Питчинг сесията предоставя възможност на дебютиращи кинотворци да представят авторски филмови проекти пред международно жури. На конкурсен принцип се избират най-обещаващите идеи, които се награждават с финансов грант, целящ подпомагане или цялостно финансиране на филмовите проекти, с услуги и т.н. Форумът дава възможност на участниците да намерят нови партньори и възможности за последващото развитие на техните проекти и филми. Проекти ще се приемат до 15-и юли.

"FILMER FORGE е ежегодна професионална програма за филмовата индустрия, която включва: образователни модули, срещи на късофилмовата индустрия, пазар на късофилмовата индустрия, питчинг трейнинг и сесия, интердисциплинарна конференция и възможности за формален и неформален нетуъркинг. Платформата традиционно обединява утвърдени и амбициозни филмопроизводители, продуценти, търговски агенти, телевизионни купувачи, изложители, фестивални програматори и режисьори, агенти, търсещи таланти, представители на финансиращи органи и много други. През 2020 г. ще възстановим и физическия пазар със специален регионален фокус“, споделя Цанко Василев, директор на IN THE PALACE.

In-The-Palace.jpg

Освен Питчинг сесия, FILMER FORGE включва още:

Образователната програма комбинира серия от теоретически и практически образователни методи, където през годините като обучители са участвали както изтъкнати български филмови дейци, така и много представители на киноизкуството от световна величина, като полския режисьор Кшищов Зануси, продуцента и ръководител на компанията „20th Century Fox" Санди Либерсън, отличения с „Оскар" за най-добър оригинален сценарий Пиер Бисмут, легендарния британски продуцент Бари Хенсън и др.;

Pitching.jpg

Пазар на филмовата индустрия – организации от Европа разполагат експозиционни щандове в рамките на специално обособена локация по време на фестивала. Инициативата цели да запознае българската филмова индустрия с различни институции, организации и лица, обвързани с финансиране, продукция и разпространение на филмови проекти, възможности за копродукции и да даде възможност за професионално развитие и установяване на контакти. Предвидено е участие да взимат филмови центрове, фестивали, продуцентски и дистрибуторски компании, професионалисти с нови филмови проекти от Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Косово, Молдова, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Хърватия, Черна гора. (с приоритет Черноморски регион и Западни Балкани). Освен експозиционната си част, Пазарът ще провежда маркет скрийнинги, презентации, дискусии, срещи на индустрията и др.

IN THE PALACE International short film festival ще се проведе от 15 до 22 септември във Варна. С по един лев от всеки продаден билет на фестивала се генерира фонд за финансирането на нови късометражени филми.