Сериалите „Под прикритие“, „Вина“ и „Порталът“ в HBO Max

03 April 2024

Warner Bros. Discovery (WBD) и Българска национална телевизия (БНТ) се договориха за права за стрийминг разпространение за България и бившите югославски републики за три хитови сериала, продуцирани от БНТ. Всички пет сезона на „Под прикритие“, първи сезон на „Вина“ и минисериалът „Порталът“ ще могат да бъдат достъпни в платформата HBO Max у нас и на още шест пазара.

Нов филм с Владимир Михайлов и Неда Спасова тръгва по кината от 5 април

29 February 2024

Дебютният филм на Яна Лекарска "Защото обичам лошото време" е селектиран в конкурсната програма на София филм фест 2024

Филмът „Защото обичам лошото време“ тръгва по кината в цялата страна от 5 април. В главните роли ще видим любимите Неда Спасова и Владимир Михайлов. Те влизат в образите на Ирина и Борис, приятели, които не са се срещали от над 20 години, а сега случайно се озовават по едно и също време в малкото крайморско градче, където са прекарвали летата си заедно като деца. Сценарист и режисьор на филма е Яна Лекарска, която завършва кинорежисура в Южна Корея. Това е първият ѝ проект от такъв мащаб в България, а корейското влияние се усеща във визията на всеки кадър.

Българското кино на 28-ия София Филм Фест

25 February 2024

По традиция българското кино е силно представено в програмата на международния филмов фестивал София Филм Фест от самото начало. 28-ото издание няма да е изключение и фестивалът представя 43 български пълнометражни игрални и документални филма, международни копродукции с българско участие и късометражни филми.

Българските премиери в рамките на Master of Art 2024

20 February 2024

Рекорден брой са българските премиери на тазгодишното издание на фестивала за документално кино за изкуство Master of Art. Сред тях са филми за Марин Големинов и Цанко Лавренов, Йоргос Гунаропулос, Алцек Мишев, Соня Йончева, Моника Попова и Владимир Ампов - Графа. В последния уикенд в зала 11 (кино „Люмиер“) на НДК (23-25 февруари) фестивалът ще представи още две кулинарни заглавия, както и филми за Караваджо, пазара в Порто, архитекта Балкришна Доши и Елиът Нойс.

Филми за дръзки творци на фестивала Master of Art

17 February 2024

С уикенд, посветен на литературата, продължава 9-ото издание на фестивала Master of Art. Три филма посветена на литературата могат да се видят в София, Пловдив и Варна, посветени на Екзюпери и „Малкият принц", Антъни Бърджес и „Портокал с часовников механизъм“, както и „Ако имаше филм за мен…“, посветен на българската поетеса Димана Йорданова.

Георги Тодоров-Жози ще получи Наградата на София

16 February 2024

Жози е първият художник, носител на престижната награда, с което София Филм Фест изразява своето уважение към тази изключително важна професия в киното.

Георги Тодоров-Жози e доайен на сценографията в българското кино и наскоро навърши 80 години. В деня на откриването на 28-ия София Филм Фест на именития художник ще бъде връчена Наградата на София като признание за неоценимия му принос към създаването на български филми в продължение на почти половин век.

„Кавал парк“ тръгва по кината

13 February 2024

Документалната творба тръгва по кината от 23 февруари в над 16 български града

„Кавал парк“ на режисьора Богдан Дарев е документален разказ, за преклонението на един чужденец пред българската култура. Героят Александър Еплер, с руско потекло, живял в САЩ пристига в България през 70-те години. Приемат го в музикалната консерватория в град Пловдив, където става първият ученик овладял до виртуозност тънкостите на българския духов инструмент кавал. В трогателната си история Еплер ни учи на любов към България, към нашия фолклор, природа, бит и култура, а неговата несбъдната мечта е един ден да се върне в България.

Филм за Алцек Мишев открива „Master of Art“ 2024

05 February 2024

Премиерата на „Да летиш с плавници“ на Мария Аверина ще бъде на 9 февруари от 19.00 ч. в кино „Люмиер“

Картини, пърформанси, експерименти, електронна музика, звучаща в пространствата на две старинни къщи в малък италиански град, разгорещени разговори за съвременно изкуство, трогателни срещи с най-близки хора и места в България след 50 години раздяла. Щастливи сме да обявим откриващия филм на 9-ото издание на фестивала - на 9 февруари от 19.00 ч. в кино „Люмиер“ ще видим за първи път документалния филм на режисьора Мария Аверина „Да летиш с плавници“, продукция на АГИТПРОП. Това е филм за непрестанното търсене на смисъл в изкуството и живота. Художникът Алцек Мишев, бунтар и експериментатор, ни води в това философско и естетическо пътуване през времето, пространството и идеите.

Конкурс за български късометражен филм на София филм фест 2024

30 January 2024

За 22-ра поредна година международният филмов фестивал София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм. Един от най-важните акценти във фестивалната програма и мисия от неговото създаване е подкрепата на българското кино във всичките му творчески проявления. Конкурсът за български късометражен филм се превърна в традиция и подкрепя млади автори, реализирали своите проекти за кратки киноразкази.

Цветана Манева ще получи Наградата на София

26 January 2024

„Има жени, които правят нещата по-добри... просто като се появят. Има жени, които карат нещата да се случват. И жени, които ни карат да се усмихваме. Има жени с чар, интелект и мъдрост... Има жени, които променят света всеки ден..." Това са думи на Съюза на артистите в България, с които изказват всеобщото възхищение от таланта на актрисата Цветана Манева. На 30 януари тя ще отбележи своя 80-годишен юбилей, а на 23 март, церемонията по връчването на наградите на 28-ия София Филм Фест, актрисата ще получи Наградата на София на Столичната община като признание за нейния принос към изкуството на киното.