Каталунската режисьорка Авелина Прат избира Иван Бърнев за главната роля в дебютния си филм „Васил", чиято световна премиера бе на А категория фестивала във Варшава през октомври. Веднага след това последва испанската премиера на филма във Валядолид (Семинци Филм Фестивал). На испанска земя филмът бе отличен с Награда за мъжка роля поделена между българския актьор и испанската филмова и телевизионна звезда Карра Елехалде за изключителния им комедиен тандем във филма.

Иван Бърнев още на кастинга се явява с брилянтно научен текст на испански, и смайва режисьорката с подготовката си. Чуждият език по никакъв начин не пречи на гъвкавостта му в актьорските задачи. Избран сред множество, явили се на кастинга, той поема отговорно задачата да подготви ролята на испански с помощта на Павлина Иванова.

SEM-0180.jpg

Това е първата испанско-българска продукция с продуценти Мириам Порте (Дистинто филмс), продуцент със сериозно арт хаус портфолио и Мина Милева и Весела Казакова - Активист38, София, които все повече затвърждават международния си успех, както като режисьори, така и като продуценти. Благодарение на специалното отношение на Мина и Весела към актьорите в техните филми се осъществява сериозен кастинг с множество изявили се актьори в българското кино. Кастинг директорът на филма Ваня Баждарова дава предложения не само по зададените описания за висок, чернокос балкански образ, тя поканва Бърнев, който е с по-различна визия, но според нея напълно подходящ за образа на Васил. Оказва се права. Комедийният талант и отдаденост, чувствителност и игривост на актьора се забелязват от испанската критика веднага след премиерата във Валядолид. Отзивите са повече от ласкави и филмът е обявен за изключителна комедия.

SEM-0993.jpg

ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

Историята е вдъхновена от реални житейски събития и действително един ден режисьорката Авелина Прат научава, че ексцентричният й баща е приютил български емигрант без документи в дома си. Това внася смут в семейството, тъй като никой не е чувал за България до този момент.

Създадената с деликатност и майсторство кинотворба се концентрира върху фините житейски ценности, приятелството, топлотата и необичайния начин, по който намираме път един към друг. Авелина Прат не желае да представи българите като крадци, наркомани и криминални и се стреми филмът й да излезе от клишето за имигрантска история. Васил смайва както самотния Алфредо, така и членове на местния шах клуб с таланта си да играе бридж и шах и предизвиква промяна в живота и ценностите им.

След 67-то издание на грандиозният фестивал SEMINCI и триумфа на филма с Награда за главна мъжка роля, следяват големите испански градове, Мадрид, Валенсия (фестивалът Мостра де сине), Барселона и от 4-ти ноември филмът стартира по кината в цяла Испания

В България филмът ще има кинодистрибуция през 2023 година.