Дни на португалското класическо кино

04 April 2024

Панорамата се организира от Българска национална филмотека и Португалска филмотека – Музей на киното съвместно с Камойш, Институт за сътрудничество и език

Събитието ще се проведе във филмотечно кино „Одеон‘‘ от 22 до 25 април 2024. Селекцията е реализирана от двата филмови архива, като в рамките на 4 дни ще бъдат показани 6 португалски филма от 40-те до 80-те години на миналия век. Класическите заглавия са дигитално реставрирани с помощта на най-новите технологии, с които разполага консервационният център към Португалската синематека, която близо в последните близо три десетилетия работи усилено по реставриране и дигитализиране на филмовата си колекция.

Маргарете фон Трота ще бъде специален гост на София филм фест 2024

16 January 2024

Първата дама, отличена със „Златен лъв“, ще представи у нас най-новия си филм „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“

Маргарете фот Трота с основание е наричана „водеща сила“ на движението „Ново немско кино“ и е една от най-значимите режисьорки-феминистки в света. Родена през 1942 година в Берлин, тя израства с майка си в германския град Дюселдорф. След като завършва Мюнхенското училище по драма, започва да работи като актриса в театъра и участва във филми на Райнер Вернер Фасбиндер и Фолкер Шльондорф. Партнира на Шльондорф за сценария и режисурата на филми като „Внезапното богатство на бедните хора от Камбах“ (1971) и „Изгубената чест на Катарина Блум“ (1975). По това време, от 1971 до 1991 година, той е неин съпруг. През 1972 година Маргарете фон Трота получава наградата на Германската критика за ролята си във филма на Фолкер Шльондорф „Strohfeuer“. Самостоятелният ѝ режисьорски дебют е през 1978 година с филма „Второто пробуждане на Криста Клагес“.

„Учителска стая“ – симптоми на разпада

26 November 2023

„Учителска стая“ на Илкер Чатак е немското предложение за чуждоезичен „Оскар“

Какво се случва в учителската стая, далеч от любопитните погледи на хиперактивни тийнейджъри, които имат мнение за всичко и могат да оправдаят по фантастичен начин липсващото домашно по математика, физика или български език? Дали учителите са сплотено семейство или всеки е в своя филм? Родното образование отдавна е в криза. „Не си отивай“ на режисьора Людмил Кирков ще стане на половин век, но темите си остават същите. Филмът „Учителска стая“ на младия режисьор Илкер Чатак сурово разсъждава по темата и вероятно затова е номиниран за европейските филмови награди в категориите: най-добър сценарий и най-добра женска роля.

„Уроците на Блага“ тръгва по кината от 15 декември

16 October 2023

Най-новият филм на Стефан Командарев с нова премиерна дата

„Уроците на Блага“ вече спечели две статуетки „Кристален глобус“ (Награда за най-добър филм и Награда за най-добра женска роля) на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, получи седем награди на Националния фестивал за игрално кино „Златна роза“ (включително Най-добър филм и Награда на публиката), влезе в селекцията за Европейските филмови награди 2023, както е и българското предложение за наградите „Оскар“. Най-новият филм на Стефан Командарев ще има своето киноразпространение в България от 15 декември тази година.

„Аз, капитанът“ с премиера на Киномания

16 September 2023

Филмът на Матео Гароне е отличен със „Сребърен лъв” за режисура и наградата „Марчело Мастрояни“ за изгряващ актьор на фестивала във Венеция

Тазгодишното издание на „Киномания“ отново представя най-доброто от световното кино през настоящата година. Фестивалът ще покаже за първи път пред българската публика „Аз, капитанът“ на режисьора Матео Гароне, носител на наградата за режисура на 80-ото издание на Международния кинофестивал във Венеция. Освен със „Сребърен лъв“, продукцията е отличена и с наградата „Марчело Мастрояни“ за изключителната игра на младия актьор Сейду Сар

„Близо" на Лукас Донт е достъпен в цяла България в платформата NeterraTV+ от 30 юни

30 June 2023

Филмът спечели европейската награда LUX на публиката

Вторият пълнометражен филм на Лукас Донт „Близо" бе представен за първи път пред българските киномани на 27-ия София Филм Фест през март. Той е носител на Голямата награда на журито от Кан 2022, както и номиниран за наградите "Оскар", "Златен глобус" и "Сезар".

Девето издание на „Срещи на младото европейско кино“

07 June 2023

Прожекции на оригинална селекция от европейски филми, уникален киноконцерт, работилници за деца и младежи, обучения за учители, възпитатели в детски градини, професионалисти, работещи с деца и младежи в сферата на изкуствата, културата и неформалното образование, които ще се проведат от 20 до 25 юни 2023 във Френски институт, Гьоте-институт и Чешки център. Вход свободен след предварителна регистрация.

Жустин Трие получи "Златната палма" на кинофестивала в Кан 2023

28 May 2023

Тя стана третата жена режисьор, която печели престижното отличие

Голямата награда на кинофестивала в Кан - "Златна палма", бе присъдена на филма на френската режисьорка Жустин Трие "Анатомия на едно падение". Тя е третата жена режисьор, която печели най-голямото отличие на кинофестивала, след Джейн Кемпиън и Джулия Дюкурно, спечелили съответно "Златната палма" през 1993 г. за "Пианото" и през 2021 г. за "Титан".

Седмица на унгарското кино

26 April 2023

Събитието ще се проведе във филмотечно кино „Одеон‘‘ от 29 април до 5 май 2023. Селекцията е реализирана от двата филмови архива, като в рамките на шест дни ще бъдат показани девет унгарски филма от 70-те и 80-те години на миналия век. Култовите заглавия са дигитално реставрирани.

Изложба чества Златан Дудов: един българин – класик на германското кино

27 March 2023

На 27 март, 16.30, в залата на Агенция "Архиви", ул. Московска 5 се открива на изложба по случай 120-ата годишнина от рождението на Златан Дудов

Златан Дудов (1903-1963) е български кино- и театрален режисьор, драматург и сценарист, живял и работил в Германия, Франция и Швейцария. Роден в Цариброд през 1903, завършил Трета мъжка гимназия в София, той заминава за Берлин преди да навърши 20 години. Работи в театъра с Бертолт Брехт и се превръща в ключова фигура на германския филмов и театрален авангард в последните години на Ваймарската република. Създава през 1931 филма "Куле Вампе или На кого принадлежи светът", забранен през 1933 след идването на Хитлер на власт.