Започна фестивалът „Ранно пиле“ 2021

02 November 2021

От 1 до 5 ноември ще бъдат показани свободно 78 филма от 28 страни

За 17-та поредна година Международният студентски филмов фестивал „Ранно пиле“ ще представи селекция от качествени студентски късометражни филми. Събитието ще се проведе онлайн от 01 до 05 ноември 2021 г. на earlybirdfest.org и в платформата Neterra.TV+, където ще бъдат показани безплатно 78 филма от 28 страни. Продукциите ще се състезават за награден фонд от 4700 долара, разпределен в 12 категории, включително Голямата награда „Ранно пиле“ - финансиране на следващ филмов проект на стойност 1000 долара.

Откри се Световният фестивал на анимационния филм, Варна 2021

10 September 2021

От 9-ти до 13 септември зала „Европа“ на ФКЦ – Варна ще се превърне в остров на съкровищата за въображението на малки и големи. Тази година по изключение всички прожекции се осъществяват в по-малката зала, но за по-големи пространства средствата не достигат. Въпреки това тонът вече е зададен оптимистично- при официалното откриване по думите на госпожа Антония Йовчева - директор на дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна, щом в залата има толкова много млади хора, то този фестивал има сигурно бъдеще.

Теодор Ушев със специална селекция на София Филм Фест, Есен 2021

20 August 2021

Теодор Ушев (Канада-България) е мултимедиен артист, аниматор, илюстратор, режисьор и графичен дизайнер. Дипломира се през 1993 година в специалност „плакат“ в Художествената академия в София, като през 90-те години на ХХ век на публиката правят впечатление театралните му афиши. От 1999 година той се установява в Монреал и работи по различни мултимедийни проекти. През последните 15 години работи за Националния филмов съвет на Канада. Интересът му към нови визуални форми го провокира към експерименти, инсталации, създаване на интерактивни творби.

„Туве“ – за кометите на обичта, кацнали в Муминската долина

11 July 2021

„Туве“ е филм за чувствителността на твореца, за крехкото потъване в света на другия, за невъзможността да обичаш, когато личностните прегради са по-силни от чувствата

„София филм фест“ във Варна отново ще има лятно издание като основна част от селектираните филмови предложения ще се прожектират в двора на НУИ „Добри Христов“. По традиция от миналата година преди всяка прожекция за доброто настроение на зрителите е предвидена и музикална програма. В първия ден 16 юли проектът Ya Ya & Chillov ще представят авторска музика в духа на акустичните и електронни звуци. Към варненските музиканти ще се включат и най-младите възпитаници на НУИ „Добри Христов“ - Варна.

„Голата истина за група „Жигули“ – свободата не е илюзия!

11 April 2021

И ако се запиташ каква е голата истина – отговорът се крие в един рефрен, че това не е краят, щом сме живи – всичко предстои, когато рокът е завинаги!

Рокът не е мъртъв, свободата не е илюзия! Всеки е толкова голям, според същността на мечтите си. Ако мечтаеш за сигурен бит, нощи с шампанско и спокойствие, то вероятно рокът не е твоята кръвна група. Няма страшно, това е твоят мащаб – безветрие. Има моменти, в които сме част от безветрието, така е по-леко, няма грижи, няма усилия. Но, ако искаш да си нещо по-различно от поредното ЕГН, от което имат нужда единствено като електорална единица, то тогава се опитай да създаваш, защото пътят към промяната е съзидание.

„Уроци по немски“ за духовните колапси между ДА БЪДЕШ ИЛИ ДА НЕ БЪДЕШ в България

24 March 2021

Всеки има своята Германия-надежда, блян, мит за разбитите мечти. Сестрите Прозорови – Маша, Олга и Ирина от пиесата на Антон Павлович Чехов „Три сестри“ са възможно най-добрият драматургичен пример, познат от родната ни сцена и техният копнеж по Москва-еквивалент на една филмова Германия, е възможно най-убийственият пример за невъзможността ни да бъдем онова, за което копнеем. Ако Сестрите Прозорови не са изпили до дъно унижението да си част от полужива държава, чиято система ни провокира да скачаме от балконите, то героят Никола от дебютния пълнометражен филм на Павел Веснаков „Уроци по немски“ е на ръба да приеме дъното от позицията на излишен човек.

„Човешкият глас“ – елегантният драматизъм на любовния дискурс под знака на Алмодовар

23 March 2021

Тилда Суинтън сякаш излиза от опаковката на сън, когато тялото е мъртво за любов, но въображението все още бленува за допир с другия.

През 1930 г. Жан Морис Йожен Клеман или както го знаем ние хората от киното и театъра Жан Кокто сътворява „Човешкият глас“ едно от най-дълбоките произведения, които са невероятно изпитание за всяка актриса на сцената, защото тя трябва да премине през кръговете на ада, за да изиграе вика в раздялата, когато за любовта повече няма надежда.

Майсторски клас на Тери Гилиъм

12 March 2021

Тери Гилиъм получава приза на Международната федерация на филмовите критици наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум на 25-ия София Филм Фест

Специалният онлайн мастерклас на Тери Гилиъм ще бъде модериран от Дерек Малкълм – един от водещите филмови критици в света, и ще бъде излъчен на сайтовете на ФИПРЕССИ и София Филм Фест в рамките на 25-то юбилейно издание на фестивала – 13 март 2021, начален час 19:00 (18:00 СЕТ). МАЙСТОРСКИЯТ КЛАС ще се излъчва на ГОЛЯМ ЕКРАН в Дома на киното, МОЖЕ ДА ГО ПРОСЛЕДИТЕ и в социалната мрежа Фейсбук на СФФ. Снимки на Тери Гилиъм: Боряна Пандова

Късометражните филми в конкурса на София филм фест 2021

05 March 2021

Наградата е на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги), осигурени от Доли медия студио, които се получават от режисьора на филма-победител.

За 19-та поредна година международният филмов фестивал София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм. През повечето години програмата е подкрепяна от ирландското уиски Джеймисън, което допринесе за успешното развитие на създаването на късометражно кино в България. За втора поредна година наградата ще се връчи от Доли медия студио. В конкурса са участвали много от водещите имена в съвременното българско кино, сред които Драгомир Шолев, Андрей Паунов, Борис Десподов, Светла Цоцоркова, Петър Вълчанов, Павел Веснаков.

София Лорен – имало едно време

26 January 2021

"Винаги ще има едно време за всяко момиченце, което гледа на света с огромни очи и с вълнение на живота"

„Раждам се на 20 септември 1934 г., слаба и грозничка, в отделението за самотни майки в клиниката „Света Маргерита“ в Рим. Както винаги казвам, получавам ковчеже с мъдрост и бедност. Маминка настоява да ми сложат гривничка, ужасена, че могат да ме разменят в люлката.“ *

„Казано накратко“ на In The Palace

11 December 2020

Алек Алексиев, Весела Бабинова, Бойко Кръстанов и Мила Роберт са сред гостите на специално събитие на Международния фестивал за късометражно кино

Във време на затворени кина и все по-труден достъп до качествена култура, Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE организира специалното събитие - „Казано накратко“, което ще се проведе изцяло онлайн на 12-и декември.

Наградите "Златен ритон" 2020

10 December 2020

Тази вечер бяха обявени наградите на 25-то издание на фестивала на българското документално и анимационно кино "Златен ритон", който се проведе изцяло онлайн