Дейвид Линч: "Да уловиш голямата риба"

11 April 2017

Откъс от книгата на големия режисьор, която вече е на българския пазар

Критиците с основание отбелязват, че като кинематографист Дейвид Линч изглежда се грижи повече за това как да се озове в съзнанието на своите зрители, отколкото да изрази конкретно послание към тях след като веднъж е проникнал там. С тази книга Линч предлага рядък поглед към своето собствено съзнание. Отдавна занимаващ се с трансендентна медитация, Линч се интересува предимно от възможността да сподели с читателите могъщата креативна енергия, до която е достигнал чрез медитация. В 85 кратки, изящни откъса – напомнящи коани и някои дълги само едно-две изречения, - Линч разказва за техниките, чрез които развива съзнанието си, улавя идеите и придава форма на абстрактното. Споделяйки всичко това, Линч разкрива немалко биографична информация, размисли за киното и подробности от снимачните площадки, за да поддържа вниманието на всички, които са по-заинтригувани от неговите филми, отколкото от неговото съзнание.

Зорница София: „Тя губи всичко, защото е просто човек“

29 January 2017

Втора седмица на екран се прожектира третият филм на Зорница София „Воевода“. За първият уикенд той бе гледан от 14 000 зрители, а до този момент – от над 40 000. В нашия разговор говорим за филма и неговите днешни отправни точки.

Никита Михалков: "Дали светът иска поне малко да научи за руската душа"?

05 January 2017

Това е интервю правено преди десет години, но голяма част от въпросите и отговорите продължават да стоят актуално. Големият руски режисьор и актьор от години има спорен авторитет, но със сигурност има биография свързана с безспорни творчески върхове.

Сър Алън Паркър: “Най-добрите филми се правят все още от моето поколение”

30 November 2016

Той едва ли има нужда от специално представяне. Неговите филми отдавна са го превърнали в култов режисьор. “Среднощен експрес”, “Пилето”, “Пинк Флойд: Стената”, “Ангелско сърце” са само част от шедьоврите на киното, които промениха представите и възгледите на няколко поколения.