват за първи път, други са го подминавали, защото са смятали, че той е поредният ексцентричен испанец-кинаджия. Нужно е малко, за да опознаеш някого: любопитството и търпението са в основата на всяко начинание. Възпитаниците на киношкола „Братя Люмиер“- Общински детски комплекс-Варна предлагат интерпретации върху „Болка и величие“- последната творба на Алмодовар.

Новият филм на Кончаловски на Киномания 2019

01 November 2019

„Грехът на Микеланджело” с премиера на 5 декември зала 1 на НДК

Киномания представя най-новия филм на руския режисьор Андрей Кончаловски „Грехът на Микеланджело”. Заснет в Италия, филмът пресъздава по майсторски начин най-вълнуващите моменти от живота на ренесансовия гений. Световната премиера на лентата беше преди дни, непосредствено преди закриването на 14-ия кинофестивал в Рим. Премиерата за България ще бъде в зала 1 на НДК на 5 декември от 19:00 ч.

Класики на Мосфилм на Киномания 2019

30 October 2019

„Александър Невски”, „Дерсу Узала” и „Спартак” отново на голям екран

Киномания ще представи някои от най-великите класически филми-дело на най-голямата руска и съветска кинокомпания „Мосфилм”. Нетипичните филмови заглавия от средата на миналия век, които са част от програмата на фестивала, ще предложат на посетителите в кино „Люмиер Лидл” истинско разнообразие от жанрове и вълнуващи сюжети. Продукциите „Александър Невски”, „Дерсу Узала” и „Спартак”, ще бъдат прожектирани съответно на 6, 7 и 8 ноември от 19:00 ч.

Защо „Жокера“ не е опасен?

14 October 2019

Трябва ли Артър Флек да се страхува затова, че американските кина и специални служби въведоха извънредни мерки за сигурност?

„Жокера“, посрещнат във Венеция с осемминутни овации и спечелил „Златен лъв“, е първият филм, базиран на комиксите за Батман, който в САЩ получи възрастово ограничение до 18+ (в България ограничението е до 16 години). С други думи, това е първият филм от вселената на Батман, до който децата не са допуснати. Нещо повече, някои кина в САЩ отказаха да го показват изобщо, уплашени от възможни ексцесии, а най-голямата киномрежа Landmark Theatres, за всеки случай забрани да пуска зрители, облечени с костюмите на Жокер. Полицията в Ню Йорк и Лос Анджелис съобщи за увеличени патрули в районите на киносалоните, прожектиращи филма. И накрая, американската армия започна да информира военните за възможността от актове на насилие по време на прожекциите на филма и да им дава съответните инструкции. „Жокер“ се превърна във филмова бомба.

„Изпепеляване“ – отвъд себе си

09 October 2019

С поетичната си визия и мълчаливи картини, „Изпепеляване“ прилича на ранен копнеж

65 годишният Лий Чанг-донг сякаш е оголил до кост разказа на Харуки Мураками „Горящият хамбар“ от сборника „Изчезването на слона“. Дори си е позволил да измисли някои нишки над оригиналната история, които да превърнат един от най-любимите филми на критиката в Кан през 2018 „Изпепеляване“ в мистериозна метафора на това, че всеки има двойник, окован в комплексите на персоналните си дефицити. Може би „Изпепеляване“ не е филмът, който би предизвикал далгоочаквано затишие пред буря по подобие на „Оазис“ (2002) и „Поезия“ (2010), филми, заради които харесвам режисьора, но ще се оправдая, че всеки от нас има потребност от онова кино, което отговаря на моментните му нагласи.

„Писма от Антарктида“ – искам да ти кажа нещо!

29 September 2019

„Писма от Антарктида“ е филм за уязвимостта ни, за възможността да съпоставим нашия микросвят със света на другите.

Отдавна в новото ни кино не е имало български филм, който да говори така честно и искрено за общуването между малките и големите и за пропастта между тях в случай, че има лъжа. Тази година го направи в първите дни на „Златна роза“ премиерният „Писма от Антарктида“. Непременно го гледайте заедно с вашия малък-голям човек, за да си кажете след това, онова, което сте премълчавали, докато сте опитвали да предпазите в качеството си на родител детето си от разочарования. Понякога възрастните сме доста вредни същества в опита си да съхраним спокойствието на своето дете. Все отбягваме онези теми от живота, в които има мрак и тъга, но животът не е само площадка за детски игри и закачки.

Късометражните филми в програмата на CineLibri 2019

22 September 2019

За първи път у нас, в рамките на CineLibri, се провежда конкурс за късометражни филми, инспирирани от литературни произведения

Акцент сред паралелните събития в тазгодишната програма на кино-литературния фестивал е конкурсът за късометражни филми CineLibri Short Movie Official Competition, който има награден фонд 2000 лв. и се реализира съвместно с TatraTea чрез платформата Film Freeway. За първи път у нас, в рамките на CineLibri, се провежда конкурс за късометражни филми, инспирирани от литературни произведения. Церемонията по обявяване и награждаване на призьорите ще се проведе на 20 октомври от 19:00 ч. в кино Люмиер Lidl, веднага след като бъдат излъчени 10-те филма от конкурсната програма. Голямата награда се връчва от TATRATEA.

Нека да има късометражно кино!“

22 September 2019

Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE за 16-ти път!

Преди пет години прекарах чудна седмица в Балчик на МФФ за късометражно кино „В Двореца“. От тогава е и моята любов към Белия град и винаги, когато намирам свободна минутка след кино фестивални летни премеждия, се отбивам там. Спомням си атмосферата в Двореца по време на фестивала-около прохладните сенки на дърветата, под които вероятно е почивала преди век румънската кралица Мария бе уютно, спокойно и тихо.

Отличниците на 15-я Световен фестивал на анимационния филм

16 September 2019

Преди отличниците, екранът на зала 1 принадлежи на децата от анимационните работилници на фестивала.

Оказа се, че Световният фестивал на анимационния филм е най-любимият кино фестивал на варненчетата, защото освен да гледат анимационни кинообразци, да присъстват на неповторими панорами и лектории, те имаха възможност и да научат повече за различни техники на анимиране и да направят своите първи опити в създаването на своя анимация.

Варна отново е столица на световната анимация!

12 September 2019

15-то издание на Световния фестивал на анимационния филм започна ударно с две изложби и със стегната церемония по официалното откриване. Най-хубавото е, че всичко е свързано с младостта, защото екипът на професор Анри Кулев – двигателят на фестивала е съставен от млади хора. На сцената нямаше приветствия от Община Варна, кметски представители и културни дирекции, което пък може би подсказва, че присъствието на подобни високи люде сякаш се е поизчерпало още повече, че се предполага посоката на словесността им – кино, музи, звезди, анимация, Варна 2019.

Роман Полански открива CineLibri 2019

02 September 2019

„Офицер и шпионин” дава старт на петото издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri

Тържествената церемония по откриването ще се състои на 5 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 ч. и ще бъде съпроводена с космически акустичен пърформънс на Мила Робърт, официално представяне на програмата и гостите на фестивала.