"В кръг" с две награди от goEast във Висбаден

12 May 2020

Филмът на Стефан Командарев спечели „Златна Лилия“ и Награда на критиката в онлайн изданието на Фестивала

Вчера беше закрито 20-то издание на Международния кинофестивал goEast във Висбаден, Германия, в който взеха участие 107 филма от 40 държави. За първи път в своята история, фестивалът беше проведен изцяло онлайн, заради пандемията COVID-19. Големият победител на вечерта е последният филм на Стефан Командарев „В кръг“, който спечели Голямата награда „Златна лилия“ за най-добър филм и наградата на критиката ФИПРЕССИ.

Домашна работа: Епизод III: Джузепе Торнаторе

04 May 2020

Киното на Джузепе Торнаторе – безкрайният копнеж по красотата на спомена

Третата среща с домашната работа на люмиерчетата от кино школа „Братя Люмиер“ към Общински детски комплекс - Варна е посветена на един режисьор, който през май ще се радва на честитки, свързани с годишнина. А ние със Стелиан Ганчев ви предлагаме едно пътуване навътре в творчеството на италианския режисьор.

9-ти ФИЛМОВ ДЕН НА МЛАДИТЕ ЗРИТЕЛИ

13 April 2020

Гледай свободно ОНЛАЙН 3 филма и бъди част от киномладежта на Европа!

Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал София Филм Фест отправят покана към младите зрители, които за поредна година имат уникалния шанс да изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия.

Домашна работа: Епизод II: Медена земя

10 April 2020

Медена земя – когато човекът и природата са едно

На вашето внимание предлагаме първия опит в писането на ревю за филм на Симона Николова, 8 клас, СОУ „Любен Каравелов“- Варна, Киношкола „Братя Люмиер“ – Общински детски комплекс-Варна, с художествен ръководител Елица Матеева

Филмов ден на младите зрители 2020

06 April 2020

41 държави гласуват за Наградата на младата публика на ЕФА - ОНЛАЙН в цяла Европа!

Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал София Филм Фест отправят покана към младите зрители, които за поредна година имат уникалния шанс да изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия.

„Гьолът“ – Българийо, единствена си ти?

11 March 2020

„Гьолът“ мираж или утопия? Басейнът с топла вода и ширнал се безкрай, където всички сме Ален Делон и Роми Шнайдер, поне за малко...

За снимките на филма „Гьолът“ зная от 2016 г., а те със сигурност имат и по-далечна давност. Тогава все още изучавах правилата на родната кино дистрибуция, а режисьорката на филма Христиана Райкова много се радваше на обстоятелството, че имам възможност да програмирам филми във фестивален кино салон. Аз пък тайничко й завиждах, че учи кино в Германия, където културата се цени. Признавам си, че се отнасях скептично към двете паралелни реалности - снимането на история за прословутата варненска локва и моето пребиваване в кино пространство, където не правят разлика между Фасбиндер и братвурст.

„Тяло Христово“ – да прощаваш е любов!

07 March 2020

Постоянно прогонваме Бог и дори, когато в тишината на здрача го призоваваме, звярът в нас убива любовта

За мен полското кино и темите, свързани с нравствеността винаги се идентифичират с творчеството на Зануси. Но и днес полското кино продължава да предлага сюжети, които изследват линията религия – вяра-избор. Веднага се сещам за представител на моето поколение - полската режисьорка Малгожата Шумовска и нейните филми „Лице“ (2018), „В името“ (2013). 38 годишният режисьор Ян Комаса прави изключително сериозен разрез на полското общество със своя малък „Левиатан“ - „Тяло Христово“.

„Кръвта на пеликана“ с премиера на София филм фест 2020

24 February 2020

Катрин Гебе и германска актриса Нина Хос лично ще представят немско-българската копродукция, чиято премиера откри конкурсната програма „Хоризонти“ на фестивала във Венеция 2019

Ако премиерата на дебютния игрален филм на един режисьор е в програмата „Особен поглед“ на Кан, а премиерата на втория му пълнометражен филм е в „Хоризонти“ на Венеция, то този творец вече се следи с особено внимание от киноспециалистите в цял свят. Вторият филм на Катрин Гебе, „Кръвта на пеликана“ („Pelican Blood“), е заснет изцяло в България, в копродукция с „Мирамар филм“ и с участието на български деца-актриси. Те партнират в главните роли на немската звезда Нина Хос, носителка на десетки награди от почти цял свят, включително Берлин, Сан Себастиан, Торонто. Световната премиера на „Кръвта на пеликана“ във Венеция идва след като Катрин Гебе, на 30 години, представи дебютния си филм „Нищо лошо не може да се случи“ в Кан през 2013 година.

Киното на Агнешка Холанд

15 February 2020

"Не знам какво количество пясък би било необходимо, за да се запълнят рововете, които разделят хората днес. Но трябва да опитваме“

Официалният сайт на Международната асоциация на филмовата критика ФИПРЕССИ публикува обстоен очерк на полския киновед Барбара Холендер за творчеството на знаменитата й сънародничка Агнешка ХОЛАНД, която ще гостува на 24-тия София Филм Фест. Заглавието е на редакцията. Специалната награда FIPRESCI 94 Platinum ще бъде връчена на Агнешка Холанд по време на Международния филмов фестивал София Филм Фест през март 2020 година

„Върлината“ - празно и пусто е вътре в нас

25 January 2020

„Върлината е филм за травмата от войната. Това е антивоенен манифест, а не история за войната.

По изключение включих в най-новата си книга „Европейско кино за нетрадиционалисти. Кинорежисьорите „за“ дъгата“ филма „Върлината“. В книгата си съм събрала над 70 заглавия на европейски филми от 1919 г. до наши дни, които са ярък свитедел на европейския дух, който поне са мен е пример за отвореност и възприемане на всеки член на социума тотално - с характеристиките му, с проблемите му, с идентичността му. За съжаление ситуацията в Русия днес, когато руски режисьори заради инакомислие биват затваряни или пък техни кино проекти биват цензурирани по никакъв начин не ми „говори“ за проявлението на този дух, а и Русия отдавна с лудостта на управляващите я „величия“ отказва да сподели тези ценности. През лятото на 2019 г. успях да видя отличника от селекцията на „Особен поглед“ в Кан „Върлина“ и възкликнах, че по изключение ще включа кратък текст за филма в съдържанието на книгата си, без да подозирам, че някой има намерение да разпространява филма в България.

Италианските хитове „Предателят“ и „Мартин Идън“ на София Филм Фест 2020

24 January 2020

Верен на впечатляващия си авторски стил, италианският майстор на киното Марко Белокио прикова зрителското внимание на световните кинофестивали през 2019 година с най-новия си филм „Предателят“. Творбата му получи номинация за „Златна палма“ в Кан, а също и за най-добър филм, сценарий и най-добър актьор - Пиерфранческо Фавино, на Европейските филмови награди.

Милчо Манчевски ще представи новия си филм в София

23 January 2020

Среща с номинирания за "Оскар" Милчо Манчевски и неговия нов филм „Върба“ ще бъде на 24-тия София Филм Фест през март.

Установилият се в Ню Йорк македонски режисьор Милчо Манчевски, чийто успешен дебют „Преди дъжда“ беше номиниран за „Оскар“ през 1994 година, се завръща в родината си, за да разкаже историята на три македонки, копнеещи за майчинство. Най-новата му филмова творба „Върба“ („Willow“) проследява борбата на жените с традициите, с представите за лоялност, с контрола, упражняван върху телата им, с проблеми като бременност и осиновяване. Тяхната цел далеч не е промяна на света или консервативното общество, но тяхната лична кауза - да станат майки, ги превръща в невероятни героини. Трите горчиво-сладки истории, една средновековна и две съвременни, са огледални и контрастиращи една на друга, като в хода на действието се изследват темите за любовта, доверието и майчинството.