„Тази жена прониква в него като грипен вирус, Тя се разполага в тялото и ума му, като в свой дом Тази жена е в неговите мисли, кошмари и писъци, В клетките му, в неговите бактерии, хромозоми. Тази жена звучи в съзнанието като удар на гонг Подобно на мелодията на буря, звукът не спира. Тази жена в него расте по-бързо от дете - Набира сила, издига се, цъфти. Тази жена е по-голяма от всеки предмет на света, Тя е по-близка от майка, татко, сестра и брат. Тази жена не се побира в апартамента му, Но се губи в гънките на халата му. Тази жена плаче, прави скандали, не разбира от спорт Харчи пари, ужасно готви. Тази жена протича през аортата му Дай Боже, някога да се спре (за почивка). От филма „Без мен“ (превод на стихотворението: Елица Матеева)

Кирил Плетньов е една от съвременните руски екранни звезди. За руската публика той е герой от популярните сериали „Диверсант“, „Штрафбат“, „Децата на Арбат“, големият екран го възнагради със слава от филмите „Метро“, „Любов-морков-2“, „Адмирал“, „Поп“. Но след пълнометражният му режисьорски дебют, показан миналата година на МФФ „Любовта е лудост“ „Не се предавай!“ с удивителната Инга Оболдина като надзирател в женски затвор, която спокойно може да нокаутира всички изпълнители от ти ви формати с конкурсен характер по света и у нас, Кирил Плетньов показа, че владее характеристиките на жанровото кино. Една от хитовите мелодрами от миналата година в Русия е вторият режисьорски опит на Плетньов „Без мен“, където той играе ролята на добрия приятел Ваня - винаги на една ръка разстояние.

12-164-1.jpg

„Без мен“ може би ще ви подсети за романтичния холивудски отличник от 2007 г. с Хилъри Суонк и Джерард Бътлър „P.S. Обичам те!“. В „Без мен“ Кира и Ксения трябва за три дни да свършат нещо заедно по молба на техния любим, който уви, вече е покойник. Ксения и Кира са се конкурирали за сърцето на Дима. Кира има 5 годишен любовен роман с него, но той решава да предложи брак на Ксения. Вестта за смъртта на Дима заварва щурата Кира в типична за този географски колорит депресия, която регулярно се полива с „умерени“ количества алкохол, от които Кира няма спомен с кого точно е прекарала нощта. Ваня й съобщава, че Дима е умрял. Кира не иска да ходи на погребението му. Но вечерта започва да получава смс-и от мъртвия Дима, който има едно последно желание. Изпълнението на желанието е невъзможно без Ксения. Кира взима колата на Ваня, набутва куфара с дрехи на Ксения и двете жени тръгват на път до онзи хоризонт, където морето се слива с небето. Какво се случва с дамите по пътя, какви знаци откриват, които ги провокират да си фантазират, че Дима е жив и как завършва приключението, оставяме варненската публика да се потопи в тази симпатична мелодрама по време на МФФ „Любовта е лудост“ 2019. В „Без мен“ има и комични ситуации, аранжирани с красиви краснодарски пейзажи и блестящо от гняв небе, но пък актрисите Полина Максимова като дивата Кира и Любов Аксенова като тихата фантазьорка-пианистка Ксения са центърът на действието. За съжаление персонажът на Дима, изигран от Ринал Мухаметов не ме провокира към влюбване, някак си неговото красиво присъствие в сравнение с полюсните емоции на Кира и Ксения бе твърде събрано и скромно, но все пак филм без кусур...няма да е филм. Освен добър женски отбор, в който Кира и Ксения преди финала достигат почти до онова освобождаващо прозение в стилистиката на „Телма и Луиз“, че „никой мъж не заслужава да се самоубиеш“, дори ако това е Дима, „Без мен“ предлага бомба-саундтрак, съчетаващ оригинални пиеси на един от отличниците в руската кино музика Артем Михаенкин с незабравими песни на група „Брейнсторм“, Земфира и Иля Лагутенко – лидерът на руската рок банда „Мумий Трол“.

7906.jpg

Любов и Полина се научават да управляват мотоциклет заради филма и наистина едни от най-живите кадри са тези на жените волни-мотоциклетистки. За специфична сцена с лодка, операторът използва най-дългият кран в Русия-само някакви си 27 метра.

„Любопитен парадокс: в театъра ми е най-леко и приятно да работя с жени режисьорки, а в киното да режисирам жени е голям кошмар. Жената-актриса е адска смес! Актрисите са специални истерички и манипулаторки, все ги мъчи биполярно разстройство. Не ме е страх да кажа на актрисата си: „Виж се, ти си тотална шизофреничка!“ От искрените ми думи между мен и актрисите се получава една всеобща ненавист, която в процеса пременива в любов и след това може да се трансформира в първо, второ, трето преживяване. Любов и Полина са два полюса, две различни природи. Полина се втурва на момента, докато Любов има нужда от дълга подготовка за конкретната сцена. Веднъж Полина ме попита „Кирил, какво точно трябва да правя тук?“, „Искаш да го изиграя вместо теб? Добре.“ ...и си поиграх вместо нея. Слава богу, във втория ми филм не ми се случиха актриси, които да се превръщат в заразно зло, както бе в първата ми работа. Снимачният период бе 28 дни, малък период за подобни продукции. Всички бяхме в екстремна обстановка, което ни сплоти. Любов и Полина се къпаха в ледено ноемврийско езеро. Полина отслабна за ролята с 10 килограма, аз не съм търсил това, исках само да си промени прическата, но актрисата искаше да има такъв вид, да бъде нещо като Еми Уайнхаус-жена на ръба на нервна криза. Когато говориш общ език с актьора, винаги се получава взаимно доверие. Първият ми филм бе 100% актьорски, „Без мен“ има и други компоненти, които изучих и ми се струва, че развих.“ – казва режисьорът в интервю след октомврийската премиера на „Без мен“ в Русия.

41045095-1059174.jpg

„Без мен“ е трогателен, нежен филм за женското съперничество и приятелство, което не е тера инкогнита за съпрузите. Безстрашната дивачка Кира и мълчаливата романтичка Ксения определено ще бъдат един незабравим дует в конкурсната програма на МФФ „Любовта е лудост“ 2019 г.

Ако обичате, ако сте били обичани, ако сте обичали или пък търсите любовта „Без мен“ е вашето приключение с дъх на бензин и вятър в косите!

Очаквайте „Без мен“ на МФФ „Любовта е лудост“ 2019 -конкурсна програма - 25 август - зала „Европа“ - 19.00 ч., ФКЦ-Варна.

Свързани статии