Янаки и Христо Дерменджиеви получиха признание от „Европейските кино награди“, организирани от „Europa Cinemas”, в категория „Предприемач на годината“. Церемонията по награждаването се е състояла на 22-и ноември в UCI Cinemas, Лисабон.

Европейската организация, която на всеки две години отличава заслугите на различни дейци в киноиндустрията, се подкрепя от Европейската комисия още от самото си създаване. „Europa Cinemas” е първата по рода си мрежа, която се фокусира върху Европейското кино. В продължение на 27 години, членовете й са успяли да обединят под шапката си над 1200 кина (3123 екрана) в 43 държави.

EUROPACINEMAS_23NOV-JoanaLinda-00862.jpg

Братята Дерменджиеви, заедно със солидна подкрепа от своите партньори, са успели да възобновят и реставрират множество киносалони, първият от тях във Враца през 2013-а година. След първоначалния си успех, те продължават дейността си в Пловдив, Видин, Търговище, а тази година и Велико Търново. Съсредоточават се главно върху области, които са икономически неразвити и нямат възможност сами да поемат подобни инициативи. 

В момента управляват 12 кина в страната, както и популярното през лятото „Пътуващо кино“, което обикаля по места, чиито жители нямат възможност да посещават кино, поради липса на салон. Христо и Янаки Дерменджиеви, с тяхната фирма „А Плюс“, са и едни от най-големите разпространители на европейски филми у нас.

От 2010 г, фирмата разпространява филми като "Тилт", "Кецове", "Каръци", "Възвишение", „Лили Рибката“, "Лошо момиче" и много други. От 2014 г. фирмата развива собствени продуцентски проекти, като първият от тях е филмът "Ятаган", който ще излезе на голям екран през февруари 2020. Друг проект, по който работят в момента е филмът „Екшън“, която ще бъде разпространен по кината от 31.01.2020 година.