За киното и бунта – последната вечер от Хофкино

04 September 2022

Прожекциите са на 9-и септември от 20:30 ч. в двор на Гьоте институт. Вход - свободен.

И тази година филмовият фестивал Хофкино ни въвлече в неустоимо киноманско пътешествие. В поредица от пет вечери Гьоте-институт България се превърна в център за лятно кино на открито, а редакторският екип на Кинематограф подготви селекция на някои от най-добрите съвременни пълнометражни немски филми в запалващ въображението диалог с тематично подбрани заглавия от света на късото българско кино. За щастие обаче, това не е краят. На 9-ти септември предстоят финалните две прожекции, които са посветени на един от най-вдъхновяващите, противоречиви и притегателни топоси – бунтът!

„Съпругата на Чайковски“ – вариации върху невъзможната любов

28 July 2022

Кирил Серебренников е режисьор, за който си заслужава да се пише, защото в театъра и киното той зае категорична позиция на можещ и търсещ творец. Като ръководител на театралния „Гогол-център“ той утвърди трупа, заглавия и пространство, последното няма да е същото без него и макар Департаментът по култура в Москва да обяви, че театърът ще има ново ръководство и ще продължи дейността си, нека си признаем следното: без личности културните институти се превръщат в гробници.

„Фотоувеличение“ - то на дявола

22 April 2022

Според Кийт Оутли (Keith Oatley), почетен професор в Катедрата за човешко развитие и приложна психология в Университета в Торонто, прочитането на роман може да доведе до промяна в личността на читателите, макар и в малка степен. Литературата, особено художествените книги, имат силата да променят личността на читателя, благодарение на уникалното индивидуално преживяване, което всеки изпитва по време на четене и усвояването на определени житейски уроци от страниците на книгата. Има ли разлика при ефекта от четенето на един разказ и гледането на неговото филмово превъплъщение върху реципиента?

Сиан Хедер: „Чуващите хора са забравили как да общуват“

27 March 2022

Разговор с режисьора на „CODA: Дете на глухи родители“

Когато голямата награда на Гилдията на продуцентите на Америка отиде за филма за „CODA: Дете на глухите родители“, проектът на Apple TV+ имаше шанс да грабне голям Оскар от “Силата на кучето“ на Netflix. През последните петнадесет години мненията на продуцентите и академичните среди са се различавали само три пъти. Сезонът на наградите на филма CODA обхваща две пълни години: след Голямата награда в фестивала в Сънданс през февруари 2021 г., той спечели наградите на Гилдията на сценаристите, две награди BAFTA и статуетка на „Независим дух“ за най-добър актьор в поддържаща роля (Трой Коцур).

„Чехов има много общо с Мураками“

27 March 2022

Режисьорът Рюсуке Хамагучи за филма „Карай колата ми“

В нощта на 27 срещу 28 март ще се състои 94-ата церемония по връчването на наградите "Оскар". За първи път в историята на наградата в категория „Най-добър филм на годината“ е представен японски филм на режисьора Рюсуке Хамагучи. „Карай колата ми“ е тричасова драма, базирана на едноименния разказ на Харуки Мураками. Главният герой, театралният режисьор Юсуке Кафуку (Хидетоши Нишиджима), ще постави модерна интерпретация на „Вуйчо Ваньо“ на Чехов две години след смъртта на съпругата му и се среща с мълчаливия шофьор Мисаки Ватари (Токо Миура), която също оцелява след трагедия.

Българската анимация на фокус в Португалия

13 March 2022

От 16 до 27 март 2022 г. на фестивала Мonstra/Lisbon Animation Film Festival ще бъдат представени творби от близкото минало и настоящето на родната анимация

Това е едно от най-мащабните събития, представящи българската анимация за последните двадесетина години. Българската анимация е фокус на 21-ото издание на Monstra/ Lisbon Animation Film Festival и ще допринесе за разпространение на българското анимационно кино в световен мащаб. Единайсет филмови програми с българска анимация, три изложби за българската анимация и два документални филма за прочути анимационни режисьори от България ще бъдат представени в рамките на Фестивала.

„Лунана: Як в класната стая“ или за онази чудна песен, която докосва бъдещето

23 February 2022

Гледали ли сте филм от Бутан? А знаете ли къде се намира Бутан и че там живеят най-щастливите хора на света? Филмът от Бутан „Лунана: Як в класната стая“ попадна сред номинираните отличници за чуждоезичен „Оскар“ 2022.

„Кода“ за големите мечти на малките

15 February 2022

Премиерата на филма „Кода“ – САЩ, Франция, Канада бе на фестивала Сънданс в началото на 2021 г. За една година филмът е носител на 38 престижни фестивални отличия, номиниран е 144 пъти и в момента се бори за наградите „Оскар“ в три категории: за най-добър филм, за поддържаща мъжка роля и за сценарий. Филмът е римейк на френската комедия от 2014 „Семейство Белие“. Действието в „Кода“ на Шан Хейдър е пренесено от френска ферма в Глостър, Масачузетс. Емили Джоунс като Руби изпълнява с чувствителността и с типичната за децата искреност ролята на тийнейджърка, посветила се на семейството си. Динамиката на конфликта набира скорост, когато семейният бизнес е в криза, а родителите имат планове за Руби.

Късо кино: Панорама на Деян Барарев

05 February 2022

На 16 Февруари, от 19:30 ч, в Cine Grand (Park Center) Кинематограф.бг ще представи пет късометражни филма на режисьора

Дали защото филмографията му наскоро доближи класическите за голямото кино 90 минути, или защото просто му дойде времето, младият режисьор Деян Барарев този месец ще се зарадва на сериозно внимание. На 16 Февруари, от 19:30 ч, в Cine Grand (Park Center) ще има прожекция, съставена от 5-те късометражни филма, на които Деян е режисьор, а на някои и сценарист. Този формат тип панорама не е типичен за програмите на Кинематограф, но не това е причината да обърнем внимание на точно тази прожекция.

XX конкурс за късометражно кино, София Филм Фест 2022

03 February 2022

Вече са ясни 13-те финалисти, които ще бъдат оценявани от Международното жури

Селекционната комисия – актрисата Мартина АПОСТОЛОВА, режисьорът Виктор БОЖИНОВ и миналогодишният носител на Наградата за най-добър късометражен филм, режисьорът Андрей КУЛЕВ, избраха 13 късометражни филма, които ще бъдат представени на Международното жури на 26-ия София Филм Фест

„Носорог“ на Олег Сенцов на София Филм Фест 2022

01 February 2022

Режисьорът ще бъде член на Международното жури на Фестивала

Олег Сенцов ще представи лично в София своя филм „Носорог“, стартирал на международния копродукционен пазар София Мийтингс през 2012 година и спечелил наградата за най-добър филмов проект. Реализиран като съвместна продукция между Украйна, Полша и Германия, „Носорог“ участва и в Works in Progress на София Мийтингс, а през есента на 2021 година бе световната му премиера в конкурсната програма „Хоризонти“ на кинофестивала във Венеция.