"Да оничаш на инат"

На 19 март от 17.00 ч., в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ ще бъде открита изложба, посветена на 70-годишнината от рождението на един от най-неповторимите и забележителни артисти на нашето време – Велко Кънев.

Изложбата, озаглавена „Велко Кънев: Разгневени монолози“, ще включва документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на Съюза на артистите, Народния театър „Иван Вазов“, Сатиричния театър „Алеко Константинов“, Драматичния театър „Стефан Киров“ – Сливен, Българската национална филмотека, Профилм ЕООД, личния архив на Велко Кънев (със съдействието на г-жа Дора Кънева), Адела Пеева, Димитър Манчев, Людмил Тодоров, а неин куратор е театроведът Тинка Николова.

Изложбата се провежда в рамките на XIII Софийски театрален салон, който е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

„В един момент от живота си творците стигат до идеята да си правят автопортрети и много съм се чудил как тези хора рисуват себе си. Аз не съм се взимал толкова насериозно. Обаче си казах: „Във времето толкова много текстове съм изиграл, не мога ли да направя един опит за автопортрет с чужди думи.“ Събрах текстовете на гениални автори, това, което ме е впечатлявало от ролите ми, и така се получиха дванайсетте монолога. Вътре са текстове на Радичков, Шекспир, Молиер, Иван Радоев, Константин Илиев. Всичко това е един калейдоскоп от събрани образи, които ще разкажат на публиката какъв съм аз на сцената, какво искам да бъда. Ще ги обединя в моята мечта за актьора, всеотдайност, фантазия, полет на душата и човечност. Това е авторска работа, в която скромно ще се опитам да разкажа за себе си с чужди думи.“ Велко Кънев

Експозицията ще бъде изложена до 2 април 2018 г.