Ал Пачино на 80!

25 April 2020

„Ако бях художник никой не би ме питал за моята възраст“

Днес е сред най-големите звезди на изминалото столетие, със своите будни и непрекъснато търсещи очи, с дълбоки резки по лицето и неспокойния си темперамент. Но в началото той е доста далеч от това, което виждаме днес на екрана: в киното навлиза тихо, спокойно, без топовни залпове в жълтите хроники и без попътен вятър. Истинското му име е Джеймс Алфред Пачино.

Житейският и филмов кодекс на Луис Бунюел

21 February 2020

На 22 февруари се навършват 120 години от рождението на великия режисьор

Ще започна с един спомен от снимачната площадка на филма „Тристана”. В своите спомени Бунюел разказва с цялото си уважение към актьора и звезда по това време – Фернандо Рей. Както много актьори и той обича, и уважава своята популярност. Харесва му да го разпознават на улицата и да дава автографи. Бунюел навива директор на продукцията да се свърже с ученици от местен колеж, които да поискат автограф от режисьора, като пренебрегват видимо актьора. Младежите се изреждат да искат автограф от Бунюел, но не и от Фернандо Рей. При третия автограф, Рей изпада в смях, защото разбира, че това е номер.

Разговорът с… Теодор Ушев

13 November 2019

"България изглежда като лабиринт, в който всеки се опитва да намери изход поединично"

Въпреки, че за мнозина професионалисти той е добре познат, за милиони зрители (най-вече в България) Теодор Ушев получи своята слава и популярност, благодарение на номинацията си за „Оскар“ за анимационния късометражен филм „Сляпата Вайша“ (2016). Най-новият му филм „Физика на тъгата“ (по едноименния роман на Георги Господинов) вече има шест награди от четири престижни световни фестивала – Торонто, Ванкувър, Отава и Монреал. Теодор Ушев пристига в България на Киномания, за да представи новия си филм, както и киноконцерта, който ще премине под наслов „Нарисувай ми тъга“. Продуценти от Токио ще осигурят специален софтуер за киноконцерта по „Четирите годишни времена“ на Вивалди, който ще синхронизира ритъма на картината и живата музика, която се изпълнява. Музикалното удоволствие за публиката ще поднесат музикантите от ансамбъл „Куарто“ със солист Иван Пенчев. Събитието ще бъде на 17 ноември (неделя) от 19.00 ч. в зала 1 на НДК. Снимки: ©Stephan Ballard

Белмондо: Хиляда живота струват повече от един!

15 September 2018

Легендата на френското кино за пръв път нарушава обичайната си дискретност и решава да говори за себе си в автобиографичната си книга

„Тези хиляда живота минаха много бързо, много, много бързо, със скоростта на колите, които карах. Можех да ги преживея само веднъж, без да ги разказвам. Но аз съм ненаситен и от висотата, която дава времето, ми се ще да поема отново по същия път, по-бавно и в обратна посока.” В „Хиляда живота струват повече от един“ (превод: Красимир Петров) Белмондо разказва за белязаното от войната детство, училищните премеждия, трудните първи стъпки на актьорското поприще и се стигне до славата и върховете на кариерата. Книгата вече е на книжния пазар благодарение на издателство "Колибри"

Ингмар Бергман: Латерна магика

06 July 2018

Излезе от печат ново издание на „Латерна магика” – прозорец към съзнанието на един от най-великите режисьори на нашето време – Ингмар Бергман.

Ингмар Бергман е шведски театрален и филмов режисьор, сценарист и продуцент, определян като един от гениите на снимачната площадка. Придобива световна слава с кинотворби като „Седмият печат”, „Есенна соната”, „Персона”, „Шепот и викове”, „Сцени от един семеен живот”. Сред актьорите, с които работи, се открояват Лив Улман, Биби Андершон, Гунар Бьорнстад, Ерланд Йозефсон. По думите на друг корифей в киното, Уди Алън, „при всичките си странности, религиозни и философски мании, Бергман е роден разказвач на истории, който е забавен дори когато си е наумил да драматизира идеите на Ницше или Киркегор.” Повод за новото издание на „Латерна магика” е 100-годишнината от рождението на режисьора.

Изложба: "Велко Кънев: Разгневени монолози"

17 March 2018

На 19 март от ще бъде открита изложба, посветена на 70-годишнината от рождението на актьора Велко Кънев.

На 19 март от 17.00 ч., в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ ще бъде открита изложба, посветена на 70-годишнината от рождението на един от най-неповторимите и забележителни артисти на нашето време – Велко Кънев.

Васил Михайлов с Наградата на София

14 March 2018

Наградата ще бъде връчена в навечерието на 80-та годишнина на актьора

Наградата ще бъде връчена в навечерието на 80-та годишнина на актьора, на официалната церемония в Зала 1 на НДК на 16 март, когато ще бъдат раздадени отличията в конкурсните програми на 22-рия София Филм Фест

Николай Волев представя „Девствената проститутка”

21 February 2018

Откъс от книгата на Николай Волев „Девствената проститутка” от поредица „Амаркорд" на издателство "Колибри"

Няколко поколения зрители свързват името му със знакови за българското кино игрални и документални филми като „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Дом № 8”, „Да обичаш на инат“, „Маргарит и Маргарита“. Сменил десетки прозаични занятия, режисьорът Николай Волев не изневерява на артистичната си природа и днес, а бурният му житейски и творчески път е описан с безжалостна откровеност в автобиографичната книга „Девствената проститутка”. Която неслучайно започва с цитат от Овидий: „Късметът и любовта спохождат смелите.”

Разговорът с… проф. Божидар Манов

20 November 2017

„Киното има предходници в хилядолетията и неслучайно основните модели на античната драматургия от Аристотел до днес важат и за кино драматургията”.

„40 години пиша за българско кино. Имам чувството, че съм се изписал, всичко, което е могло, съм написал. От първите ми студентски репортажи до сега. Всички вълнения, надежди, разочарования, вълни, обновления, сривове, провали, успехи и така нататък”. Това признава шеговито в разговор за „въпреки.com” киноведът, кинокритик и преподавател проф. д.н. Божидар Манов, който следващия месец навършва 70 години – юбилейна възраст, която изобщо не му личи не само физически, но и като интелектуална енергия. По този повод препечатваме разговора, който направиха колегите и приятели Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов в сайта въпреки.com, за което благодарим.

Разговорът... с Илиян Метев

06 October 2017

За филма "3/4", Илиян Метев и киното в полет

Откровение, честност, прекрасна игра на актьори непрофесионалисти, светъл разказ за сложността да живееш обикновено, но с любов и много добра енергия - харизматичен е филмът на Илиян Метев. За работата и някои интересни детайли около реализацията на „3/4“ разговаряме с режисьора по време на 35 фестивал на българския игрален филм „Златна роза“

„Децата трябва да бъдат силни и самоуверени“

02 October 2017

Ясен и Боян ГРИГОРОВИ от вълшебната страна на „Лили рибката“

„Децата трябва да бъдат силни и самоуверени“ – казва разказвачът на историята за едно необикновено дете „Лили рибката“. Детето се превръща в момиченце и момченце, така че никой не знае кога точно Алекс ще е Дани и обратното. Само родителите помнят, че щом погледнат в очите своето необикновено дете, настава невероятна вихрушка, която променя момиченцето в момченце и момченцето в момиченце. За да се разкрие магическата тайна на вихрушката всички се отправят на голямо пътешествие и откриват Лили рибката.