„Нерешеният случай Хамаршьолд“, „Кралството“ и „Господ съществува, името й е Петруния“ ще бъдат показани в Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора в рамките на традиционните Филмови дни „ЛУКС“. Организатори са Бюрото на Европейския парламент в България и Международният филмов фестивал София Филм Фест.

Начало на осмото издание на Филмовите дни „ЛУКС“ ще бъде поставено на 29 ноември в София с прожекция на документалния филм „Нерешеният случай Хамаршьолд“ в Дома на киното от 19 часа. Прожекцията ще бъде последвана от дискусия със зрителите, в която ще се включат Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на ЕП в България, Мира Сталева – изпълнителен директор на София Филм Фест, Весела Дринова – главен редактор в „Операция Кино“, както и посланиците на инициативата „28 пъти кино“ – Младен Печевски и Параскеви Карагеоргу. Модератор на дискусията ще бъде журналистката от БНТ Галя Крайчовска.

Финалистите за филмовата награда на Европейския парламент се определят от експертно международно жури, a победителят се избира от членовете на Европейския парламент. Носителят на наградата за 2019 година ще бъде обявен на 27 ноември.

За тазгодишните финалисти Мира Сталева - изпълнителен директор на София Филм Фест и член на международното жури, избрало най-добрите измежду десет европейски продукции, сподели:  „И 10-те селектирани филма тази година са много силни като сме търсили баланс между страни, жанрове и теми. А трите финалиста, които се състезават за наградата и които публиката в цяла Европа ще може да види по време на Филмовите дни „ЛУКС“, представят много чувствителни теми в обществения ни живот - корупция и стереотипите за женския образ. Има и документален филм, който не бива да пропускате! Обещавам, че няма да съжалявате!“ 

Входът за всички прожекции е СВОБОДЕН. За да запазят места, зрителите ще могат да вземат до 2 безплатни билета предварително. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до запълване на местата. Повече информация ще намерите на уеб-страниците на Бюрото на Европейския парламент, Международния София филм фест и в профила на Бюрото на ЕП във Фейсбук.

Ето къде и кога може да гледате филмите в България:

1296237_coldcasehammerskjoldhotel_798002.jpg

НЕРЕШЕНИЯТ СЛУЧАЙ ХАМАРШЬОЛД (Cold Case Hammarskjöld), реж. Филм на Мадс Брюгер

Дания, Норвегия, Швеция, Белгия

Даг Хамаршьолд загива при съмнителни обстоятелства в самолетна катастрофа през 1961 година, на път за среща по преговорите за разрешаване на конфликта в Катанга, Конго, в който са били засегнати значителни икономически интереси. Шведският генерален секретар на ООН е бил прогресивен политик, който е имал за цел да не позволи на западни страни като Великобритания и Франция да възстановят влиянието си в Африка, след като техните колонии там са извоювали независимост. Този филм на Мадс Брюгер хвърля светлина върху мистерията около смъртта на Даг Хамаршьолд. За трети път в историята на наградата „ЛУКС“ документален филм е сред финалистите.

София, 29 ноември 2019 г. (петък), 19:00 ч., Дом на киното (дискусия след прожекцията)

Варна, 4 декември 2019 г. (сряда), 18:00 ч., Фестивален и конгресен център

Пловдив, 10 декември 2019 г. (вторник), 18:30 ч., Лъки Дом на киното

God-exists-Petrunija-photo-5.jpg

ГОСПОД СЪЩЕСТВУВА, ИМЕТО Ѝ Е ПЕТРУНИЯ (God Exists, Her Name Is Petrunija), реж. Филм на Теона Стругар Митевска

Северна Македония, Белгия, Словения, Франция, Хърватия

Какво се случва, когато една жена участва в традиционно мъжко състезание и успява да извади кръста, хвърлен в реката според православните обичаи? Петруния прави точно това и разгневява както мъжете, така и местния свещеник, който въвлича в случая и полицията. Макар и да не се определя като феминистка, Петруния отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ – пита тя, тъй като „наградата“ за победителя в състезанието символизира именно това.

София, 1 декември 2019 г. (неделя), 19:00 ч., Дом на киното

Благоевград, 3 декември 2019 г. (вторник), 19:00 ч., кино Cinemax

Стара Загора, 11 декември 2019 г. (сряда), 19:00 ч., кино Арена Парк Мол

4758764.jpg

КРАЛСТВОТО (El Reino), реж. Родриго Сорогойен

Испания, Франция

Колко далеч би стигнал някой, за да се задържи на власт? Този наситен с адреналин трилър изследва политическата корупция. Той разказва историята за края на кариерата на успешен политик, чието благосъстояние се дължи на престъпен и незаконен бизнес, като с това застрашава да разруши имиджа на партията си, след като вестник публикува разследване за корупционните му дейности. Пригответе се за горчиви спорове, напрегнати автомобилни преследвания и сблъсъци с разследващи медии.

София, 30 ноември 2019 г. (събота), 19:00 ч., Дом на киното

Плевен, 5 декември 2019 г. (четвъртък), 19:00 ч., кино Арена Панорама Мол

Бургас, 12 декември 2019 г. (четвъртък ), 19:00 ч., Cinema City Галерия Мол 

* * *

Приканва се публиката  да гласува за предпочитания от трите филма на www.luxprize.eu или на Фейсбук страницата на наградата „ЛУКС“. 

Резултатите от гласуването на публиката се обявяват по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Избира се на случаен принцип един от гласувалите, който получава покана да присъства на фестивала. Обявяването на Специалната награда на публиката символично закрива наградата „ЛУКС“ за предходната година и открива сцената за новата, като се посочват 10-те филма от официалната селекция.

Наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент

Европейската филмова награда „ЛУКС“ има за цел да популяризира многообразието и богатството на европейското кино, както и да насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност.

Всяка година Европейският парламент организира филмови дни „ЛУКС“, които представят финалистите в конкурсната програма. Всяка година филмите се избират от жури, съставено от представители на филмовата индустрия. Трите финалиста са резултат от техния избор. Филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент.

Свързани статии