Фестивалът за танцово кино „Фокус Кино Танц“ ще представи дебютните проекти на тазгодишните курсисти в едногодишната обучителна програма „Фокус Кино Танц“ на Фондация “Човек с шапка” с основни лектори Силвия Чернева, Стефани Ханджийска и Коста Каракашян.

Прецедентният за българската сцена проект се осъществява за втори път, като в настоящото му издание се включиха 14 студенти, които се потопиха в света на танцовото кино през поредица от практически задачи и теоретични лекции с професионалисти от България, САЩ, Великобритания и Европа.

Кулминационната точка на програмата ще бъде на 15-ти октомври, когато дебютиращите режисьори ще представят своите авторски късометражни филми пред публика в Дома на киното. По време на фестивала гостите ще имат възможността да се запознаят с тях и с творческите им процеси и да се включат в кратка дискусия след прожекцията.

DSC00113.jpeg

Предизвикателството, което обучителната програма постави пред участниците, е да структурират и разгледат критично идеите си, да изградят професионални контакти и да задълбочат техническите си умения. С натрупаните нови знания и менторската подкрепа на основните лектори, курсистите имаха вълнуващата задача да осъществят свой собствен филм. Освен неотлъчната подкрепа на Фондация „Човек с шапка“, в процесите по реализацията на проектите се включиха и професионалисти от сферите на танца, музиката и киното, които също споделиха своя ценен опит и знания.

В рамките на програмата курсистите имаха възможност да преминат през различни творчески предизвикателства, изпълняваха разнообразни артистични роли и задачи и развиха свой собствен почерк в жанра. Разрастването на творческата общност, сформирала се около „Фокус Кино Танц“, е изключително вълнуващо за продължаващото развитие на танцовото кино като ново артистично направление за българската сцена.