Васил Гендов. Живот между театъра и киното

01 December 2021

Изложбата ще се открие на 7 декември 2021 г. , вторник от 17.00 ч. в Изложбена зала „Архиви“ на ДА „Архиви“ на ул. „Московска“ №5.

Изложбата се осъществява от научен екип на сектор „Екранни изкуства“ на Института за изследване на изкуствата при БАН с ръководител доц. д-р Александър Донев и с участието на гл. ас. д-р Теодора Дончева и гл. ас. д-р Деян Статулов. Научен консултант на проекта е доктор на изкуствознанието Петър Кърджилов. Значителен принос за реализацията на изложбата имат Кирил Кирилов /гл. специалист/ и Димитър Стоименов /началник отдел/ в дирекция „Публичност на архивите“ към Държавна агенция „Архиви“ . Художник-оформител на изложбата е Даниел Нечев.

„В капан“ – исландската рецепта за мразовит ноар

01 December 2021

Очаквайте първи епизод на „В капан“ 6 декември 2021 г. /понеделник/, от 22:00 ч. по БНТ 1

Признавам си, гледането на сериали до преди година не ми бе сред любимите занимания. Но покрай „новото нормално“ се научих и често се пристрастявам като тийнейджър-геймър, ако сериалът гъделичка нетърпеливото ми очакване за финалната развръзка. След датско-шведското ми криминално приключение „Мостът“, което всички фенове на този жанр знаят наизуст, настъпи време и за „В капан“.

Киномания 2021 отдава почит на легендите в киното

19 November 2021

Осем класически филма ще бъдат представни в програмата на панорамата

По традиция фестивалът Киномания ще почете годишнини от рождението на легендарни имена в киното, като покаже техни филми. Тази година в тематичната рубрика „Класически удоволствия” са включени осем емблематични филма

Разговорът с… режисьора Явор Петков

15 November 2021

"Героите във филма не са представителна извадка"

Явор Петков е независим продуцент, режисьор и сценарист. Роден е в Казанлък през 1987 година в семейство на художници. Завършва в Бремен, Германия и от 2010 г. живее в Лондон, Великобритания, където основава продуцентската компания “Шипка”. "Дани. Легенда. Бог" е пълнометражният му дебют. Преди него снима два късометражни филма - "Amber" (2014) и "Green Man" (2014). Филмът бе представен в програмата на 24-ия София Филм Фест през октомври миналата година, а преди това получи наградата за операторско майсторство на фестивала "Златна роза" във Варна. Главната роля се изпълнява от Димо Алексиев, който изгражда образа на безцеремонен, безкомпромисен и недосегаем представител на икономическия и политическия елит. Под крилото на героя расте и усвоява маниерите му неговият малък кръщелник, който един ден ще надмине учителя си. Филмът тръгва по кината от 3 декември, в цялата страна.

Филм за Боян Петров тръгва в кината от 3-ти декември

14 November 2021

Две фото изложби подгряват премиерата на “Отново съм тук”, която ще бъде на Киномания 2021

Филмът “Отново съм тук” (Here I am, Again) проследява опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата на алпиниста. Именно там Боян изчезва и въпреки безпрецедентната спасителна акция, не е открит. Българската премиера на лентата ще е на 29-ти ноември в рамките на “Киномания” и “Дни на предизвикатекствата”. От 3-ти декември филмът тръгва в кината в цялата страна.

Ден на европейското арт кино

12 November 2021

На 14 ноември в Дома на киното, зрителите ще могат да видят специално подбрани филми

За шеста поредна година CICAE (Международната конфедерация на арт кината) в партньорство с Европа Синемас организират в стотици кина на Европа „Ден на европейското арт кино. През 2021 година инициативата се реализира на 14 ноември – денят се превръща в празник, посветен на богатството и разнообразието на европейската филмова култура. С над 100 милиона посетители всяка година в Европа, арт кината играят изключително важна роля в популяризиране на културното многообразие и дават поле за изява на млади таланти. През 2021 патрони и посланици на проекта са режисьорите Илдико Енеди (Унгария) и Хонас Труеба (Испания), както и актьорите-режисьори Валерия Голино (Италия) и Матю Амалрик (Франция).

"Танцът на голям екран" във Френския институт

12 November 2021

Петък и събота продължава представянето на селекцията от филми в програмата „Танцът на голям екран”

Този уикенд продължава представянето на селекцията от филми „Танцът на голям екран” ще ви потопи във впечатляващия свят на танцовото изкуство.

Премиерата на "Южен вятър 2: Ускорение“ ще бъде на 4 февруари 2022 година

12 November 2021

В премиерният си уикенд в Сърбия продукцията беше гледана от над 100 000 зрители, а официалният саундтрак на филма, чийто автор е българският изпълнител и продуцент Криско, събра милион гледания само за няколко часа

Конкурс за български късометражен филм на 26-ия София Филм Фест

11 November 2021

Крайният срок за участие в конкурса е 20 декември 2021 година

За 20-а поредна година международният филмов фестивал София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм. През повечето години програмата е подкрепяна от ирландското уиски Джеймисън, което допринесе за успешното развитие на създаването на късометражно кино в България. За трета поредна година наградата ще се връчи от Доли медия студио. В конкурса са участвали много от водещите имена в съвременното българско кино, сред които Драгомир Шолев, Андрей Паунов, Светла Цоцоркова, Петър Вълчанов, Борис Десподов, Павел Веснаков.

„Паралелни майки” на Педро Алмодовар открива Киномания 2021

11 November 2021

Киномания 2001 започва на 18 новмври в Зала 1 на НДК от 19.00 ч.

Най-новият филм на Педро Алмодовар „Паралелни майки” ще открие 35-тото издание на фестивала Киномания. Това стана ясно по време на пресконференция по повод фестивала, която се проведе по-рано днес. „Избрахме „Паралелни майки” на Педро Алмодовар да открие фестивала, защото ни се стори важно чрез този филм да отправим послание, свързано с времето на пандемия, в което се намираме – посланието за ценността на човешкия живот, обясни Владимир Трифонов, програматор на фестивала.

Започна фестивалът „Ранно пиле“ 2021

02 November 2021

От 1 до 5 ноември ще бъдат показани свободно 78 филма от 28 страни

За 17-та поредна година Международният студентски филмов фестивал „Ранно пиле“ ще представи селекция от качествени студентски късометражни филми. Събитието ще се проведе онлайн от 01 до 05 ноември 2021 г. на earlybirdfest.org и в платформата Neterra.TV+, където ще бъдат показани безплатно 78 филма от 28 страни. Продукциите ще се състезават за награден фонд от 4700 долара, разпределен в 12 категории, включително Голямата награда „Ранно пиле“ - финансиране на следващ филмов проект на стойност 1000 долара.

Филм за Енио Мориконе на Киномания 2021

01 November 2021

Документалният филм „Маестро Енио Мориконе“ е заснет от режисьора на "Ново кино "Парадизо", Джузепе Торнаторе

Документален филм за живота и творчеството на титаничния филмов композитор Енио Мориконе ще покаже Киномания в новото си издание. „Маестро Енио Мориконе“ е заснет от Джузепе Торнаторе и беше показан за първи път на фестивала във Венеция тази година, а зрителите на Киномания ще го видят на 20 ноември в зала 1 на НДК.