„Европейско кино за учащи“ е дискусионна програма в дома на киното, която предоставя възможност на ученици и студенти да гледат и анализират ключови творби на европейското кино през цялата учебна година. Новият есенен семестър на проекта стартира на 19 септември (четвъртък), в 20:00 часа с една от двете специални прожекции на игралния филм с интригуваща документална основа „ПЕЛЕ: РАЖДАНЕТО НА ЕДНА ЛЕГЕНДА“ на Джеф и Майкъл Цимбалист. Историята за безусловната любов към футбола на може би най-добрия играч в историята на най-великата игра – Пеле ще очарова почитателите на киното, които решат да посветят своята вечер на прожекцията в СЕВЕРНИЯ ПАРК на София, кв. Надежда.

Втората специална прожекция е предвидена за 26 септември (четвъртък), като началният час е 10:40, а мястото е Професионална гимназия по изобразителни изкуства „Проф. Николай Райнов“, Зала 9. Учениците там ще имат възможност да се срещнат „на собствен терен“ с кариерата на Пеле - най-младият футболист, спечелил Световната купа. Филмът е изпълнен със смях, житейски уроци и сърдечност. Това е вдъхновяваща биографична творба, която дава прекрасна възможност на младите хора да се запознаят с най-великия футболист за всички времена.

766685837_1280x720.jpg

ПРОГРАМАТА продължава в ДОМА на КИНОТО на 7 октомври (понеделник), в 18:00 часа със специална среща с творческия екип на филма „ФОРМУЛАТА НА ТЕО“. Сценаристът и режисьор Николай Василев лично ще сподели за работата си с един изключителен човек и невероятен преподавател – Теодосий Теодосиев. Какво е важно за доброто образование? Трябва ли един успешен физик да познава поезията на Хьолдерлин? Може ли да се преподава търсенето на нравствения абсолют? А да се подарява най-ценният и скъп продукт днес? Или това е само Формулата на Тео?

aga_-_cat.jpg

На 14 октомври (понеделник), в 18:00 часа ще очакваме младите киномани за разговор с екипа на друг изключително успешен български филм – „АГА“ на режисьора Милко Лазаров. Историята безспорно е необичайна - Нанук и жена му Седна живеят в безкраен лед и сняг. Те са ловци на елени и са част от много стара традиция… Когато Седна се разболява сериозно, Нанук трябва да се сближи с дъщеря си Ага, която се е отрекла от традиционния живот. Изведнъж на Нанук му се налага да се справя със свят, който не разбира и в който няма място за хора като него… Вярваме, че за всички млади почитатели на киноразказа ще бъде изключително интересно да видят този филм и да споделят впечатленията си с неговите създатели!

jpg.jpeg

21 и 28 октомври са понеделници, посветени на КАН!

„Европейско кино за учащи“ продължава с носителя на наградата за най-добър сценарий за 2018 година - приказната, библейска история за добротата на Аличе Рорвахер „ЩАСТЛИВИЯ ЛАЗАРО“. Филмът е разказ за срещата между Лазаро – млад селянин с добро сърце и Танкреди – млад благородник с безумно богато въображение. Когато Танкреди моли Лазаро за помощ в организирането на собственото му отвличане, между двамата се създава здрава връзка. Този странен и нетипичен съюз е шанс за Лазаро и се превръща в толкова ценно приятелство, че ще го накара действително да търси Танкреди. Селското момче попада за първи път в големия град и прилича на фрагмент от миналото, загубен в модерния свят. Начален час 18:00.

Girl-5.jpg

В началото на следващата седмица е предвидена среща с носителя на „Златна камера“ за дебютен филм, наградата на ФИПРЕССИ и наградата за най-добър актьор в конкурсната програма „Особен поглед“ на КАН 2018 – „МОМИЧЕ“ на младия режисьор Лукас Донт. Амбициозната 15-годишна Лара мечтае да стане професионална балерина. С помощта на баща си се впуска в това приключение и се записва да учи в ново училище. Ала тя по рождение всъщност е... момче. С неспособността да понесе натоварването на балерините се засилват и присъщите и за двата пола комплекси… Филмът съчетава предизвикателната история с изкусно майсторство от страна на режисьора-разказвач. Очакваме Ви на #Кино по традиция в 18:00 часа, уважаеми зрители!

Ноември започва с прожекция на документалния филм на Галина Щърбева, Петко Гюлчев и Тонислав Христов „КАЛИН И ОТБОРА НА ЗАТВОРА“ – денят е 4 ноември (понеделник), началният час е 18:00. Това е филм за усилията на един мъж да преобърне ценностната система на хора, които се смятат за утайката на обществото. Действието се развива в затвора Казичене в България. Според Калин си заслужава да прескочиш границите на системата, за да откриеш скритите таланти зад решетките. Неговата цел: поне един от сто да излезе от калта… Очакваме включване в дискусията, посветена на документалния подход към историите, част от творческия екип на филма и разбира се – от страна на младата публика на Дома на киното.

Cold-War-2.jpg

Един от най-обсъжданите и награждавани европейски филми за 2018 година ще бъде представен в програмата на „Европейско кино за учащи“ на 11 ноември (понеделник) от 18:00 часа. Представянето му буквално ден след емблематичната дата, на която се навършват 30 години от падането на Берлинската стена, съвсем не е случайно. „СТУДЕНА ВОЙНА“ на Павел Павликовски е страстна любовна история за мъж и жена, които се срещат сред руините на следвоенна Полша. С различно минало и различни характери, те са фатално привлечени и съдбовно обречени един на друг. На фона на Студената война през 50-те години в Полша, Берлин, Югославия и Париж двойката е разделена от политика, различия в характерите и неочаквани обрати на съдбата. Това е една невъзможна любовна история в тежки времена.

Chuvstvo-za-neponosimost_8.jpg

С „ЧУВСТВО ЗА НЕПОНОСИМОСТ“ на режисьорката Боя Харизанова продължаваме темата за влиянието на тоталитарните доктрини в нашето съвремие, което все още е изключително осезаемо. Прожекцията е предвидена за 18 ноември (понеделник) от 18:00 часа, а филмът е документален разказ за живота и творчеството на писателя Георги Марков до бягството му от комунистическа България през 1969 година. Пресъздадена е историята на една шеметна писателска кариера, белязана от възходи и падения, от приятелства и предателства, от любови и надежди… И от едно разяждащо душата чувство за човешка непоносимост. Филмът е важен за всички млади хора – като поглед към миналото, което често остава забулено в мъгла и изпълнено с неясни спомени…

Wild-Pear-Tree-The2.jpg

Финалът на есенния семестър на „Европейско кино за учащи“ е с прожекция на поредната ювелирна творба, дело на турския майстор Нури Билге Джейлан – „ДИВАТА КРУША“. В тази мащабна копродукция е включена и България, а филмът имаше своята световна премиера в официалната конкурсна програма на КАН 2018. Филмът разказва за Синан - страстен любител на литературата, който винаги е искал да стане писател. Той се връща в селото, в което е роден, за да събере нужните му пари и да издаде свое произведение. Уви, дълговете на баща му го застигат... „Приказлив, забавен и тъжен чрез разпознаваемия и силно заразителен стил на режисьора, филмът е меланхоличен поглед към идеята за детството и родния дом – и как връщането и към двете носи сладко-горчив вкус“, споделя за филма Питър Брадшоу в „The Guardian“. Прожекцията на „ДИВАТА КРУША“ е на 25 ноември (понеделник), от 17 часа.

◊ ◊ ◊

Лектори на инициативата, с която продължаваме традицията за образоване на младите кинофенове, са киноведът и директор на БНФ Антония Ковачева и изтъкнатият български режисьор и преподавател проф. Георги Дюлгеров. Те представят филмите и подробности около създаването им и поддържат непосредствен контакт с аудиторията след прожекциите, а всички, които имат желание за още по-детайлни знания за света на киното, са добре дошли да задават въпроси!