„Чехов има много общо с Мураками“

27 March 2022

Режисьорът Рюсуке Хамагучи за филма „Карай колата ми“

В нощта на 27 срещу 28 март ще се състои 94-ата церемония по връчването на наградите "Оскар". За първи път в историята на наградата в категория „Най-добър филм на годината“ е представен японски филм на режисьора Рюсуке Хамагучи. „Карай колата ми“ е тричасова драма, базирана на едноименния разказ на Харуки Мураками. Главният герой, театралният режисьор Юсуке Кафуку (Хидетоши Нишиджима), ще постави модерна интерпретация на „Вуйчо Ваньо“ на Чехов две години след смъртта на съпругата му и се среща с мълчаливия шофьор Мисаки Ватари (Токо Миура), която също оцелява след трагедия.

Българската анимация на фокус в Португалия

13 March 2022

От 16 до 27 март 2022 г. на фестивала Мonstra/Lisbon Animation Film Festival ще бъдат представени творби от близкото минало и настоящето на родната анимация

Това е едно от най-мащабните събития, представящи българската анимация за последните двадесетина години. Българската анимация е фокус на 21-ото издание на Monstra/ Lisbon Animation Film Festival и ще допринесе за разпространение на българското анимационно кино в световен мащаб. Единайсет филмови програми с българска анимация, три изложби за българската анимация и два документални филма за прочути анимационни режисьори от България ще бъдат представени в рамките на Фестивала.

„Лунана: Як в класната стая“ или за онази чудна песен, която докосва бъдещето

23 February 2022

Гледали ли сте филм от Бутан? А знаете ли къде се намира Бутан и че там живеят най-щастливите хора на света? Филмът от Бутан „Лунана: Як в класната стая“ попадна сред номинираните отличници за чуждоезичен „Оскар“ 2022.

„Кода“ за големите мечти на малките

15 February 2022

Премиерата на филма „Кода“ – САЩ, Франция, Канада бе на фестивала Сънданс в началото на 2021 г. За една година филмът е носител на 38 престижни фестивални отличия, номиниран е 144 пъти и в момента се бори за наградите „Оскар“ в три категории: за най-добър филм, за поддържаща мъжка роля и за сценарий. Филмът е римейк на френската комедия от 2014 „Семейство Белие“. Действието в „Кода“ на Шан Хейдър е пренесено от френска ферма в Глостър, Масачузетс. Емили Джоунс като Руби изпълнява с чувствителността и с типичната за децата искреност ролята на тийнейджърка, посветила се на семейството си. Динамиката на конфликта набира скорост, когато семейният бизнес е в криза, а родителите имат планове за Руби.

Късо кино: Панорама на Деян Барарев

05 February 2022

На 16 Февруари, от 19:30 ч, в Cine Grand (Park Center) Кинематограф.бг ще представи пет късометражни филма на режисьора

Дали защото филмографията му наскоро доближи класическите за голямото кино 90 минути, или защото просто му дойде времето, младият режисьор Деян Барарев този месец ще се зарадва на сериозно внимание. На 16 Февруари, от 19:30 ч, в Cine Grand (Park Center) ще има прожекция, съставена от 5-те късометражни филма, на които Деян е режисьор, а на някои и сценарист. Този формат тип панорама не е типичен за програмите на Кинематограф, но не това е причината да обърнем внимание на точно тази прожекция.

XX конкурс за късометражно кино, София Филм Фест 2022

03 February 2022

Вече са ясни 13-те финалисти, които ще бъдат оценявани от Международното жури

Селекционната комисия – актрисата Мартина АПОСТОЛОВА, режисьорът Виктор БОЖИНОВ и миналогодишният носител на Наградата за най-добър късометражен филм, режисьорът Андрей КУЛЕВ, избраха 13 късометражни филма, които ще бъдат представени на Международното жури на 26-ия София Филм Фест

„Носорог“ на Олег Сенцов на София Филм Фест 2022

01 February 2022

Режисьорът ще бъде член на Международното жури на Фестивала

Олег Сенцов ще представи лично в София своя филм „Носорог“, стартирал на международния копродукционен пазар София Мийтингс през 2012 година и спечелил наградата за най-добър филмов проект. Реализиран като съвместна продукция между Украйна, Полша и Германия, „Носорог“ участва и в Works in Progress на София Мийтингс, а през есента на 2021 година бе световната му премиера в конкурсната програма „Хоризонти“ на кинофестивала във Венеция.

„В капан“ – исландската рецепта за мразовит ноар

01 December 2021

Очаквайте първи епизод на „В капан“ 6 декември 2021 г. /понеделник/, от 22:00 ч. по БНТ 1

Признавам си, гледането на сериали до преди година не ми бе сред любимите занимания. Но покрай „новото нормално“ се научих и често се пристрастявам като тийнейджър-геймър, ако сериалът гъделичка нетърпеливото ми очакване за финалната развръзка. След датско-шведското ми криминално приключение „Мостът“, което всички фенове на този жанр знаят наизуст, настъпи време и за „В капан“.

Започна фестивалът „Ранно пиле“ 2021

02 November 2021

От 1 до 5 ноември ще бъдат показани свободно 78 филма от 28 страни

За 17-та поредна година Международният студентски филмов фестивал „Ранно пиле“ ще представи селекция от качествени студентски късометражни филми. Събитието ще се проведе онлайн от 01 до 05 ноември 2021 г. на earlybirdfest.org и в платформата Neterra.TV+, където ще бъдат показани безплатно 78 филма от 28 страни. Продукциите ще се състезават за награден фонд от 4700 долара, разпределен в 12 категории, включително Голямата награда „Ранно пиле“ - финансиране на следващ филмов проект на стойност 1000 долара.

Откри се Световният фестивал на анимационния филм, Варна 2021

10 September 2021

От 9-ти до 13 септември зала „Европа“ на ФКЦ – Варна ще се превърне в остров на съкровищата за въображението на малки и големи. Тази година по изключение всички прожекции се осъществяват в по-малката зала, но за по-големи пространства средствата не достигат. Въпреки това тонът вече е зададен оптимистично- при официалното откриване по думите на госпожа Антония Йовчева - директор на дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна, щом в залата има толкова много млади хора, то този фестивал има сигурно бъдеще.

Теодор Ушев със специална селекция на София Филм Фест, Есен 2021

20 August 2021

Теодор Ушев (Канада-България) е мултимедиен артист, аниматор, илюстратор, режисьор и графичен дизайнер. Дипломира се през 1993 година в специалност „плакат“ в Художествената академия в София, като през 90-те години на ХХ век на публиката правят впечатление театралните му афиши. От 1999 година той се установява в Монреал и работи по различни мултимедийни проекти. През последните 15 години работи за Националния филмов съвет на Канада. Интересът му към нови визуални форми го провокира към експерименти, инсталации, създаване на интерактивни творби.