Пътешествие из Ледени светове: документално и късо кино

23 January 2023

Ако сте от любителите на снега и студовете, и съответно от онези, които напълно оправдано са разочаровани от зимата до този момент, то от редакторския екип на Кинематограф са подготвили едно събитие именно за вас. На 25-ти този месец от 19:00 часа в „Клуб на пътешественика“ ще имате шанса да изживеете любимите си смразяващи моменти с една специално подбрана вледеняваща селекция на тема „Ледени светове“. Ако не сте събрали достатъчно топлина през „пролетните“ дни на януари, то натрупайте колкото можете повече през оставащото време, тъй като програмата ще ви разходи из едни от най-студените и непристъпни кътчета, както на планетата, така и в човешкия ум.

Българската анимация на фокус в Португалия

13 March 2022

От 16 до 27 март 2022 г. на фестивала Мonstra/Lisbon Animation Film Festival ще бъдат представени творби от близкото минало и настоящето на родната анимация

Това е едно от най-мащабните събития, представящи българската анимация за последните двадесетина години. Българската анимация е фокус на 21-ото издание на Monstra/ Lisbon Animation Film Festival и ще допринесе за разпространение на българското анимационно кино в световен мащаб. Единайсет филмови програми с българска анимация, три изложби за българската анимация и два документални филма за прочути анимационни режисьори от България ще бъдат представени в рамките на Фестивала.

Откри се Световният фестивал на анимационния филм, Варна 2021

10 September 2021

От 9-ти до 13 септември зала „Европа“ на ФКЦ – Варна ще се превърне в остров на съкровищата за въображението на малки и големи. Тази година по изключение всички прожекции се осъществяват в по-малката зала, но за по-големи пространства средствата не достигат. Въпреки това тонът вече е зададен оптимистично- при официалното откриване по думите на госпожа Антония Йовчева - директор на дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна, щом в залата има толкова много млади хора, то този фестивал има сигурно бъдеще.

Теодор Ушев със специална селекция на София Филм Фест, Есен 2021

20 August 2021

Теодор Ушев (Канада-България) е мултимедиен артист, аниматор, илюстратор, режисьор и графичен дизайнер. Дипломира се през 1993 година в специалност „плакат“ в Художествената академия в София, като през 90-те години на ХХ век на публиката правят впечатление театралните му афиши. От 1999 година той се установява в Монреал и работи по различни мултимедийни проекти. През последните 15 години работи за Националния филмов съвет на Канада. Интересът му към нови визуални форми го провокира към експерименти, инсталации, създаване на интерактивни творби.

Наградите "Златен ритон" 2020

10 December 2020

Тази вечер бяха обявени наградите на 25-то издание на фестивала на българското документално и анимационно кино "Златен ритон", който се проведе изцяло онлайн

"Златен ритон" 2020 изцяло онлайн!

27 November 2020

25-ят фестивал за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ ще се проведе 4 до 10 декември

За първи път 25- ото издание на Фестивала за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ ще се проведе и ще представи онлайн и безплатно най-новите филми от 4 до 10 декември 2020 на сайта: zlatenriton.bg. Екипът на фестивала за кратко осъществи организацията и промяната на събитията от присъствени в дигитални, за да съхрани връзката между публиката и киното.

Откри се Световният фестивал на анимационния филм, Варна 2020

10 September 2020

Когато анимационни герои ти изпеят „Варна, хубава Варна!“, тогава започва най-пъстрият кино фестивал

Във Варна за първи път от всички възможни кино форуми до този момент, 16-ият Световен фестивал на анимационния филм разви интересна формула за реализация: ако се притеснявате да сте в залите на Фестивален и конгресен център, активирате си опцията за онлайн прожекция и сте в играта. Преди официалната церемония по откриването на фестивала, гостите на фестивала и варненци присъстваха на откриването на изложба на възпитаниците от НБУ, специалност анимационно кино. Тези, които имат свободно време, могат да си припомнят какво бе отминалото десетилетие на фестивала чрез изложбата 10 години в 10 плаката. Какви бяха тези години за възобновеното световно събитие във Варна-трудни, бурни, силни, пъстри, това ни припомнят десетте плаката, създадени от Ася Кованова с участието на художниците Андрей Кулев, Калина Вутова, Лилия Воденичарова.

Как да бъдете като Уолт Дисни?

02 September 2020

На книжния пазар в България излезе биографията на Уолт Дисни написана от Пат Уилямс

Уолт Дисни е повече от обикновен човек. Той е символ на ценностите, които представя: въображение, честност, упоритост, оптимизъм и визия. С безпрецедентния си достъп до хората, които са го познавали най-добре, авторът Пат Уилямс отива отвъд легендата, за да разкрие един човек, който до последната си частица е толкова забележителен, колкото и светът, който създава, като в същото време ни дава и изпълнени със сила уроци от живота си, а вие можете да ги приложите още сега. „Как да бъдете като Уолт Дисни“ разкрива онова, което никоя друга биография никога не е правила: душата на една американска легенда. На Вашето внимание предлагаме предговора към книгата написан от телевизионния водещ Арт Линклетър, предоставен от издателство Premium books.

Филми за цялото семейство по HBO GO

15 April 2020

10+2 филма за цялото семейство, които да гледаме в HBO GO по време на великденските празници

Има различни вариации на традициите за празнуването на Великден по света, но независимо дали то се случва по православния или католическия календар, едно е неизменно, Великден е време за семейството. Освен забавните активности по боядисването на яйцата, декорацията вкъщи и месенето или опитването на домашни козунаци, гледането на филми заедно също е част от времето в почивните празнични дни.

Пълен запис на „Нарисувай ми тъга” на Тео Ушев

07 April 2020

НДК със специален великденски подарък – запис на визуалния концерт “Четирите годишни времена” от вечерта, посветена на Теодор Ушев в рамките на Киномания 2019

НДК ще зарадва своята публика със специален великденски подарък – излъчване на пълен запис на визуалния концерт „Четирите годишни времена” на Вивалди от програмата на Киномания 2019. Концертът ще бъде достъпен онлайн в деня, известен като Светли понеделник – 20 април от 21.00 ч. на страницата на НДК в социалната мрежа Фейсбук. Концертът беше представен за пръв път в България на специална вечер под надслов „Нарисувай ми тъга”, посветена на световноизвестния български режисьор и артист Теодор Ушев.

Наградите на фестивала "Златен ритон" 2019

06 December 2019

Анимационният филм "Дърво от желязо" и документалният "Жертва на пешки" получиха "Златен ритон" 2019

Журито на 24-тия фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“, в състав: Светослав Стоянов, режисьор и продуцент – председател и членове Ангел Гешев, художник, Велислава Господинова, аниматор и режисьор, Мария Аверина, режисьор и проф. Надежда Маринчевска, кинокритик присъди следните награди: