В програмата от паралелни събития всеки филмов фестивал предлага различни срещи с експерти, подобен акцент бе срещата с представители на Бюрата на програма Творческа Европа Медиа от Хърватия, Гърция и Румъния.

Камен Балкански в качеството на Директор на Бюро Творческа Европа-Медия България въведе аудиторията в историята по създаването на тази програма, като подробно разказа за характерните пера и приоритети на програмата. От 2013 г. до 2020г., която е последната година от настоящата програма Творческа Европа, различни творчески индустрии са получавали подкрепа за своите проекти от света на киното, телевизията, музиката, литературата, изпълнителските изкуства, културното наследство. В процес на очакване е новият творчески период на програмата за 2021-2027. Европейската комисия, заедно с държавите членки, работи активно за да се предложи на Европейския парламент обновена програма, която съдържа в себе си успехите на 26 годишен опит. В срещата се включиха като лектори Анна Касимати – Бюро Творческа Европа-Медиа Гърция, Валентина Миу-координатор-Бюро Творческа Европа-Медиа Румъния и Мартина Петрович - директор на Бюро Творческа Европа-Медиа Хърватия. Те подробно описаха съвременния кино процес у дома и сътрудничеството с Медиа.

media-2.jpg

Какво провокира един млад човек да работи за каузата кино и каква е ситуацията в Хърватия в комуникацията с Творческа Европа Медия - Мартина Петрович отговори на въпросите ни въпреки интензивния си график.

Образованието Ви е различно от типичният таргет на тази среща. Каква е връзката между психологията и киното?

Основната ми специалност е Международни отношения имам втора специалност - детска психология. Влюбена съм в киното. Стив Джобс казва, че всичко, което работиш изисква любов, иначе не се получава. Попаднах случайно в киното, работех в Министерството на културата, тогава основателият на филмовия център в Хърватия ме покани да работя при него и основната ми задача бе създаването на бюрото Творческа Европа и така съм тук до днес.

Каква е статистиката за 2018 г., колко от хърватските филми, подкрепени от програма Медиа участват в селекцията на международни филмови фестивали?

Все още е рано да говорим за настоящата година, но ето каква е ситуацията от 2009 г. насам: само два филма от общо 50 на практика не получиха подкрепа от програмата. Всички в зависимост областта на търсената подкрепа: копродукция, продуценство или дистрибуция получиха подкрепа от програмата и са стигнали до фестивални селекции.

Един от аспектите на програмата е заложен в подкрепа на образованието на младото поколение в духа на европейското кино. Как се развива тази идея в Хърватия?

Хърватия създава фокус за грамотност и култура по посока на кинообразованието. Все още тази идея не е интегрирана в училищата с конкретна програма, но се опитваме и искаме да има часове по кино. В момента има различни иницативи-учителите по хърватски език в началното и средното образование се занимават с подобна тематика около киното. Горди сме,че тази тенденция се развива и извън Загреб, в други малки градове. Наприер Риека е столица на европейската култура догодина и институцията „Артхаус синема“ има специална програма за деца, която се нарича „На училище с кино“. Населението на Риека е 150 хиляди жители, 15 хиляди деца участват в тази програма. Амбицията ни е в контекста на европейската столица, да разработим добре един от основните й приоритети - съсредоточен в програмата „Брик хаус“. Работим върху създаването на кино дом за деца. Подобен дом има вече в Гърция, друг във Великобритания, а сега ще се създаде трети в Риека. Тук децата ще създават творби, свързани с кино, театър, всякакви изкуства. Децата ще организират тези програми с помощта на възрастни ментори.