„Зона на интерес“ – в уюта на злото

29 March 2024

Предложих на Георги да пише за този филм, защото миналата година той подготви текст за отличения с Оскар „На западния фронт нищо ново“. В „Зона на интерес“ темата за войната отново се развива, но в друга посока. Отдавна чакам този текст. Предчувствах, че „Зона на интерес“ ще грабне статуетката, защото по изключително майсторски начин, без емоционални тиради показва лицето на злато. Ако децата не се опитат да анализират, това, което виждат на екрана, дали ще се научат да правят разлика между реалността и фантазията, между добро и зло, дали ще осъществяват правилните избори? На вашето внимание предлагам ревюто на Георги Димитров. Елица Матеева, художествен ръководител на кино школа „Братя Люмиер“, ОДК, гр. Варна.

„Клети създания“ или невероятната съдба на Бела Бакстър

08 March 2024

Какво ли би било да живееш без нито капка срам, винаги да правиш точно това, което искаш, да казваш това, което мислиш, и никога да не се съобразяваш с очакванията на другите относно теб самия? Бела Бакстър, главната героиня от „Клети създания“, нагледно ни показва как се живее точно така – без задръжки и напълно свободно.

Бинка Желязкова - момичето с бялата рокля и тоталитарните бесове

13 January 2024

Вместо увод Честит рожден ден, наше кино! Който познава, гледа българско кино и иска да създава свои истории, трябва да намери онази пътека към стойностното, към смисленото, към одухотворяващото. Ето защо за втора година почитателите на седмото изкуството от кино школа „Братя Люмиер“ към Общински детски комплекс, гр. Варна обединиха усилия, за да открият филми, свързани с живота и делото на различни български кино творци. На вашето внимание предлагаме най-интересните анализи, които децата изложиха пред слушатели в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, гр. Варна по време на техния открит урок „Българското кино – малкият остров на големите надежди“. Българското кино няма да изчезне, докато има подобна публика от колекционери, жадни за знание! - Елица Матеева, художествен ръководител на кино школа "Братя Люмиер". Елица Матеева-художествен ръководител на кино школа „Братя Люмиер“

„Диада“ – сбогуване с мечтите

13 October 2023

В съвременното кино все по-често срещаме филми и сериали, обвързани с агресията в училище, отношения между родители и деца, домашното и сексуалното насилие. Българското кино също изследва в новите си творби подобни теми, макар и дълго пренебрегвани.

На какви уроци ни научи Блага?

12 October 2023

„Стефан Командарев не прави филми, които да ни разсеят, да ни забавляват на маса или да ни успокоят, че всичко е наред. Той прави социално кино, кино с мисъл и цел, насочващо публичното внимание към проблемите на обществото, в което живеем. Новият филм на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ ни прекарва през най-тъмните кътчета на българската действителност, като поставя във фокуса една от най-незачитаните и уязвими прослойки в обществото ни, а именно пенсионерите.

„Когато обичаш, трябва да си тръгнеш“

24 July 2023

Велислава Корабова се появи неочаквано за мен по време на втората част от заниманията ни по кинокритика. След една късна прожекция от програмата на Burgas International Film Fest се запознах с нея и я поканих да се присъедини към групата ни. Тя се появи заредена с енергия и сподели, че нейните интереси са свързани с журналистиката. Наскоро Велислава е взела участие в летен обучителен лагер по журналистика за гимназиални ученици, организиран от Асоциацията на европейските журналисти, комисия „Фулбрайт“ и „Америка за България“. Затова няма нищо случайно, че тя спази обещанието си и написа свое ревю за филм от фестивалната програма. По-интересното е, че Велислава е впечатлена от история, която се оказа и мой фаворит сред чуждестранната селекция от късометражни конкурсни филми. „Когато обичаш, трябва да си тръгнеш“ спечели наградата на журито за най-добър чуждестранен късометражен филм. Елица Матеева

Бургас филм фест 2023: „Братя“

23 July 2023

Той е Константин Кръстев - член на Младежкото жури. Харесва точните науки, но обича да разсъждава върху теми, свързани с космическия разум. Във филма „Братя“ носител на наградата на младежкото жури от последното издание на Burgas international film fest, Константин откри своите теми за моралните предписания и фигурата на бащата като създател, повелител и норматив. На вашето внимание предлагаме ревюто на Констанин Кръстев, който посети уъркшопа по кинокритика, проведен в рамките на филмовия фестивал.

„Копенхаген не съществува“

22 July 2023

Филмът спечели Голямата награда на Международния гилмов фестивал Бургас 2023

Сценариите на Ескил Фогт са странно, сюрреалистично пътуване навътре в душата, изпълнено с любов и ужас. Когато гледах филма му „Невинните“ (2021) осъзнах, че децата ни превъзхождат в усещането за ужас и в създаването на ужас, а детските игри не са невинни, стига да се вгледаме внимателно в тях-те са концентриран образ на нашето изкривено съществуване. След „Най-лошият човек на света“ на норвежкия режисьор Йоахим Триер, драматургията на Ескил Фогт е като магнит за възприятията ми. С възхищение посрещнах и най-новата му история във режисьорския пълнометражен дебют на Мартин Скобер „Копенхаген не съществува“. Ако местата и хората в нашето минало са фиксация на пропуснатите възможности, които натрапчиво ни дебнат зад всеки ъгъл, какво се случва с любовта-дали тя не е илюзия, дори когато сме заедно с любимия човек?

„Август 13“

19 July 2023

Киното: възможният личен катарзис

В късометражната конкурсна програма на Burgas International Film Fest участва дебютният филм на Венцислав Сариев „Август 13“. Суровата картина не се преглъща лесно от публика, фиксирана в пуканки и холивудски екшъни, но пък Венцислав Сариев безкомпромисно се завръща към реалността ни и лични емоции, в които да си аутсайдер, търсещ себе си извън обичайните заподозрени: чалга, алкохол, агресивна тълпа е тотален нонсенс. Младежкото жури на фестивала в Бургас, както и изкушени от света на кино критиката зрители се срещнаха с Венцислав Сариев и Богдан Бухалов-изпълнител на една от главните роли в „Август 13“, за да споделят впечатления и да разговарят за филма. Интервюто е резултат от усилията на Никол Николова и Константин Кръстев, които направиха своите първи крехки стъпки в кинокритиката с ментор Елица Матеева.

„Мишка“ – генетика на престъплението

07 June 2023

За първи път в кратката история на кино школа „Братя Люмиер“, се случва прекрасен прецедент: дете, което пише за сериал, да не владее като роден език нашето „а, б, в“! Ксения Беспала е осмокласничка и учи в VII СУ „Найден Геров“ в град Варна. Миналата есен Ксения постъпи в кино школата ни. Ксения е от Одеса. Семейството й пристига във Варна заради сигурността и възможността да продължат нормалния си живот, защото войната в Украйна продължава.