„Сладък живот” на Фелини на София Филм Фест 2020!

20 January 2020

Поводът е сто години от рождението на маестрото и шейсет от премиерата на филма, носител на „Златна палма” от Кан 1960

Светът на киното се прекланя пред един от своите гении – Федерико Фелини. Роден преди 100 години, творил безспир, дал воля на неизчерпаемото си въображение и своя епохален талант, Фелини променя всяка константа, разбива на пух и прах очаквания и представи, за да композира несравнимата симфония на своето кино. Много са режисьорите, чиито филми се подчиняват на характерния за автора почерк, но се броят на пръсти гениите, трансформирали самата същност на изкуството и превърнали киното в съвършения език, разбираем за всички хора, в целия свят – Чаплин е безспорният пионер в тази мисия, а Фелини – магьосникът на това тайнство.

„Тяло Христово” на 24 София Филм Фест

17 January 2020

Полският филм получи номинация за "Оскар" 2020 за най-добър международен филм

Премиерата на полския филм „Тяло Христово” беше преди няколко месеца в програмата „Венециански дни / Venice Days“ на филмовия фестивал във Венеция, където получи наградата „Edipo Re Award“ за най-добър филм, както и приза на Europa Cinemas; след това бе представен и в програмата на Торонто – творбата на уважавания полски режисьор Ян Комаса се оказа интересно откритие за почитателите на независимото европейско кино. До такава степен, че и Американската киноакадемия заслужено го номирина сред петте заглавия, които ще се състезават за най-добър международен филм.

Горан Паскалевич пристига в България с новия си филм

14 January 2020

Режисьорът ще представи „Въпреки мъглата“ на 24-тия София Филм Фест

В основата на новия филм на Паскалевич е темата за бежанците в Европа. Според Интерпол те са над десет хиляди, голяма част от тях деца без родителски грижи, а половината от тях се скитат по пътищата на Италия. „Въпреки мъглата“ е историята на младия Мохамед - родителите му са се удавили, пътувайки с гумена лодка към италианския бряг, но той успява да намери нов дом при семейна двойка, която е загубила дете.

Мартина Апостолова е Европейска изгряваща звезда на Берлинале 2020

09 January 2020

Програмата за млади актьорски таланти на European Film Promotion с гордост представя десет млади актьори и актриси пред филмовата индустрия

Много трудно е било за журито да изберат 10 от 28-те номинации на изключителни европейски таланти. Първа в списъка е спомената Мартина Апостолова, която „пресъздава своята героиня с архетипна сила, поразяваща публиката навсякъде по света“ – за ролята си в „Ирина“ актрисата печели много награди, от Хонконг до Тбилиси. Ето какво добавя журито като аргумент за своя избор:

Ретроспектива на Аки Каурисмаки на София Филм Фест 2020

08 January 2020

Известен с лаконичния си авторски стил и изящното присъствие на тънък хумор, Аки Каурисмаки е сред творците в киното, които винаги приковават вниманието на публиката

Роден във финландския град Ориматила през 1957 година, той се увлича по седмото изкуство покрай брат си Мика, с когото първоначално работят съвместно. С него Аки Каурисмаки снима документалния филм „Пътуване около Сайми” и заедно създават продуцентската компания „Villealfa”. Днес имената на братята Каурисмаки са синоним на съвременното финландско кино.

Наградите на Европейската филмова академия 2019

08 December 2019

„Фаворитката“ спечели осем награди на състоялата се снощи церемония в Берлин

Антонио Бандерас бе отличен като най-добър европейски актьор на годината за ролята си в автобиографичния драма на Педро Алмодовар „Болка и величие“. През май Бандерас получи и наградата на фестивала в Кан за тази роля и е сред фаворитите за наградата „Оскар“. Филмът на испанския режисьор получи и наградата за най-добър художник.

Нощ на европейското кино 2019

04 December 2019

На 6 декември от 19.00 ч. в Дома на киното ще бъде представен филмът "Момиче" на Лукас Донт.

В дните между 2 и 6 декември 54 държави от Европейския съюз ще бъдат домакини на специални събития, акцентиращи върху богатството на филмовата култура на Европа. В София мястото е Дом на киното, денят е 6 декември, начало 19:00 часа! Вход свободен.

Престижна награда за развитието в киноиндустрията

03 December 2019

Янаки и Христо Дерменджиеви получиха признание от „Европейските кино награди“, организирани от „Europa Cinemas”

Янаки и Христо Дерменджиеви получиха признание от „Европейските кино награди“, организирани от „Europa Cinemas”, в категория „Предприемач на годината“. Церемонията по награждаването се е състояла на 22-и ноември в UCI Cinemas, Лисабон.

Чешката шпионска драма „На тъмно“

25 November 2019

След успеха на „Горящият храст“ и „Пустош“ НВО Европа предлага оригинален поглед върху рядко екранизиран период – сриването на Съветския съюз.

Най-новото заглавие от селекцията в продукциите на HBO Европа, чешката шпионска драма „На тъмно“ е достъпно за стрийминг с всичките си шест епизода в HBO GO. След успеха на „Горящият храст“ и „Пустош“ НВО Европа предлага оригинален поглед върху рядко екранизиран период – сриването на Съветския Съюз. Действието в „На тъмно“ се развива в края на 1989-та и в навечерието на Нежната революция, сложила край на 40-годишното руско господство. Сериалът от шест части ни потапя в света на тайните служби и дисидентската общност (сред чиито рожби е и знаменитият президент на Чехословакия Вацлав Хавел). В центъра на историята е обикновена жена, която не принадлежи на нито един от тези два свята, но е принудена да разкрие неочаквани тайни.

Филмови дни „ЛУКС“ 2019 на Европейския парламент

21 November 2019

Tри от най-емблематичните европейски филми от последната година ще бъдат излъчени от 29 ноември до 12 декември 2019 година в 7 български града.

„Нерешеният случай Хамаршьолд“, „Кралството“ и „Господ съществува, името й е Петруния“ ще бъдат показани в Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора в рамките на традиционните Филмови дни „ЛУКС“. Организатори са Бюрото на Европейския парламент в България и Международният филмов фестивал София Филм Фест.

Фестивал на френския филм 2019

19 November 2019

Фестивалът просължава до 30 ноември 2019 и се организира в партньорство с Киномания и Националния дворец на културата.

Панорамата представя шест нови филма: „Славни времена“ на Никола Бедос (2019), с който фестивалът ще бъде открит, „Вълчият зов“ на Антонен Бодри (2019), Стая 212 на Кристоф Оноре (2019), „Истината“ на Хирокадзу Коре-еда (2019), „Клетниците 2019“ на Ладж Ли (2019) и „Портрет на момиче в пламъци“ на Селин Сиама (2019).