Европейско кино за учащи. Пролет 2019

04 April 2019

Папа Франциск: човек на думата си” на Вим Вендерс дава началото на пролетния семестър

„Европейско кино за учащи“ е дискусионна програма в дома на киното, която предоставя възможност на ученици и студенти да гледат и анализират ключови творби на европейското кино през цялата учебна година.

5 и 1|2 скандинавски визии за култура: Ларс фон Триер

30 March 2019

Вече пета година съществува бутиковият формат, посветен на скандинавското кино. Тази година той се провежда от 30 март до 4 април в

Вече пета година съществува бутиковият формат, посветен на скандинавското кино. Инициаторът на събитието продължава упорито да търси истинските партньори и потенциалните меценати, за да балансира добрата програма с външни участници. Уви, градът и хората му не проявяват любопитство към този род проблеми. Варненската публика е като разглезено дете, което предпочита шоколадови вафли пред богат на витамини плод. Зрителите искат, но забравят, че всяка осъществена идея е вид усилие, за което се плаща висока цена. Моята цена е материалното благополучие, но пък вярвам, че все още има смисъл, защото общуването с адекватната публика е истинско обогатяване.

Наградите на София филм фест 2019

17 March 2019

Голямата награда на Фестивала бе връчена на филма „Чудовища” (Румъния) на режисьора Мариус Олтеану

23-тият Международен филмов фестивал София Филм Фест представи 189 филма от 53 държави. Над 300 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти. На 16 март 2019 в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване наградите на фестивала. София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 година.

„Граница“ – скандинавско кино с удивително тролене върху идеята за другостта

14 March 2019

Троловете са страшни същества, които всеки любител на скандинавски приказки познава. Троловете присъстват във фентъзи историите, обикновено не изпитваме към тях симпатии. Ето, че 38 годишният иранец Али Абаси, напуснал Техеран и успешно развиващ режисьорската си кариера в Швеция е създал прекрасен филм, отказал се да говори за проблемите на мигрантите в Европа, но пък по магически неистов начин e събрал всички проблеми на съвременното общество в една история с главни герои тролове. „Граница“ (Дания, Швеция) е вторият пълнометражен филм на Абаси с награда за най-добър филм от конкурса „Особен поглед“ (2018) в Кан, с награда за най-добри ефекти от Европейската киноакадемия за 2018 и номинация за Оскар 2019 за грим. В „Шели“ на Абаси с награда от Берлинале 2016 за най-добър дебют, Абаси с характерните прийоми на скандинавското кино реконструира своя версия на легендарния филм на Полански „Бебето на Розмари“.

Документалният конкурс на София Филм Фест 2019

21 February 2019

За 11-та поредна година в документалната селекция попадат 12 филма, чертаещи тенденциите в развитието на съвременното световно документално кино

За 11-та поредна година в документалната селекция попадат 12 филма, чертаещи тенденциите в развитието на съвременното световно документално кино. Два от тях са български – „Тайният живот на Вера“ („The Magic Life of V”, Финландия-Дания-България, 2019) на Тонислав Христов, представен премиерно в Сънданс и състезавал се в конкурсната секция „Generation 14 plus” на „Берлинале“ 2019, и „Дворците на народа“ („Palace for the People“, България-Германия-Румъния, 2018) на творческия тандем Борис Мисирков и Георги Богданов – със световна премиера в Лайпциг, селектиран за участие в над 15 фестивала по света, а в програмата на 23-тия София Филм Фест той ще бъде представен премиерно в България.

Легендата Биле Аугуст гостува на София филм фест 2019

18 February 2019

По време на Фестивала големият режисьор ще получи Наградата „ФИПРЕССИ Платиниум 90“

Знаменитият режисьор ще представи лично пред зрителите на 23-тия София Филм Фест най-новия си филм „Щастливеца Пер“ по романа на датския нобелов лауреат Хенрик Понтопидан, издаден на български език от издателство „Персей“

Новият филм на Ларс фон Триер на София филм фест 2019

13 February 2019

„Къщата, която Джак построи“ е психологически хорър, проследяващ 12 години от живота на интелигентен и талантлив сериен убиец в САЩ

Известен с откровено дръзките си и скандални филми - „Нимфоманка“, „Антихрист“, „Догвил“, „Меланхолия“, „Танцьорка в мрака“, Ларс фон Триер отново подлага на изпитание емоционалната чувствителност на зрителя, като представя бруталната жестокост на сериен убиец като вид изкуство.

Ретроспектива на Нури Билге Джейлан

12 February 2019

Зрителите на 23-тият София Филм Фест ще видят пет от най-успешните филми на носителя на "Златна палма"

С филмите „Градчето“, „Облаци през май“ и „Отчуждение“ се оформя „трилогията на провинцията“ на Джейлан. В тях той снима свои близки приятели и семейството си като актьори, сам работи като оператор, монтажист, звуков дизайнер, сценарист и режисьор. През 2006 година „Климати“ печели приза на ФИПРЕССИ в Кан, през 2008 година „Три маймуни“ е отличен с наградата за най-добър режисьор отново в Кан. Година по-късно Джейлан е член на основното жури на фестивала, а през 2011 печели Grand Prix отново в Кан за международната копродукция „Имало едно време в Анадола“. „Зимен сън“ през 2014 година е удостоен с най-високото отличие в Кан – „Златната палма“.

Основните акценти в програмата на София филм фест 2019!

05 February 2019

Златни отличия, фестивални фаворити и очаквани от публиката филми, по традиция София филм фест представя най-доброто от света на киното.

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), извоювал с годините признанието на световната кинообщност, акредитиран от FIAPF и включен в класацията на сп. „Variety” сред 50-те топ-фестивала за киноиндустрията, ще представи пред вярната си публика и многобройните международни гости най-актуалните творби от световното и българското кино.

Отворено писмо от гилдия "Критика" към СБФД

04 February 2019

Гилдията настоява всички страни в спора да се придържат към фактите и към действителна прозрачност

"През последните седмици се огласи шумно конфликтът по повод процедурното отстраняване на филмовите критици (и не само тях) от участие в националните художествени комисии, чрез въвеждането на нова алинея (3) в чл. 14 от Правилника за приложение на ЗФИ, при това без никаква професионална мотивировка и без правна логика, съотнесено към чл. 10 от ЗФИ".

Ясни са филмите от конкурсната програма на София филм фест 2019

04 February 2019

Филмите ще се борят за Голямата награда „София – Град на киното“, която ще се връчи на 16 март

„Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов и „Прасето“ на Драгомир Шолев са българските заглавия, които влизат в международната надпревара за Голямата награда „София – Град на киното“, осигурена от Столична община, която ще се връчи на 16 март във вечерта на Церемонията по награждаването на 23-тия София Филм Фест.