HBO призовава феновете на „Игра на тронове“ да дадат „КРЪВ ЗА ТРОНА“

22 March 2019

Кръводарителската акция в София е част от глобална кампания и ще се проведе на 28-ми и 29-ти март

HBO България, в партньорство с Българския Червен Кръст, Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и Park Center Sofia, кани феновете на „Игра на тронове“ да отпразнуват финалния сезон на сериала, като покажат своята отдаденост, включвайки се в инициативата „КРЪВ ЗА ТРОНА“. Кръводарителската акция ще се проведе в София на 28-ми и 29-ти март между 10:00 и 14:00 часа в Park Center Sofia на бул. „Арсеналски“ 2.

Мини-сериалът „Чернобил“

15 March 2019

Петсерийният мини-сериал „Чернобил“ дебютира на 7 май, вторник, в HBO GO и по HBO.

Оригиналната продукция на HBO, в партньорство със SKY, разказва за един от най-драматичните инциденти в историята - ядрената авария на 26 април, 1986 г. Фабулата проследява опитите на смелите мъже и жени, които правят невероятни лични жертви, за да минимализират последиците от катастрофата, застрашила цяла Европа. Сериалът е заснет във Вилнюс, Литва.

„Граница“ – скандинавско кино с удивително тролене върху идеята за другостта

14 March 2019

Троловете са страшни същества, които всеки любител на скандинавски приказки познава. Троловете присъстват във фентъзи историите, обикновено не изпитваме към тях симпатии. Ето, че 38 годишният иранец Али Абаси, напуснал Техеран и успешно развиващ режисьорската си кариера в Швеция е създал прекрасен филм, отказал се да говори за проблемите на мигрантите в Европа, но пък по магически неистов начин e събрал всички проблеми на съвременното общество в една история с главни герои тролове. „Граница“ (Дания, Швеция) е вторият пълнометражен филм на Абаси с награда за най-добър филм от конкурса „Особен поглед“ (2018) в Кан, с награда за най-добри ефекти от Европейската киноакадемия за 2018 и номинация за Оскар 2019 за грим. В „Шели“ на Абаси с награда от Берлинале 2016 за най-добър дебют, Абаси с характерните прийоми на скандинавското кино реконструира своя версия на легендарния филм на Полански „Бебето на Розмари“.

„Къщата, която Джак построи“ – в какво се превръщат мечтите?

03 March 2019

Текст на ученичката Антоанета Кръстева (VIII клас, 7-мо СУ "Найден Геров" - Варна) за новия филм на Ларс фон Триер

Част от възпитаниците на кино школа „Братя Люмиер“ – ЦПРЛ-ОДК-Варна имат афинитет към филми с колорита на страшното. Някои от тях често ме питат за различни хорор заглавия, които съм пропуснала. Уви, хорорът в киното не е предпочитаният от мен жанр. В края на март и началото на април, петото юбилейно издание на „5 и 1|2 скандинавски визии за култура“ във Варна ще отрази в панорама творчеството на датския магьосник-колекционер на чудовища Ларс фон Триер, ето защо предложих на някои от младежите, да се запознаят с последния филм на Триер „Къщата, която Джак построи“ и да се опитат да отговорят на въпроса: Кой е Джак?

„Щастливия Лазарo“ – притча за безалтернативната доброта

01 March 2019

Всичко във филма е на ръба, на границата между два свята - реалност и вълшебство.

Всички препратки към историята на Лазар – героят от евангелието на Йоан, брат на Мария и Марта, съживен на четвъртия ден от смъртта си, присъстват в последната творба на италианската режисьорка Аличе Рорвахер „Щастливият Лазар“ (2018). Чудото като повод за развитие на филмовия разказ вероятно вълнува Рорвахер. В дебютния си филм „Небесно тяло“ 13 годишно момиченце, живяло в Швейцария, чието семейство се завръща в Италия трябва да се подложи на специалната обредност на конфирмацията, чийто смисъл e съхранил усещането за тайнство, за нещото извън обозримата рационалност. „Щастливия Лазаро“ недвусмислено намеква за образа на светеца, за персонажа от писанието, за чудатостта, за обстоятелство извън нормата, извън обикновеното.

Документалният филм „Напускайки Невърленд“ с премиера в HBO GO

27 February 2019

Двете части в общо 4 часа дават гласност на отделни, но сходни истории на две вече пораснали момчета

Документалният филм на HBO „Напускайки Невърленд“ изследва отделните, но успоредни преживявания на двe малки момчета, Джеймс "Джими" Сейфчук (тогава на 10 г.) и Уейд Робсън (тогава на 7 г.), и двамата приятели с Майкъл Джексън. Децата и семействата им не се познават, но имат сходни истории с Краля на попа. Те и техните семейства биват поканени в неговия чуден свят, в годините, в които той е на върха на кариерата си.

„Джебчии“ – светото семейство

22 February 2019

„Джебчии“ в пост сантиментален стил ни предлага почти с документална достоверност история с маргинален характер

"Джебчии“ е логично продължение на битието, което вълнува Корееда. Той не се стреми към парадоксите, не търси евтин блясък от показа им. 56 годишният Корееда предпочита без предразсъдъци да ни представи днешния образ на Токио и неговите жители. Корееда деликатно навлиза в сложните противоречия на съвремието ни, за да ни подскаже, че някъде отвъд нюансите се крие истината за живота, някъде отвъд схемите има място за едно свято семейство, в което любовта е по-силна от гласа на закона.

Деян Донков и Меглена Караламбова в новия български филм „Обичам те, Бойдин“

19 February 2019

Дебютът на режисьора и сценарист Борислав Михайловски ще бъде част от програмата на 23-тия София Филм Фест

Освен режисьор и сценарист, Борислав Михайловски е и продуцент на филма, заедно с Александър Крумов – оператор и Александър Методиев. На снимачната площадка са се включили актьори както от най-младите поколения, така и Меглена Караламбова и Иван Несторов.

Легендата Биле Аугуст гостува на София филм фест 2019

18 February 2019

По време на Фестивала големият режисьор ще получи Наградата „ФИПРЕССИ Платиниум 90“

Знаменитият режисьор ще представи лично пред зрителите на 23-тия София Филм Фест най-новия си филм „Щастливеца Пер“ по романа на датския нобелов лауреат Хенрик Понтопидан, издаден на български език от издателство „Персей“

„Танго в тунела“ с премиера на София Филм Фест 2019

17 February 2019

Режисьори на новия български филм са Ники Станчев и Стоян Анов

„Танго в тунела“ е заснет през 2018 година от режисьорите Ники Станчев и Стоян Анов; за Анов това е пълнометражен дебют. Сюжетът отправя към зрителите въпроси за приятелствата, препятствията в живота, за мечтите на младите хора у нас.

Поредно признание за фестивала IN THE PALACE

08 February 2019

Международният форум за късометражно кино ще проправя път на родни продукции и към Student Academy Awards

Родният фестивал IN THE PALACE продължава да се развива и се радва на поредно постижение, което ще проправя път към световната трибуна и на тепърва прохождащите кинотворци. В продължение на мисията си да подпомага най-младите таланти, форумът за късометражно кино вече е официален партньор на Студентските награди на Академията (Student Academy Awards). Така той ще може да изпраща предложения за игрален, анимационен и документален филм и за тази ежегодна надпревара.

Зад кулисите на филма "Трафикантът"

28 January 2019

Легендата Клинт Истууд отново е от двете страни на камерата след „Гран Торино“

Истууд е в ролята на Ърл Грей, над 80-годишен мъж, който е разорен, живее сам и му е забранено да продължи да се занимава със своя бизнес, но получава предложение за работа, която се състои в това просто да шофира. Изглежда достатъчно лесно, но Ърл всъщност не знае, че се превръща в куриер на нарко картел. Той се справя толкова добре, че товарът му постоянно нараства, и Ърл се сдобива с асистент. Но той не е единственият, който следи действията на Ърл. Старецът привлича вниманието и на агента за борба с наркотиците Колин Бейтс. И макар че финансовите му проблеми остават в миналото, предишните грешки на Ърл продължават да тежат на съвестта му. Не е сигурно дали той ще има достатъчно време да поправи тези грешки, преди органите на закона или членовете на картела да успеят да го елиминират.