Лана Уашовски, която създаде франчайзинга със сестра си Лили, също ще се завърне като режисьор, заедно с оригиналния член на актьорския състав Кари-Ан Мос.

"Много от идеите, които Лили и аз проучихме преди 20 години за нашата реалност, са още по-актуални сега", казва Уашовски в изявление. „Много се радвам, че тези герои се върнаха в живота си и съм благодарна за поредния шанс да работя с брилянтните си приятели.“

matrix-0-0.jpg

Сценарият е в съaвторство на Лана Уашовски с научнофантастичните романисти Александър Хемон и Дейвид Мичъл.

„Уорнър“ отдавна са били в готовност да обявят това официално, защото работата по филма е в напреднал стадий и снимките са планирани да стартират в началото на 2020 г.

Тази година се навършват 20 години от първия филм от трилогията „Матрицата“, която разказа историята на хакера Нео и неговото откритие, че светът всъщност е симулирана реалност. Това беше изненадващ хит, който направи повече от 460 млн. долара в световен мащаб. Франчайзът с двете продължения направи от 1,6 милиарда долара.

MV5BOTlmMWNhY2ItNDUxZS00NWI2LTg1NGQtYTcxZWExYjUzNTNhXkEyXkFqcGdeQXVyMjMzMDI4MjQ_-_V1_SX1777_CR0_0_1777_739_AL_-0.jpg

След първоначалната трилогия, Wachowskis са имаха редица търговски разочарования, включително “Спийд Рейсър” (2008), “Облакът Атлас” (2012), в сътрудничество с Том Тиквер и “Пътят на Юпитер” (2015). Тяхното шоу на Netflix Sense8 бе отменено след два сезона.

По случай 20-годишнината си „Матрицата“ ще има специални прожекции в избрани кина в САЩ. Те са планирани да стартират от 30 август.