Маргарете фон Трота ще бъде специален гост на София филм фест 2024

16 January 2024

Първата дама, отличена със „Златен лъв“, ще представи у нас най-новия си филм „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“

Маргарете фот Трота с основание е наричана „водеща сила“ на движението „Ново немско кино“ и е една от най-значимите режисьорки-феминистки в света. Родена през 1942 година в Берлин, тя израства с майка си в германския град Дюселдорф. След като завършва Мюнхенското училище по драма, започва да работи като актриса в театъра и участва във филми на Райнер Вернер Фасбиндер и Фолкер Шльондорф. Партнира на Шльондорф за сценария и режисурата на филми като „Внезапното богатство на бедните хора от Камбах“ (1971) и „Изгубената чест на Катарина Блум“ (1975). По това време, от 1971 до 1991 година, той е неин съпруг. През 1972 година Маргарете фон Трота получава наградата на Германската критика за ролята си във филма на Фолкер Шльондорф „Strohfeuer“. Самостоятелният ѝ режисьорски дебют е през 1978 година с филма „Второто пробуждане на Криста Клагес“.

„Учителска стая“ – симптоми на разпада

26 November 2023

„Учителска стая“ на Илкер Чатак е немското предложение за чуждоезичен „Оскар“

Какво се случва в учителската стая, далеч от любопитните погледи на хиперактивни тийнейджъри, които имат мнение за всичко и могат да оправдаят по фантастичен начин липсващото домашно по математика, физика или български език? Дали учителите са сплотено семейство или всеки е в своя филм? Родното образование отдавна е в криза. „Не си отивай“ на режисьора Людмил Кирков ще стане на половин век, но темите си остават същите. Филмът „Учителска стая“ на младия режисьор Илкер Чатак сурово разсъждава по темата и вероятно затова е номиниран за европейските филмови награди в категориите: най-добър сценарий и най-добра женска роля.

„Уроците на Блага“ тръгва по кината от 15 декември

16 October 2023

Най-новият филм на Стефан Командарев с нова премиерна дата

„Уроците на Блага“ вече спечели две статуетки „Кристален глобус“ (Награда за най-добър филм и Награда за най-добра женска роля) на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, получи седем награди на Националния фестивал за игрално кино „Златна роза“ (включително Най-добър филм и Награда на публиката), влезе в селекцията за Европейските филмови награди 2023, както е и българското предложение за наградите „Оскар“. Най-новият филм на Стефан Командарев ще има своето киноразпространение в България от 15 декември тази година.

„Аз, капитанът“ с премиера на Киномания

16 September 2023

Филмът на Матео Гароне е отличен със „Сребърен лъв” за режисура и наградата „Марчело Мастрояни“ за изгряващ актьор на фестивала във Венеция

Тазгодишното издание на „Киномания“ отново представя най-доброто от световното кино през настоящата година. Фестивалът ще покаже за първи път пред българската публика „Аз, капитанът“ на режисьора Матео Гароне, носител на наградата за режисура на 80-ото издание на Международния кинофестивал във Венеция. Освен със „Сребърен лъв“, продукцията е отличена и с наградата „Марчело Мастрояни“ за изключителната игра на младия актьор Сейду Сар

„Близо" на Лукас Донт е достъпен в цяла България в платформата NeterraTV+ от 30 юни

30 June 2023

Филмът спечели европейската награда LUX на публиката

Вторият пълнометражен филм на Лукас Донт „Близо" бе представен за първи път пред българските киномани на 27-ия София Филм Фест през март. Той е носител на Голямата награда на журито от Кан 2022, както и номиниран за наградите "Оскар", "Златен глобус" и "Сезар".

Девето издание на „Срещи на младото европейско кино“

07 June 2023

Прожекции на оригинална селекция от европейски филми, уникален киноконцерт, работилници за деца и младежи, обучения за учители, възпитатели в детски градини, професионалисти, работещи с деца и младежи в сферата на изкуствата, културата и неформалното образование, които ще се проведат от 20 до 25 юни 2023 във Френски институт, Гьоте-институт и Чешки център. Вход свободен след предварителна регистрация.

Жустин Трие получи "Златната палма" на кинофестивала в Кан 2023

28 May 2023

Тя стана третата жена режисьор, която печели престижното отличие

Голямата награда на кинофестивала в Кан - "Златна палма", бе присъдена на филма на френската режисьорка Жустин Трие "Анатомия на едно падение". Тя е третата жена режисьор, която печели най-голямото отличие на кинофестивала, след Джейн Кемпиън и Джулия Дюкурно, спечелили съответно "Златната палма" през 1993 г. за "Пианото" и през 2021 г. за "Титан".

Седмица на унгарското кино

26 April 2023

Събитието ще се проведе във филмотечно кино „Одеон‘‘ от 29 април до 5 май 2023. Селекцията е реализирана от двата филмови архива, като в рамките на шест дни ще бъдат показани девет унгарски филма от 70-те и 80-те години на миналия век. Култовите заглавия са дигитално реставрирани.

Изложба чества Златан Дудов: един българин – класик на германското кино

27 March 2023

На 27 март, 16.30, в залата на Агенция "Архиви", ул. Московска 5 се открива на изложба по случай 120-ата годишнина от рождението на Златан Дудов

Златан Дудов (1903-1963) е български кино- и театрален режисьор, драматург и сценарист, живял и работил в Германия, Франция и Швейцария. Роден в Цариброд през 1903, завършил Трета мъжка гимназия в София, той заминава за Берлин преди да навърши 20 години. Работи в театъра с Бертолт Брехт и се превръща в ключова фигура на германския филмов и театрален авангард в последните години на Ваймарската република. Създава през 1931 филма "Куле Вампе или На кого принадлежи светът", забранен през 1933 след идването на Хитлер на власт.

30 вечери на българското кино

08 March 2023

От 17 март, всеки петък, зрителите ще могат да гледат едни от най-добрите български филми, превърнали се в истинска класика

На 17 март стартира инициативата на Филмаутор “30 вечери с 30 класики”, с която дружестовото отбелязва 30 години от своето създаване. Всеки петък, в рамките на 30 седмици, в кино Одеон ще бъде излъчван един класически български филм, а след прожекцията зрителите ще могат да се срещнат с някои от неговите автори и да се впуснат във вълнуващ разговор с тях. Всички прожекции ще са с вход свободен.