Уилям Дефо e Ван Гог!

23 October 2018

Премиерата за България ще бъде на Киномания с единствена прожекция

Филмът, чиято официална премиера беше във Венеция тази година, ще може да бъде видян на единствена прожекция в рамките на кинопанорамата на 24 ноември от 20:30 часа в зала 1 (а по-рано същата вечер, отново в зала 1, ще бъде показан и новия филм на Вим Вендерс – „Папа Франциск: Човек на думата си).

Филмът на Вендерс за Папа Франциск на Киномания 2018

22 October 2018

„Папа Франциск има подобно присъствие на екрана като някои от най-големите филмови звезди, с които ме е свързвала работата ми"

Новият документален филм на режисьора Вим Вендерс – „Папа Франциск: Човек на думата си” е сред хитовите заглавия на тазгодишната Киномания. Прожекцията в зала 1 е на 24 ноември в 18:00 часа.

„Човекът, който уби Дон Кихот“ – днес е прекрасен ден за приключения

21 October 2018

След повече от четвърт век правене и преправяне на една мечта да се сътвори история, посветена на най-чаровния романтик-рицар Дон Кихот, Тери Гилиъм успя да ни омагьоса с филм, в който минало, настояще и бъдеще се преплитат в пъстър коктейл от повторения, трагикомични развои, испански бит и религиозни ритуали, вятър, слънце, вино, жадна за любовни ласки „съпруга на шефа“ и незабравими приключения.

“Треската Феранте” или една от най-големите литературни мистификации

19 October 2018

Много добре знаем коя е Елена Феранте. Тя е авторът на неаполитанската тетралогия. Влюбихме се в нея, когато прочетохме “Гениалната приятелка” и с всеки следващ роман сякаш продължаваме да се поддаваме на обсесията. А защо обсесия? При малко по-подробно проучване на Елена Феранте ни става ясно, че нямаме идея коя е тя. Всъщност….целият свят няма идея коя е тя. Кино-литературният фестивал Синелибри ни поднася огромната изненада и тази есен ще излъчи “Треската Феранте” на голям екран. Дали най-сетне ще получим отговор или създателката на нашумялата неаполитанска тетралогия ще остане вечна мистерия?

„Живи комини” - с тъга и смях за живота

16 October 2018

Впечетления и първа рецензия на Стелиан Ганчев, ученик от 10 клас, член на киношкола „Братя Люмиер“ - Общински детски комплекс - Варна

Първите стъпки към споделяне на мисли за определен филм са трудни. Те са като потъване в неизвестното. С младите почитатели на седмото изкуство често си поставяме задачи, свързани с анализ на филмите, които гледаме. Още сме завладени от последното издание на фестивала „Златна роза” 2018. Този текст е първият опит на Стелиан Ганчев е ученик 10 клас в Първа езикова гимназия във Варна. Пожелаваме му успех в авантюрата „КИНО“!

Любовта е ... НЕПОДЧИНЕНИЕ

11 October 2018

Носителят на "Оскар" 2018 за „Една фантастична жена“ показа за първи път „Неподчинение“ на фестивала в Торонто и CineLibri!

„Неподчинение“ е първата англоезична филмова изява на чилиеца Себастиян Лелио. „Неподчинение“ е екранизация на дебютния роман на Наоми Алдърман, издаден през 2006 г. Тепърва Лелио ще изненада феновете си с римейка си на „Глория“, в новата английска версия на латиноамериканския му филм от 2013 г. централната роля се пада на Джулиън Мур.

„Живи комини“ – шарена фантасмагория за живота и смъртта

06 October 2018

На фестивала "Златна роза" новият филм на Радослав Спасов получи наградите за най-добра второстепенна женска и мъжка роля и музика

Според някои кино теоретици вече е ретро да определяме изтънченото кино с качества и авторски замах като „арт хаус“, но тъй като си оставам ретро пътешественик в света на киното, за мен новият филм на Радослав Спасов „Живи комини“ е светъл арт хаус, ухаещ на балканси гозби, изпъстрен с народни умотворения и вълнуващи актьорски изпълнения. Ако се опитаме да сравним енергията на филмите, режисирани от Радослав Спасов, то „Живи комини“ е именно онази негова творба, в която радостта от живота е като екстаз.

Над 40 български филма на "Златна роза" 2018

17 September 2018

На 27 септември за 36-и път се открива Фестивалът на българския игрален филм „Златна роза“.

Конкурсът включва 17 пълнометражни и 21 късометражни филма, завършени след последното издание на фестивала. Две международни журита ще оценяват конкурсната програма в двете категории. Петчленното жури на пълнометражната програма е с председател актрисата и режисьор Диана Добрева, а четиричленното късометражно жури ще се председателства от писателя и сценарист Алек Попов.

Наградите на 14-тия Световен фестивал на анимационния филм

17 September 2018

Снощи във Варна бяха връчени наградите и бе закрит 14-тият Световен фестивал на анимационния филм

„Тази вечер 14-тият Световен фестивал на анимационния филм завърши, но завърши условно, защото догодина продължаваме с новото издание. Ръкопляскате силно и аз силно се надявам, че хората, от които зависи фестивалът да го има, ще са тук в залата, за да Ви чуят. Една от целите на фестивала е връзката между поколенията и ние го правим, защото вече осма година работим в детска работилница тук във Варна. Ние ще бъдем щастливи, ако някои от тези деца в бъдеще станат професионалисти. Нека видим техния филм, а после на сцената ще се качат малките художници, които вложиха много сърце в това филмче.“ С тези думи започна церемонията по награждаването на отличените конкурсни заглавия от последното издание на Световния фестивал на анимационния филм, провел се от 12 до 16 септември във Варна.

Световната анимация на кръстопът във Варна

14 September 2018

За 14-ти път Варна е столица на световната анимация!

За 14 път Варна е столица на световната анимация и винаги предложените конкурсни програми, съпътстващи събития, срещи с автори ангажират вниманието и въображението на публиката. И тази година Фонд „Култура“ на Община Варна предостави субсидия на събитието, която е по-ниска от субсидията на МФФ „Любовта е лудост“ и „Златна роза“ – фестивал на българския игрален филм. Истината, че с всяка следваща година субсидията на местния фонд за Световния фестивал на анимационния филм се редуцира.

Филмовите акценти по VIVACOM Arena през септември

04 September 2018

„Чърчил” и „Сноудън” са сред хитовите заглавия в есенната селекция на VIVACOM Arena

През септември VIVACOM Arena отново предлага на своите зрители разнообразие от филми. Програмата се фокусира върху два филма, които разкриват важни личности от нашия исторически и политически свят – Уинстън Чърчил и Едуард Сноудън. Преди началото на учебната година VIVACOM Arena предлага на вниманието на своите млади зрители българския игрален филм „12 А”, който разказва за проблемите, които съпътстват съвременните тинейджъри. Не са забравени и феновете на екстремните сюжети, както и тези които са любителите на романтичното и драматично кино. VIVACOM Arena е 24-часов филмов канал, излъчващ без реклами! Каналът е наличен само за клиенти на VIVACOM TV на позиция 14.

„Семинарът“, когато фикцията се превърне в реалност

21 August 2018

Лоран Канте е френски режисьор, който обича да изследва действителността. За него тя е повече от документ, тя е повод за размисъл, повод за предупреждение, за изостряне на обществените нагласи. Първият му късометражен филм „Всички на манифестация“ (1994) му носи престижната награда Жан Виго. Пълнометражният му игрален дебют „Човешки ресурси“ (1999) печели награда Сезар за първа творба. Филмът му „Тайм аут“ (2001) е със „Златен лъв” от Венеция, а „Между стените“ от (2008) го дарява с престижната „Златна палма”.