„Двойствен живот“ – критиката умира, уважаеми зрители, дишайте, всичко е наред!

25 July 2019

Филмът на режисьора Оливие Асаяс „Двойствен живот“ ще открие МФФ „Любовта е лудост“ 2019 във Варна

„Алгоритмите ще предсказват от какво се нуждаем. Днес интернет пространството изгражда профила ни от това какво пазаруваме он лайн. В бъдеще електронният свят ще определя според търсенето ни, дали имаме нужда от книги, кино, театър, балет. И много скоро, всякаква форма на критика-литературна, театрална, кино критика ще умрат!“ – според думите на прагматичната Лор ни чака един прекрасен финал, все някога светът ще се спаси от нас критиците – тази ужасна гилдия на вечно мрънкащи, недоволни хора, готови да съсипят творческите усилия и благородните помисли на авторите.

Филмът "Ирина" с награда в Япония

23 July 2019

Журито на 16-тия международен кинофестивал „Skip City“ присъди наградата за режисура (поделена) на Надежда Косева

Журито на 16-тия международен кинофестивал „Skip City“ в токийското предградие Кавагучи с председател култовия режисьор Такаши Миике присъди наградата за режисура (поделена) на Надежда Косева. Това е поредното признание за дебютния филм на Надя „Ирина“. Наградата бе връчена на продуцента Стефан Китанов, който пожела от сцената България да бъде асоциирана в страната на изгряващото слънце не само с кисело мляко и сумо-легендата Котоошу, но и с качествено кино.

„Еуфория“ - прегръдката, с която преодоляваш тленността си

17 June 2019

Филмът е втора режисьорска работа на актрисата Валерия Голино

„Еуфория е, когато се втурваш срещу течението и придобиваш лекота на живеене. Реших да навляза в дълбокото на темата за смъртта. Темата е почти архетипна: двама братя, болест, смърт, различното и нормалното за обществото. Направих всичко по силите си, да не се отдавам на реторика с всички тези архетипи на драматургията, които звучат библейски. Тревожех се този филм да не изглежда повърхностен и лек. Нарекох филма си „Еуфория“ и той трябваше да бъде като кутия, пълна с цветове, лекотата, която излъчва е отвличане на вниманието, а под него лежат важните въпроси.“ Валерия Голино за „Еуфория“

С надежда към бъдещето!

14 June 2019

Снощи във Варна се откри 18-то издание на Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми

18 издание на Международния фестивал на червенокръстките и здрави филми, датиращ от 1965 г. при това един от малкото родни фестивали, известен със своята „А“ категория е факт. Същият е възстановен през 2014 г. Въпреки прекъсването му още през 2014 г. са взели участие над 120 филма от 20 държави.

Oрнела Mути и Джанкарло Джанини в София!

11 June 2019

Двамата известни актьори ще бъдат гости на Фестивала на италианското кино в България

От 17 до 21 юни в кино „Люмиер Лидл“ ще бъдат прожектирани едни от най-добрите италиански филми от област Пулия. Кино „Люмиер Лидл“ ще бъде домакин на четвъртото издание на „Фестивал на италианското кино в България“. Девет кинотворби ще представят върхови постижения в различни сфери на една от най-живописните области в Италия - област Пулия. Фестивалът се организира от Италианската търговска камара в България в партньорство с НДК.

Двудневен майсторски клас на Теодор Ушев

11 June 2019

Известният режисьор и аниматор ще гостува по покана на Международен филмов фестивал Бургас

Темата на майсторския клас ще бъде "В мрежата на следобедните сънища" и ще се проведе на 20-21 юли в КЦ “Морско казино” Бургас

Дни на младото европейско кино в София

10 June 2019

Фестивалът ще се проведе от 21 до 23 юни в зала „Славейков“ на Френския институт

Новият документален филм „Формулата на Тео“ на режисьора Николай Василев е част от фестивала „Срещи на младото европейско кино“, чието шесто издание ще се проведе от 21 до 23 юни в зала „Славейков“ на Френския институт. В програмата са още кинокласиките „Първият учебен ден“ на Жак Розие и „Нула за поведение“ на Жан Виго. Заслужава да се отбележат и двата късометражни филма на Клеман Кожитор - „Галантни Индии” и „Брагино”, номинирани за награда „Сезар“ в категорията си. Селекцията се допълва от „Сто деца в очакване на влак” на режисьора Игнасио Агуеро

След Кан: “Болка и величие” на Педро Алмодовар на Киномания 2019

26 May 2019

За ролята си във филма Антонио Бандерас получи наградата за най-добър актьор на фестивала в Кан

Филмът „Болка и величие“ (Dolor y gloria) на знаменития испански режисьор Педро Алмодовар, който плени жури и публика на кинофестивала в Кан, е сред първите сигурни заглавия, които ще бъдат част от тазгодишното издание на фестивала Киномания, продуциран от НДК. Прожекцията ще бъде на 23 ноември от 19.00 ч.

Излезе трейлърът на "Доза щастие"

09 May 2019

Oфициалната премиера на пълнометражния дебют на Яна Титова ще бъде на 8-ми ноември

Първият, но изключително искрен пълнометражен филм на Яна Титова, посветен на търсенето на щастието, ще има своята официална премиера по кината у нас на 8-ми ноември. Завладяващата истинска история за зависимостта, която стои в основата на лентата “Доза щастие”, дава един проникновен и същевременно вдъхновяващ поглед към личните битки на едно младо момиче и изпитанията, с които силата на волята се сблъсква отново и отново.

Ден на европейското кино в Дома на киното

08 May 2019

Отбелязваме Деня на Европа с вход свободен за европейски филми, игри с награди и информационни щандове.

По традиция и тази година европейските информационни мрежи Ви канят да отпразнуваме заедно 9 май – Деня на Европа с интересна програма, включваща европейско кино, игри и възможност да научите повече за ЕС, правата Ви при пътуване, почивка, работа или учене в ЕС, както и възможностите за финансиране на проектни предложения от различни европейски програми.

Фатих Акин: "Хорор филмът предлага на зрителите възможността да се изправят срещу страховете си"

18 April 2019

Режисьорът скандализира с хорър филм за сериен убиец

Дванадесетият игрален филм на Фатих Акин – „Златната ръкавица“ е вдъхновен от истинската история на серийния убиец Фриц Хонка, живял в Хамбург, където през 70-те години убива няколко проститутки по особено жесток начин. На пръв поглед Фриц Хонка е жалък загубеняк. Мъжът с изкривено лице прекарва нощите си в кварталната кръчма „Златната ръкавица“, преследвайки самотни жени. Никой от редовните клиенти не подозира, че видимо безвредният Фриц всъщност е чудовище. Хорърът на Фатих Акин „Златната ръкавица“, освен по действителен случай е и по роман със същото заглавие от Хайнц Щрунк. Любимият бар на Фриц Хонка е „Златната ръкавица“ - място, където блудкави немски песни разчувстват до сълзи пияниците, а пиенето е рефлекс срещу болката и копнежите. „Златната ръкавица“ се разпространява от Арт Фест с подкрепата на програма Творческа Европа - МЕДИА и тръгва по кината от 19 април. Интервюто е предоставено от Арт Фест.

„Животът на Брайън“ отново на кино!

10 April 2019

Денят е 18 април - четвъртък, началният час е 19:30, а мястото - Домът на киното в София!

България е сред световните дестинации, които ще имат шанса да покажат отново на голям екран една от епохалните творби на Монти Пайтън – „ЖИВОТЪТ НА БРАЙЪН“ с участието на неповторимите, легендарни Греъм Чапман, Майкъл Пейлин, Джон Клийз, Ерик Айдъл, Тери Гилиъм и Тери Джоунс, който е и режисьор на сатиричната сага. 40 години след премиерата през 1979 година всички отново запяват в един глас „Always look on the bright side of life!“, а новите поколения ще се порадват на уникалното чувство за хумор на „питоните“ и техните съмишленици.