Панорамата представя шест нови филма: „Славни времена“ на Никола Бедос (2019), с който фестивалът ще бъде открит, „Вълчият зов“ на Антонен Бодри (2019), Стая 212 на Кристоф Оноре (2019), „Истината“ на Хирокадзу Коре-еда (2019), „Клетниците 2019“ на Ладж Ли (2019) и „Портрет на момиче в пламъци“ на Селин Сиама (2019).

Акцент върху световноизвестния режисьор Клод Льолуш ще насочи вашето внимание към три филма – историята на един живот, заснета в интервал от 20 години: „Един мъж и една жена“, „Един мъж и една жена: 20 години по-късно“ и „Най-хубавите години от един живот“, който беше представен тази година извън конкурсната програма на фестивала в Кан. Представяме ви също класическия филм „Кланът на сицилианците“ (1969), с участието на митичното трио: Жан Габен, Лино Вентура и Ален Делон.

Фестивалът се организира с подкрепата на : TELUS International Europe, Citroën, BNP Paribas, Sanofi et Orbelus.

В София прожекциите на филмите ще бъдат в кината Славейков, Люмиер Лидл, G8, Одеон, Euro Cinema и Дом на киното, в Пловдив в Лъки Синема и във Варна във Фестивален и конгресен комплекс - Варна

68b739692fa849e6572ee31610a75750-h_2019.jpg

СЛАВНИ ВРЕМЕНА

2019, 115 мин.

Режисьор: Никола Бедос

В ролите: Даниел Отьой, Гийом Кане, Дора Тилие, Фани Ардан

Животът на Виктор, обезверен 60-годишен мъж, се преобръща когато се запознава с Антоан, обещаващ предприемач с оригинален бизнес - предлага на своите клиенти атракция от ново поколение: да се пренесат в историческа епоха по техен избор. Виктор избира да изживее отново най-незабравимата седмица от живота си: тази, 40 години по-рано, когато среща голямата си любов…

the-truth-still-1-l-champoussin-c-3b-bunbuku-mimovies-fr3.jpg

ИСТИНАТА

2019, 107 мин.

Режисьор: Хирокадзу Коре-еда

В ролите: Катрин Деньов, Жюлиет Бинош, Итън Хоук, Людивин Сение

Фабиен – френска кинозвезда е майка на Люмир – нюйоркска сценаристка. Публикуването на мемоарите на известната актриса подтиква Люмир и семейството й да се завърнат в дома на детството й. Но съжителството бързо прераства в конфликт. Пред смаяния поглед на мъжете изникват спотайвани истини, прикрита отмъстителност и невъзможна любов. Фабиен междувременно се снима в научнофантастичен филм, в ролята на застаряваща дъщеря на вечно млада майка. Реалност и фикция се преплитат и принуждават майката и дъщерята да се преоткрият.

Откриващ филм на 76-ото издание на Международния филмов фестивал във Венеция 2019 г. и в конкурсната програма за Златния лъв.

480785-chambre-212-de-christophe-honore-la-bande-annonce-2.jpg

СТАЯ 212

2019, 87 мин.

Режисьор: Кристоф Оноре

В ролите: Киара Мастрояни, Венсан Лакост, Камий Котен, Бенжамен Биоле

След 20-годишен брак, Мария решава да напусне семейното жилище. Една нощ се оттегля и се настанява в стая 212 на отсрещния хотел. От там разполага с пълна гледка към своя апартамент, съпруг и семейно битие. Пита се дали е взела правилното решение. Различни спътници в живота ѝ разполагат с мнение по въпроса и смятат да го споделят. 

Награда "Особен поглед" за женска роля на Фестивала в Кан 2019 г. за Киара Мастрояни

maxresdefault-1.jpg


КЛЕТНИЦИТЕ 2019

2019, 102 мин.

Режисьор: Ладж Ли

В ролите: Дамиен Бонар, Алексис Маненти, Джибрил Дидие Зонга

Едва пристигнал от Шербур, Стефан се включва в отряд за борба с криминалната престъпност в Монфермей - проблемно предградие северно от Париж. Там се запознава с новите си колеги, Крис и Гвада - две опитни „ченгета“. Бързо става свидетел на конфликтите между различните групи от квартала. Един ден, при задържане на заподозрян, нещата излизат от контрол, докато действията им са подробно заснемани от дрон…

Пет награди и девет номинации по време на Фестивала в Кан 2019 г., между които Награда на журито.

Номинация на Франция за най-добър чуждоезичен филм за наградите „Оскар“, 2020

image.jpg

ВЪЛЧИЯТ ЗОВ

2019, 116 мин.

Режисьор: Антонин Бодри

В ролите: Франсоа Сивил, Омар Си, Матийо Касовиц

Млад мъж има редкия талант да разпознава и запаметява всеки звук. На борда на френска ядрена подводница, този талант е жизненоважен всички се доверяват на неговото „златно ухо”.  Безукорната му репутацията е накърнена от допусната грешка, която подлага екипажа на смъртна опасност. Отново желае да спечели доверието на колегите, но усилията му ги тласкат към още по-драматични изпитания. Стратегията на ядрено възпиране и дезинформация на противника вкарва всички в неконтролируем капан и опъва нервите до краен предел.

Portrait-de-la-jeune-fille-en-feu_st_7_jpg_sd-high-1746x981-c-center.jpg

ПОРТРЕТ НА МОМИЧЕ В ПЛАМЪЦИ

2019, 122 мин.

Режисьор: Селин Сиама

В ролите: Ноеми Мерлан, Адел Хайнел, Луана Бажрами

1770. Мариан е художничка и трябва да нарисува сватбен портрет на младата Елоиз, току-що напуснала църковния пансион. Елоиз иска да убегне от участта си на съпруга и отказва да позира. Налага се Мариан да я рисува тайно. Представя се за домашна помощница и скришом я наблюдава.

Наградата за най-добър сценарий на Фестивала в Кан 2019 г.

5725962.jpg

ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА КЛОД ЛЬОЛУШ: ИСТОРИЯТА НА ЕДИН МЪЖ И ЕДНА ЖЕНА

НАЙ-ХУБАВИТЕ ГОДИНИ ОТ ЕДИН ЖИВОТ

2019, 90 мин.

Режисьор: Клод Льолуш

В ролите: Жан-Луи Трентинян, Анук Еме, Моника Белучи, Суад Амиду

Стари познати – мъж и жена, чиято мимолетна и случайна любовна връзка, превърнала се в мит, преобръща представата ни за любовта. Днес, бившият автомобилен състезател се губи в спомените си. За да му помогне, синът открива жената, която бащата не успял да задържи, но за която постоянно бленува. Ана и Жан-Луи отново ще се срещнат и продължат връзката от там, където е прекъснала.

Официална селекция на Фестивала в Кан, извън конкурсната програма

UN-MAN_.jpg

ЕДИН МЪЖ И ЕДНА ЖЕНА

1966, 100 мин.

Режисьор: Клод Льолуш

В ролите: Жан-Луи Трентинян, Анук Еме, Пиер Барух

В Довил, млада асистент-режисьорка, неутишима след смъртта на своя съпруг-каскадьор, се запознава с автомобилен състезател, чиято жена се е самоубила от отчаяние. Те се обичат, отблъскват, преоткриват и продължават да се обичат все по-силно.

"Златна палма" на Фестивала в Кан 1966

“Оскар” за най-добър чуждоезичен филм и за най-добър сценарии през 1967

6Bc8AHUT4EDMgypQqKyqCn6FnJD.jpg

ЕДИН МЪЖ И ЕДНА ЖЕНА: 20 ГОДИНИ ПО-КЪСНО

1986, 120 мин.

Режисьор: Клод Льолуш

В ролите: Мари-Софи Л., Анук Еме, Жан-Луи Трентинян

Ан Готие и Жан-Луи Дюрок не са се виждали от 1966 г. Тя е кинопродуцент, той - директор на автомобилни състезания. Последният филм на Ан е провал и тя решава да заснеме нов, посветен на тяхната отминала любов…

clan-des-siciliens-le.jpg

КЛАСИЧЕСКИ УДОВОЛСТВИЯ: ЛИНО ВЕНТУРА, РОДЕН ПРЕДИ 100 ГОДИНИ

КЛАНЪТ НА СИЦИЛИАНЦИТЕ

1969, Полицейски, Драма, 120 мин.

Режисьор: Анри Верньой

В ролите: Жан Габен, Ален Делон, Лино Вентура

Виторио Маланезе, шеф на Клана на сицилианците, организира бягството на известния разбойник Роже Сарте, на когото разчита да му помогне при крупен обир.