Радослав Спасов с Наградата на София на 27-ия София филм фест

31 January 2023

Едно от емблематичните имена в българското кино – операторът, режисьор и сценарист Радослав Спасов ще отпразнува през 2023 година своята 80-а годишнина. Този март на 27-ия София Филм Фест той ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към седмото изкуство. Плакетът е дело на прочутия художник Георги Чапкънов - Чапа, който тази година също празнува своя 80-и юбилей!

Анжел Вагенщайн на 100 години!

14 October 2022

Официалното честване ще се състои на 17 октомври от 18:00 ч. в Дома на киното в рамките на кино-литературния фестивал „Синелибри“.

По този повод издателство „Колибри“ предлага на читателите ново, „бисерно“ издание на двата му знакови романа „Петокнижие Исааково“ и „Сбогом, Шанхай“. Преди броени дни излезе от печат и специално илюстровано издание на „Съновидение за св. Борис I“, също посветено на достолепната годишнина.

Форест Уитакър ще получи почетна “Златна палма” в Кан

06 May 2022

Форумът ще се състои между 17 и 28 май.

Американският актьор Форест Уитакър ще бъде удостоен с почетна награда "Златна палма" на тазгодишния кинофестивал в Кан, предаде Франс прес, позовавайки се на организаторите.

Сиан Хедер: „Чуващите хора са забравили как да общуват“

27 March 2022

Разговор с режисьора на „CODA: Дете на глухи родители“

Когато голямата награда на Гилдията на продуцентите на Америка отиде за филма за „CODA: Дете на глухите родители“, проектът на Apple TV+ имаше шанс да грабне голям Оскар от “Силата на кучето“ на Netflix. През последните петнадесет години мненията на продуцентите и академичните среди са се различавали само три пъти. Сезонът на наградите на филма CODA обхваща две пълни години: след Голямата награда в фестивала в Сънданс през февруари 2021 г., той спечели наградите на Гилдията на сценаристите, две награди BAFTA и статуетка на „Независим дух“ за най-добър актьор в поддържаща роля (Трой Коцур).

Оливър Стоун : „В преследване на светлината“

07 December 2021

Издателство "Колибри" издаде автобиографичната книга на известния американски режисьор

Преди да се прочуе с „Взвод“ в средата на 80-те години, Оливър Стоун е бил раняван във Виетнамската война, писал е с години сценарии, останали нереализирани, докато си изкарва хляба с непрестижни работи в Манхатън. Стоун, вече на 75, си припомня годините на творческо съзряване с всички успехи и провали: репетиции с Ал Пачино за филм, който така и не е заснет; потискащите демони на пристрастеността към кокаина; провала на първите му два филма; рискованото му проучване на терен сред наркокартелите в Маями за сценария на Белязания и още доста интригуващи истории. Уилям Оливър Стоун е кинорежисьор, сценарист и продуцент, роден през 1946 г. в Ню Йорк, САЩ. Носител е на награди „Еми“ и „БАФТА“, три награди „Оскар“ и пет награди „Златен глобус“, номиниран е за награда „Грами“. От 1996 г. има звезда на Холивудската алея на славата. Сред филмите, режисирани от него, най-голяма известност постигат „Взвод“, „Роден на четвърти юли“, „Дъ Дорс“, „Убийци по рождение“, „Обратен завой“, „Александър“.

Шарън Стоун: "Красотата да живееш два пъти"

04 September 2021

На българския книжен пазар излезе автобиографията на актрисата Шарън Стоун

Шарън Стоун, една от най-известните актриси в света, претърпява тежък инсулт, който се отразява пагубно не само на здравето й, а и на нейната кариера, семейство, състояние и световна слава. В книгата тя описва усилията да изгради отново живота си и пише за бавния път към пълно възстановяване и здраве. В бизнес, който не приема провал, в свят, където твърде много гласове биват заглушавани, знаменитата Шарън Стоун намира силата да се завърне, смелостта да говори открито и волята да предизвика промяна в живота на мъже, жени и деца по целия свят. С любезното съдействие на издателство LOCUS, публикаваме откъс от книгата. Превод Тодор Кенов. Вече можете да намерите "Красотата да живееш два пъти" в книжарниците на цялата страна.

"Обама - в търсене на по-съвършен съюз” с премиера по HBO GO

26 July 2021

Премиерата на филма ще бъде на връх рождения ден на бившия президент - 4 август

Премиерата на документалния филм на HBO „Обама - в търсене на по-съвършен съюз“ е на 4 август. Разделена в три части лентата прави хроника на личното и политическо пътуване на президента Барак Обама, докато страната се бори със своята расова история. Преплитайки разговори с колеги, приятели и критици, негови речи и интервюта, поредицата започва с детството на Обама и ни превежда през перспективата му като син на бяла майка от Канзас и африкански баща, неговата духовна формация от поколение цветнокожи лидери и неговите надежди за по-приобщаваща Америка. Чрез историята на един човек, безвъзвратно обвързан с историята на една държава, „Обама - в търсене на по-съвършен съюз“ отразява миналото и настоящата национална идентичност на страната. ТРЕЙЛЪР

Киномания отдава почит на Федерико Фелини

22 March 2021

По повод 100-годишнината от рождението на режисьора ще бъдат представени пет негови филма

Още на 01 април Киномания започва по традиция с ретроспектива на голям режисьор - една седмица преди официалното откриване на фестивала. Между 1 и 6 април зрителите ще видят шедьоврите на Фелини: „Казанова“, „Сладък живот“, „Осем и половина“, „Рим“ и „Сатирикон“. Всички филми ще са с прожекции в кината „Люмиер” и „Одеон”.

Агнешка Холанд: „Не може да изградиш нищо върху омразата"

05 October 2020

Портрет на легендарната режисьорка от полския киновед Барбара Холендер, фотограф: Боряна Пандова

„Целта на живота ми не е успеха", казва Агнешка Холанд. „Имам огромно желание да общувам с хората, да говоря ˗ чрез филмите си ˗ за това, което ми се струва важно в даден момент."

Георги Парцалев. Хамлет от град Левски

20 August 2020

По случай 95-годишнината от рождението на Георги Парцалев излизe биографична книга и филм

„Тази книга е едно от най-трудните ми пътувания в професионалния ми живот. Разбрах, че всъщност нищо не знаем за Георги Парцалев. А с този куфар с архиви изскочиха толкова много и лични неща, които ни дават възможност да вникнем и разберем душевността на Парцалев. Това издание набляга на живота и ролите му; то е опит да се подреди и обясни случилото се” – отбелязва Георги Тошев

Домашна работа: Епизод IV: Дейвид Линч

13 May 2020

Киното на Дейвид Линч – лабиринтът от образи

„Влюбваш се в първата идея, в това мъничко парче. Щом я имате, всичко останало идва с времето.“ Дейвид Линч из „Да уловиш голямата риба“