Това е едно от най-мащабните събития, представящи българската анимация за последните двадесетина години. Българската анимация е фокус на 21-ото издание на Monstra/ Lisbon Animation Film Festival и ще допринесе за разпространение на българското анимационно кино в световен мащаб. Единайсет филмови програми с българска анимация, три изложби за българската анимация и два документални филма за прочути анимационни режисьори от България ще бъдат представени в рамките на Фестивала.

Фестивалът датира от 2000 година и добива полярност сред световната публика с добри анимационни програми, изложби, множество семинари, майсторски класове, работилници, конференции и беседи относно изкуството на анимацията. Големи световни режисьори като Джоана Куин, Бил Плимптън, Раул Серве, Прийт Пярн, Йян Леница. Каролин Лийф и много други са били гости и представени със специални програми в рамките на Фестивала. Програмата за анимация за деца от 2019 година достига до над 27 000 деца и младежи от Лисабон и над 40 000 от цяла Португалия, и по света. 

Българските гости на събитието са: Анри Кулев, Радостина Нейкова, Надежда Маринчевска, Пенчо Кунчев, Весела Данчева, Иван Богданов, докторантите от НБУ Стефан Войводов, Йоана Атанасова, Велислава Господинова и дипломантите от НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ – Кристиан Захариев и София Тодорова. Те ще бъдат през цялото време на фестивала на разположение за срещи и разговори. Събитието се осъществява благодарение на подкрепата на Национален филмов център / Bulgarian National Film Center

Програмите в Ретроспектива на Българската анимация в MONSTRA/ Lisbon Animation Film Festival, Portugal са:

ПРОГРАМА КЛАСИЧЕСКА БЪЛГАРСКА АНИМАЦИЯ

В две програми по 65 минути, в които ще бъдат показани класически емблематични за българската анимация филми „Гръмоотводът“ и „Парижки дъжд“ на Тодор Динов, „Февруари“ и „Къщи – крепости“ на Стоян Дуков, „Пасторал“ на Слав Бакалов, „Наследници“ на Иван Веселинов, „Гарсониера“ на Николай Тодоров и много други.

ПРОГРАМА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА АНИМАЦИЯ

В две програми по 70 минути се представят съвременни творци, тенденции и анимационни техники на български награждавани филми като: „Rew day” на Свилен Димитров, „Баща“ на Иван Богданов, омнибус на шест анимационни режисьори, „Ана Блуме“ на Весела Данчева, „Любов с превалявания“ на Ася Кованова и Андрей Кулев, „Денят на кървавите венци“ на Димитър Димитров, „Луната със сините очи“ на Пенчо Кунчев и др. 

ПРОГРАМА БЪЛГАРСКА АНИМАЦИЯ ЗА ДЕЦА

Българските анимационни филми за деца са в една програма: „Баба“ на Роза Колчагова, „Как Сърдел направи ремонт“ на Радостина Нейкова и София Илиева, „Извън снежните“ на Марина Русинова, „Домашен любимец“ на Вера Донева и др.

ПРОГРАМА РЕТРОСПЕКТИВА С ФИЛМИ НА АНРИ КУЛЕВ

70 минутната програма съдържа награждавани филми от различни периоди на режисьора Анри Кулев „Приказка за пътя“, „Кой вижда по-надалече“, „Вятър работа“, „Веселякът“ и др.

ПРОГРАМА БЪЛГАРСКА СТУДЕНТСКА АНИМАЦИЯ - НАТФИЗ “КР. САРАФОВ“

В програмата от 70 минути се представят 10 студентски анимационни филма, носители на множество награди: „Кристалът за най-добър студентски филм“ на един от най-големите международни фестивали за анимационни филми в Анеси, Франция, за филма на Калина Вутова „Неделя вечер“; номинацията за студентски „Оскар“ за „Консервфилм“ на Златин Радев и много др.

ПРОГРАМА БЪЛГАРСКА СТУДЕНТСКА АНИМАЦИЯ – НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ – НБУ

Програма от 13 студентски филма от специалност "Анимация" на Нов български университет с множество награди и участия в национални и международни форуми за кино.

ПРОГРАМА БЪЛГАРСКА ПОЕЗИЯ И АНИМАЦИЯ

„Щрих и стих“ е  програма от 60 минути с 12 анимационни филма, създадени от артистични тандеми от български поет и анимационен режисьор, осъществени в различни анимационни техники.

По време на Фестивала ще бъде световната премиера на пълнометражния анимационен филм "Мека казано" на режисьора Анри Кулев.

ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ ЗА БЪЛГАРСКИ АНИМАЦИОННИ РЕЖИСЬОРИ:

„Парижкият дъжд на българската анимация“ – реж. Господин Неделчев – Дидо (2013), Документален филм за бащата на българската анимация Тодор Динов.

„Човекът с лулата“ – реж. Андрей Кулев (2020). Документален филм за художника, режисьор и сценарист Иван Веселинов.

Представят се три изложби в БЪЛГАРСКА АНИМАЦИЯ НА ФОКУС на 21-ото издание на MONSTRA/ Lisbon Animation Film Festival, Португалия, 2022:

- „Типажи и декори от филми, журнални и акварелни рисунки на Анри Кулев” в Националната галерия в Лисабон, "Sociedade National de Belas Atres”.

-  Плакати от Световен фестивал на анимационния филм – Варна, която се провежда в Националната филмотека на Португалия, "Cinemateca Portuguesa”.

- „Типажи и декори от пълнометражния анимационен филм „Меко казано“ на Анри Кулев, в Cinema Sao Jorge.

Организатор на БЪЛГАРСКА АНИМАЦИЯ НА ФОКУС на 21-ото издание на MONSTRA/ Lisbon Animation Film Festival, Португалия, 2022 са: Световен фестивал на анимационния филм – Варна, куратори на програмата - Радостина Нейкова, Анри Кулев.