Българските премиери в рамките на Master of Art 2024

20 February 2024

Рекорден брой са българските премиери на тазгодишното издание на фестивала за документално кино за изкуство Master of Art. Сред тях са филми за Марин Големинов и Цанко Лавренов, Йоргос Гунаропулос, Алцек Мишев, Соня Йончева, Моника Попова и Владимир Ампов - Графа. В последния уикенд в зала 11 (кино „Люмиер“) на НДК (23-25 февруари) фестивалът ще представи още две кулинарни заглавия, както и филми за Караваджо, пазара в Порто, архитекта Балкришна Доши и Елиът Нойс.

Филми за дръзки творци на фестивала Master of Art

17 February 2024

С уикенд, посветен на литературата, продължава 9-ото издание на фестивала Master of Art. Три филма посветена на литературата могат да се видят в София, Пловдив и Варна, посветени на Екзюпери и „Малкият принц", Антъни Бърджес и „Портокал с часовников механизъм“, както и „Ако имаше филм за мен…“, посветен на българската поетеса Димана Йорданова.

Георги Тодоров-Жози ще получи Наградата на София

16 February 2024

Жози е първият художник, носител на престижната награда, с което София Филм Фест изразява своето уважение към тази изключително важна професия в киното.

Георги Тодоров-Жози e доайен на сценографията в българското кино и наскоро навърши 80 години. В деня на откриването на 28-ия София Филм Фест на именития художник ще бъде връчена Наградата на София като признание за неоценимия му принос към създаването на български филми в продължение на почти половин век.

„Кавал парк“ тръгва по кината

13 February 2024

Документалната творба тръгва по кината от 23 февруари в над 16 български града

„Кавал парк“ на режисьора Богдан Дарев е документален разказ, за преклонението на един чужденец пред българската култура. Героят Александър Еплер, с руско потекло, живял в САЩ пристига в България през 70-те години. Приемат го в музикалната консерватория в град Пловдив, където става първият ученик овладял до виртуозност тънкостите на българския духов инструмент кавал. В трогателната си история Еплер ни учи на любов към България, към нашия фолклор, природа, бит и култура, а неговата несбъдната мечта е един ден да се върне в България.

Филм за Алцек Мишев открива „Master of Art“ 2024

05 February 2024

Премиерата на „Да летиш с плавници“ на Мария Аверина ще бъде на 9 февруари от 19.00 ч. в кино „Люмиер“

Картини, пърформанси, експерименти, електронна музика, звучаща в пространствата на две старинни къщи в малък италиански град, разгорещени разговори за съвременно изкуство, трогателни срещи с най-близки хора и места в България след 50 години раздяла. Щастливи сме да обявим откриващия филм на 9-ото издание на фестивала - на 9 февруари от 19.00 ч. в кино „Люмиер“ ще видим за първи път документалния филм на режисьора Мария Аверина „Да летиш с плавници“, продукция на АГИТПРОП. Това е филм за непрестанното търсене на смисъл в изкуството и живота. Художникът Алцек Мишев, бунтар и експериментатор, ни води в това философско и естетическо пътуване през времето, пространството и идеите.

Конкурс за български късометражен филм на София филм фест 2024

30 January 2024

За 22-ра поредна година международният филмов фестивал София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм. Един от най-важните акценти във фестивалната програма и мисия от неговото създаване е подкрепата на българското кино във всичките му творчески проявления. Конкурсът за български късометражен филм се превърна в традиция и подкрепя млади автори, реализирали своите проекти за кратки киноразкази.

Цветана Манева ще получи Наградата на София

26 January 2024

„Има жени, които правят нещата по-добри... просто като се появят. Има жени, които карат нещата да се случват. И жени, които ни карат да се усмихваме. Има жени с чар, интелект и мъдрост... Има жени, които променят света всеки ден..." Това са думи на Съюза на артистите в България, с които изказват всеобщото възхищение от таланта на актрисата Цветана Манева. На 30 януари тя ще отбележи своя 80-годишен юбилей, а на 23 март, церемонията по връчването на наградите на 28-ия София Филм Фест, актрисата ще получи Наградата на София на Столичната община като признание за нейния принос към изкуството на киното.

Бинка Желязкова - момичето с бялата рокля и тоталитарните бесове

13 January 2024

Вместо увод Честит рожден ден, наше кино! Който познава, гледа българско кино и иска да създава свои истории, трябва да намери онази пътека към стойностното, към смисленото, към одухотворяващото. Ето защо за втора година почитателите на седмото изкуството от кино школа „Братя Люмиер“ към Общински детски комплекс, гр. Варна обединиха усилия, за да открият филми, свързани с живота и делото на различни български кино творци. На вашето внимание предлагаме най-интересните анализи, които децата изложиха пред слушатели в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, гр. Варна по време на техния открит урок „Българското кино – малкият остров на големите надежди“. Българското кино няма да изчезне, докато има подобна публика от колекционери, жадни за знание! - Елица Матеева, художествен ръководител на кино школа "Братя Люмиер". Елица Матеева-художествен ръководител на кино школа „Братя Люмиер“

„Георги и пеперудите“ на 20 години!

20 November 2023

Разговор с продуцента Мартичка Божилова и режисьора Андрей Паунов

На 21 ноември от 18:30 ч. на голям екран в кино “Люмиер” зрителите ще видят дигитално възстановената версия на “Георги и пеперудите” – един от най-награждаваните документални български филми през последните 20 години. Събитието е част от тазгодишното издание на „Киномания“ и е специален жест към най-запалените киномани. Те ще имат възможност да си припомнят духа на документалното кино през последните две десетилетия като едновременно с това изживеят продукцията по изцяло нов начин благодарение на висококачествените звук и картина, които дигиталната технология предлага.

„Уроците на Блага“ тръгва по кината от 15 декември

16 October 2023

Най-новият филм на Стефан Командарев с нова премиерна дата

„Уроците на Блага“ вече спечели две статуетки „Кристален глобус“ (Награда за най-добър филм и Награда за най-добра женска роля) на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, получи седем награди на Националния фестивал за игрално кино „Златна роза“ (включително Най-добър филм и Награда на публиката), влезе в селекцията за Европейските филмови награди 2023, както е и българското предложение за наградите „Оскар“. Най-новият филм на Стефан Командарев ще има своето киноразпространение в България от 15 декември тази година.