Оливър Стоун : „В преследване на светлината“

07 December 2021

Издателство "Колибри" издаде автобиографичната книга на известния американски режисьор

Преди да се прочуе с „Взвод“ в средата на 80-те години, Оливър Стоун е бил раняван във Виетнамската война, писал е с години сценарии, останали нереализирани, докато си изкарва хляба с непрестижни работи в Манхатън. Стоун, вече на 75, си припомня годините на творческо съзряване с всички успехи и провали: репетиции с Ал Пачино за филм, който така и не е заснет; потискащите демони на пристрастеността към кокаина; провала на първите му два филма; рискованото му проучване на терен сред наркокартелите в Маями за сценария на Белязания и още доста интригуващи истории. Уилям Оливър Стоун е кинорежисьор, сценарист и продуцент, роден през 1946 г. в Ню Йорк, САЩ. Носител е на награди „Еми“ и „БАФТА“, три награди „Оскар“ и пет награди „Златен глобус“, номиниран е за награда „Грами“. От 1996 г. има звезда на Холивудската алея на славата. Сред филмите, режисирани от него, най-голяма известност постигат „Взвод“, „Роден на четвърти юли“, „Дъ Дорс“, „Убийци по рождение“, „Обратен завой“, „Александър“.

Шарън Стоун: "Красотата да живееш два пъти"

04 September 2021

На българския книжен пазар излезе автобиографията на актрисата Шарън Стоун

Шарън Стоун, една от най-известните актриси в света, претърпява тежък инсулт, който се отразява пагубно не само на здравето й, а и на нейната кариера, семейство, състояние и световна слава. В книгата тя описва усилията да изгради отново живота си и пише за бавния път към пълно възстановяване и здраве. В бизнес, който не приема провал, в свят, където твърде много гласове биват заглушавани, знаменитата Шарън Стоун намира силата да се завърне, смелостта да говори открито и волята да предизвика промяна в живота на мъже, жени и деца по целия свят. С любезното съдействие на издателство LOCUS, публикаваме откъс от книгата. Превод Тодор Кенов. Вече можете да намерите "Красотата да живееш два пъти" в книжарниците на цялата страна.

Майкъл Кейн: „Трябваше да взривим само вратите… и други житейски уроци“

31 January 2021

Филмовата легенда сър Майкъл Кейн споделя мърдост, забавни истории, куриозни случки и уменията, на които го е научил животът по време на забележителната му кариера.

Сър Майкъл Кейн е жива легенда на британското кино - кариерата му обхваща повече от шест десетилетия. Носител е на награда „Сателит“, две награди БАФТА и три награди „Златен глобус“, номиниран е за три награди „Еми“. Награда Оскар печели два пъти: за най-добра поддържаща мъжка роля в „Хана и нейните сестри“ (1986) на Уди Алън и за „Правилата на дома“ (1999) на Ласе Халстрьом.Майкъл Кейн участва в над 150 филма, сред които се открояват британските класики "Алфи" и "Италианската афера", ролята на Алфред в трилогията за "Черния рицар" на Кристофър Нолън. Кейн е в стихията си в напълно различни роли, демонстрирайки талант, който прави актьорската игра да изглежда като най-лесното нещо на света. Книгата вече е на книжния пазар благодарение на издателство "Колибри".

Жан-Жак Ано: Един живот за киното

09 October 2020

На 9 октомври излиза дългоочакваната автобиографична книга „Един живот за киното“ на Жан-Жак Ано!

Животът в киното е разказан от първо лице в тази изумителна книга (превод: Владимир Атанасов, Георги Ангелов, Красимир Петров) Ненадминат техничар, който винаги е в крак с новите технологии, Жан-Жак Ано започва кариерата си в рекламата, където бързо се превръща в звезда, впечатлила дори жив класик като Франсоа Трюфо. Когато стига до голямото кино, триумфира още с дебюта си – през 1976 г. Победа с песен на уста му носи „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм. Жан-Жак Ано е един от малкото европейски режисьори с международна кариера, която обхваща повече от пет десетилетия. Едва 9-годишен, той заявява на майка си, че ще бъде кинорежисьор и нищо друго. Целта отдавна е постигната и някои от филмите му - "Името на розата", "Мечката", "Любовникът", "Седем години в Тибет", "Братята тигри", са любими на милиони зрители по целия свят. Жан-Жак Ано е почетен председател на тазгодишното издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри. Премиерата на книгата ще се състои на 24 октомври в кино „Люмиер Лидл“.

Как да бъдете като Уолт Дисни?

02 September 2020

На книжния пазар в България излезе биографията на Уолт Дисни написана от Пат Уилямс

Уолт Дисни е повече от обикновен човек. Той е символ на ценностите, които представя: въображение, честност, упоритост, оптимизъм и визия. С безпрецедентния си достъп до хората, които са го познавали най-добре, авторът Пат Уилямс отива отвъд легендата, за да разкрие един човек, който до последната си частица е толкова забележителен, колкото и светът, който създава, като в същото време ни дава и изпълнени със сила уроци от живота си, а вие можете да ги приложите още сега. „Как да бъдете като Уолт Дисни“ разкрива онова, което никоя друга биография никога не е правила: душата на една американска легенда. На Вашето внимание предлагаме предговора към книгата написан от телевизионния водещ Арт Линклетър, предоставен от издателство Premium books.

Георги Парцалев. Хамлет от град Левски

20 August 2020

По случай 95-годишнината от рождението на Георги Парцалев излизe биографична книга и филм

„Тази книга е едно от най-трудните ми пътувания в професионалния ми живот. Разбрах, че всъщност нищо не знаем за Георги Парцалев. А с този куфар с архиви изскочиха толкова много и лични неща, които ни дават възможност да вникнем и разберем душевността на Парцалев. Това издание набляга на живота и ролите му; то е опит да се подреди и обясни случилото се” – отбелязва Георги Тошев

Кинематографическата деятелност на Чарлс Райдър Нобъл и Джон Маккензи на Балканите

21 June 2020

Д-р Петър Кърджилов, д.н. представя най-новото си изследване, публикувано на англисйки език от научно издателство „Кеймбридж”

Книгата представлява документална реконструкция, обхваща ранен и сравнително слабо изследван период от историята на киното. Тя е плод на задълбочени, детайлни и дългогодишни проучвания. Посредством умелото използване на историческите извори и богатия фактологически материал, открити от автора в периодичния и специализирания печат, в рекламни филмови каталози, архивни документи и административни протоколи, в мемоари и лична кореспонденция, изданието проследява (крачка по крачка) пътя на Чарлс Нобъл и Джон Маккензи в България; съдбата на заснетите от тях кинокадри, показани първоначално в Лондон (театър „Алхамбра” и клуба на Кралското научно дружество), а след това и в Западна Европа, Щатите и България; отзивите в печата за тези филми, отразяващи отношението на обществото към тях…

"Предимства и предизвикателства на късите форми" от Петя Александрова

02 March 2020

Премиерата на книгата ще бъде на 4 март (сряда), от 18 часа в кино "Одеон".

В "Предимства и предизвикателства на късите форми. Модели и практики на българското късометражно игрално кино", изд. Институт за изследване на изкуствата, авторът й Петя Александрова се вглежда в многообразието от кратки игрални филми (експериментални, независими, екранизации, хибриди, омнибуси и т.н.) и свързаните с тях нови посоки, нови стилове, нови имена - една неизследвана в своята цялост територия в екранната теория и практика. Книгата ще бъде представена от проф. Надежда Маринчевска като част от проекта "Посттоталитарното българско кино - модели и преспективи" на Института за изследване на изкуствата. Ще бъдат показани и филмите "Синът" на Христо Симеонов и "Чест" на Павел Веснаков. С любезното съгласие на Петя Александрова, на Вашето внимание предлагаме уводната част на книгата.

Клинт Истууд на книга!

14 October 2019

На книжния пазар излиза биографичната книга "Клинт Истууд" от Дъглас Томпсън

За пръв път срещнах Клинт през 1974-та. И тогава, и сега беше джентълмен – на снимачните площадки, в холивудските студиа, на големи събития и в дома си в Кармел Калифорния, който винаги е бил неговата котва, неговата противоотрова срещу повсеместните аплодисменти, които получава заради уникалната си филмова кариера. Винаги е бил щедър спрямо времето си. Истууд не е звездна корпорация, а рязък бизнесмен индивидуалист, който е наясно с баланса между бокс офиса и почтеността, професионализма и личното пространство, а най-вече разбира лоялността. Такъв е от телевизионните серии Rawhide от петдесетте години на миналия век. Работи от десетилетия с все същите хора и обяснява: „Запознати са с термините ми.“ Освен това всички познават Клинт. И това е толкова удобно, когато човек пожелае да разкрие истинската история на една жива легенда... Поздрави за всички. Дъглас Томпсън

"Уловеното време" на Андрей Тарковски

03 April 2019

Това е и разказ за сложните му отношения с властта, за трудната съдбата на неговите филми, за ограниченията и препятствията, които е трябвало да преодолява през годините

„Шедьоврите се раждат от стремежа да се изразят нравствени идеали”, пише Андрей Тарковски, едно от най-ярките имена не само в руската, но и в световната кинематография. „Уловеното време“ е неговата изповед ─ разказ за живота му в изкуството, за „Иваново детство“, „Андрей Рубльов“, „Соларис“, „Сталкер“, „Носталгия“, „Жертвоприношение“, превърнали се отдавна в неделима част от световната култура. По думите на Тарковски всички ние живеем във въображаем свят, кой¬то сами създаваме: „Затова сме зависими от неговите недостатъци, а бихме могли да зависим и от неговите достойнства.” Благодарение на издателство "Колибри" Ви предлагаме откъс от книгата, която вече е по книжарниците.

Огледало на въображението. Психоанализа на филмовото преживяване

15 March 2019

Монографията на Светлозар Василев е първата в областта, писана от български психоаналитик.

„Огледало на въображението. Психоанализа на филмовото преживяване“ отразява опит и авторови тези, генерирани чрез метода „анализ на зрителското преживяване“ в рамките на инициативата „Психоанализа и кино“. Нейният екип възниква като неформална инициатива на група аналитици, психотерапевти и университетски преподаватели. Методът ѝ се основава на разбирането, че психоаналитичният филмов прочит изисква отчитане не само на естетическите и смислови послания на произведението, но и на емоционалните преживявания. Този подход е известен като „анализ на зрителското преживяване“ и предполага личен опит с психоанализа на изследователя. С любезното съдействие на издателство "Колибри" на Вашето внимание предлагаме откъс от книгата

Белмондо: Хиляда живота струват повече от един!

15 September 2018

Легендата на френското кино за пръв път нарушава обичайната си дискретност и решава да говори за себе си в автобиографичната си книга

„Тези хиляда живота минаха много бързо, много, много бързо, със скоростта на колите, които карах. Можех да ги преживея само веднъж, без да ги разказвам. Но аз съм ненаситен и от висотата, която дава времето, ми се ще да поема отново по същия път, по-бавно и в обратна посока.” В „Хиляда живота струват повече от един“ (превод: Красимир Петров) Белмондо разказва за белязаното от войната детство, училищните премеждия, трудните първи стъпки на актьорското поприще и се стигне до славата и върховете на кариерата. Книгата вече е на книжния пазар благодарение на издателство "Колибри"