Днес се открива CineLibri 2019

05 October 2019

Фестивалът се открива в 19:00 ч .в зала 1 на НДК с филма на Роман Полански „Офицер и шпионин”

CineLibri е единственият кинофестивал в света, който отдава почит на литературата, оживяваща на големия екран.

Игор Тувери: „Известността не ме интересува“

04 October 2019

"Нямам предписание от лекар, непременно да снимам филми, за да не се разболея", споделя режисьорът на филма „5 е съвършеното число“

Действието на филма се развива през 70-те години по тесните сиви улици на дивия Неапол. Пепино льо Чичеро е опитен наемен убиец, който обича да прекарва времето си в риболов със сина си Нино. След смъртта на Нино обаче той ще бъде принуден да обърне поглед към бурното си минало и към нещата, които са били най-важни за него… В този нетърпеливо очакван европейски филм Тони Сервило и Валерия Голино изпълняват блестящо главните роли, а авторът застава зад камерата за първи път. „5 е съвършеното число“ бе включен в конкурсната програма Giornate degli Autori на 76-ия кинофестивал във Венеция. Интервюто на Павлина Желева е предоставено на сайта от фестивала "Cinelibri", в чиято програма е включен филма на Игор Тувери.

Мартина Петрович: "Хърватия създава фокус върху кинообразованието"

01 October 2019

Разговор с директора на Бюро Творческа Европа - Медиа Хърватия

В програмата от паралелни събития всеки филмов фестивал предлага различни срещи с експерти, подобен акцент бе срещата с представители на Бюрата на програма Творческа Европа Медиа от Хърватия, Гърция и Румъния.

Европейско кино за учащи, есен 2019

24 September 2019

Със специални акценти върху документалното кино и важни КАН-ски заглавия ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ продължава със своя семестър ЕСЕН 2019

„Европейско кино за учащи“ е дискусионна програма в дома на киното, която предоставя възможност на ученици и студенти да гледат и анализират ключови творби на европейското кино през цялата учебна година. Новият есенен семестър на проекта стартира на 19 септември (четвъртък), в 20:00 часа с една от двете специални прожекции на игралния филм с интригуваща документална основа „ПЕЛЕ: РАЖДАНЕТО НА ЕДНА ЛЕГЕНДА“ на Джеф и Майкъл Цимбалист. Историята за безусловната любов към футбола на може би най-добрия играч в историята на най-великата игра – Пеле ще очарова почитателите на киното, които решат да посветят своята вечер на прожекцията в СЕВЕРНИЯ ПАРК на София, кв. Надежда.

„Засукан свят“ на Мариус Куркински открива Kиномания

17 September 2019

В програмата на панорамата е включена и единствена прожекция на "Физика на тъгата" на Тео Ушев

Тазгодишното издание на Киномания ще стартира на 14 ноември в зала 1 с прожекция на филма „Засукан свят“ с режисьор Мариус Куркински – екранизация по едноименния разказ от сборника „Диви разкази“ на големия български писател Николай Хайтов. Филмовата панорама ще се проведе между 14 и 28 ноември, а акцентите в програмата са повече от любопитни.

Седмица на скандинавското кино 2019

16 September 2019

След големия успех на предишните две издания и тази година ценителите на доброто европейско кино ще се насладят на 13 заглавия от Дания, Швеция, Норвегия, Литва и Финландия.

Началото на фестивала предстои на 22 септември от 19:00 с прожекция на филма „Приказка за Астрид“ (по действителната история на шведската писателка Астрид Линдгрен) – малко познатата история около появата на най-непокорното и луничаво момиче в литературата – Пипи Дългото чорапче. „Без секунда скука в този елегантен и несантиментален разказ за ранните години на създателката на Пипи, Емил, Роня, Мио и, да, Братята с лъвски сърца“, пише за филма Янко Терзиев. А ние каним всички зрители да донесат своите любими детски книжки още в 17:30 и да ги споделят на по питие в CUSH.Bar-a в Дома на киното. Събитието се организира в партньорство с фондация „Детски книги“.

Кристоф Ламбер оглавява журитo на CineLibri 2019

06 September 2019

Конкурсната програма на петото издание на CineLibri включва 11 филма, вдъхновени от разнообразни по характер литературни произведения.

Френско-американската кинозвезда Кристоф Ламбер оглавява журито на петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri! Празничната церемония по награждаване на носителите на отличия за най-талантлива литературна адаптация ще се състои на 13 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 ч. и ще бъде съпроводена с премиерна прожекция на филма „Тази, която не съм” с Жулиет Бинош.

Роман Полански открива CineLibri 2019

02 September 2019

„Офицер и шпионин” дава старт на петото издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri

Тържествената церемония по откриването ще се състои на 5 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 ч. и ще бъде съпроводена с космически акустичен пърформънс на Мила Робърт, официално представяне на програмата и гостите на фестивала.

Всеки ден с "Като на кино"

02 September 2019

Тази вечер от 20.50 ч. по btV Cinema стартира новият формат на единственото предаване за кино в родния ефир

Специален гост в първото предаване от новия сезон на „Като на кино“ ще бъде най-горещата звезда на европейското кино в момента - Джузеппе Маджио. Той даде първото си интервю за българска медия пред Жоро Тошев, а срещата между двамата ще се излъчи този понеделник, 2 септември, по bTV Cinema от 20.50 часа. През есенния телевизионен сезон „Като на кино“ ще радва киноманите всеки делничен ден. Предаването ще изненада с различен формат, акценти и рубрики

„Любовта е лудост“ 2019 – незавършени арии от (не) съществуваща опера

31 August 2019

Любовната лудост може да се превърне в клише, ако постоянно се заиграваме с нея

Приключи 27-то издание на един от първенците по творческа зрялост кино фестивал в България. В такива случаи, ако бяхме герои на Сенкевич от „Quo vadis“, щяхме да вдигнем чаши с „Аве, за новия фестивал!“, но чаши отдавна не се вдигат от братята на перото или поне от тази година на фестивала край морето.

"Времевите емигранти" по HBO

21 August 2019

Първата норвежка продукция на HBO “Времевите имигранти“ е с премиера днес в HBO GO

Това е и тринадесетия сериал, оригинална продукция на HBO Европа. Американската онлайн стрийминг и телевизионна компания продуцира проекти в Европа от 2010-та година, като в момента в процес на заснемане са още 6 сериала – 4 напълно нови, сред които още един норвежки, два испански и един чешки, както и 2 нови сезона на полски и румънски сериали.