Началото на фестивала предстои на 22 септември от 19:00 с прожекция на филма „Приказка за Астрид“ (по действителната история на шведската писателка Астрид Линдгрен) – малко познатата история около появата на най-непокорното и луничаво момиче в литературата – Пипи Дългото чорапче. „Без секунда скука в този елегантен и несантиментален разказ за ранните години на създателката на Пипи, Емил, Роня, Мио и, да, Братята с лъвски сърца“, пише за филма Янко Терзиев. А ние каним всички зрители да донесат своите любими детски книжки още в 17:30 и да ги споделят на по питие в CUSH.Bar-a в Дома на киното. Събитието се организира в партньорство с фондация „Детски книги“.

Вечерта ще продължи в 21:30 с противоречивия последен филм на Ларс фон Триер, копродукция на Дания,Швеция,Франция и Германия. САЩ през 70-те години. Следваме изключително интелигентния Джак за период от 12 години и виждаме убийствата, които представят развитието му като сериен убиец. Филмът е само за най-смелите, а в ролите гледаме Мат Дилън, Бруно Ганц, Ума Търман и др. В „Къщата, която Джак построи“ звучат изпълнения на Дейвид Бауи, Глен Гулд, музиката на Вагнер, Бах...

koyato-Dzhak-postroi.jpg

На 23 септември от 17:00 гледаме датския „Ако ме напуснеш, ще те убия“ - вълнуващата любовна история на една балерина. В ролите са Густав Скарсгард и Даника Курчич, както и великолепната балерина Астрид Елбо. Върховете и паденията на една съвременна жена и нейната смелост да се изправи пред най-голямото си изпитание във филма ще бъдат допълени от специалното присъствие на д-р Бонка Матова - дългогодишен преподавател по класически балет и характерни танци в Националното училище за танцово изкуство и настоящ преподавател по балетна педагогика в НМА "Проф. Панчо Владигеров" и Катерина Петрова - прима-балерина в Софийската опера и балет.

Magic-Life-of-V-The-7.jpg

В 19:00 е ред на „Тайният живот на Вера“ на режисьора Тонислав Христов, който лично ще го представи. След световна премиера на Sundance Film Festival и участие на десетки международни фестивали, сред които Berlinale и Документалния конкурс на София Филм Фест, „The Magic Life of V“ идва съвсем навреме, за да ни провокира и размисли. "Според мен българските зрители трябва да го гледат заради няколко проблема, които се разискват във филма. Единият от тях е проблемът за алкохолизма, тъй като голяма част от живота на Вера е белязан от нейния алкохолизиран баща и как тя се справя с тези проблеми“, споделя операторът Александър Станишев. Съсценарист на филма е Любомир Цветков, композитор – Петър Дундаков, а сред продуцентите – Андреа Станоева. Втората прожекция на филма е на 29 септември от 20:00 в Кино Култура отново в присъствие на екипа.

Odiseya-iz-Laplandiya.jpg

Официалното откриване на „Седмица на скандинавското кино“ в присъствието на дипломатически представители и гости е на 24 септември от 19:00 със специална финландска вечер (от 1-ви юли Финландия пое функциите на ротационен председател на Съвета на ЕС). Филмът е АЙЛО: ОДИСЕЯ ИЗ ЛАПЛАНДИЯ - прекрасно филмово приключение за цялото семейство. Следваме пътя на един малък див елен, неговото порастване и събуждането му към дивия свят. Заснет в удивителната и непокътната арктическа Лапландия, филмът предлага поглед, невиждан досега.

За втора година специален гост в програмата на фестивала е Литва, а в посветената на прибалтийската държава вечер на 25 септември от 19:00 ще гледаме първата българо-литовско-полска копродукция – филма „Чудо“ Парадоксалната трагикомедия „Чудо“ на режисьорката Егле Вертелите, заснета от оператора Емил Христов имаше своята световна премиера на 42-рия международен кинофестивал в Торонто в престижната програма “Discovery”. „Геополи“ е българският копродуцент на филма в лицето на Павлина Желева.

bratya.jpg

В оставащите дни от фестивала предстоят две норвежки вечери с филмите „Какво ще кажат хората“ (26 септември, 19:00) и „Изборът на краля“ (28 септември, 18:00), който бе норвежкото предложение за Оскар за чуждоезичен филм през 2017 г. Предстоят още и шведска вечер с вълнуващия „Градинската алея“ (27 септември, 20:45), както и датска вечер с филма „Зимни братя“, носител на Награда за най-добра мъжка роля за Elliott Crosset Hove от фестивала в Локарно ’17.

Съвместно с издателство „Колибри“ и фестивала „Master of Art” на 28 септември от 16:30 ще покажем и филма „Да сънуваш Мураками“ на датския режисьор Нитеш Анджаан, ще поговорим за книгите на един от любимите ни японски автори и ще се подготвим за предстоящата премиера на корейския „Изпепеляване“ / „Burning” в рамките на фестивала „Синелибри“ по мотиви от разказа „Горящият хамбар“ на Харуки Мураками.

sanuvash-Murakami.png

На 29 септември от 16:15 гледаме и първия англоезичен филм на финския режисьор Доме Карукоски (миналогодишното издание на фестивала показа предишния му “Tom of Finland”) - амбициозен и по американски привлекателен проект за огромната фигура на писателя Дж. Р. Р. Толкин.

Абсолютният фаворит на публиката по време на изданието през 2017 г. – датският „Историята накратко“ с участието на Трине Дирхолм – ще има специална прожекция на 28 септември от 22:00. Преди две години залата на Дома на киното не успя да побере всички желаещи да го гледат, затова предлагаме втори шанс. Именно той ще открие и пловдивското издание на фестивала на 20 септември от 19:00 в Лъки Дом на киното.

Izborat-na-kralya.jpg

Седмицата се организира от Посолство на Кралство Дания, Посолство на Финландия, Посолство на Кралство Швеция, Посолство на Кралство Норвегия за Румъния, България и Молдова, Генерално почетно консулство на Кралство Норвегия и Почетно консулство на Република Литва в България със съдействието на Дома на киното.

ПРОГРАМА

22.09 19:00

ПРИКАЗКА ЗА АСТРИД / BECOMING ASTRID

Швеция-Дания, 2018, 123'

По действителната история на шведската писателка Астрид Линдгрен

Реж: Перниле Фишер Кристенсен

С: Алба Аугуст, Бьорн Густафсон, Трине Дирхолм, Магнус Крепер

Филмът осветлява малко познатата история около появата на най-непокорното и луничаво момиче в литературата – Пипи Дългото чорапче. Като тийнейджърка в консервативна Швеция (20-те години на миналия век) Астрид Линдгрен, тогава все още Астрид Ериксън, се впуска в любовна афера с шефа си – главен редактор на местен вестник... Това е първата кинобиография на световноизвестната писателка, чиито герои са любими на малки и големи в почти 100 страни по света.

22.09 21:30

КЪЩАТА, КОЯТО ДЖАК ПОСТРОИ / THE HOUSE THAT JACK BUILT

Дания-Швеция-Франция-Германия, 2018, 155'

Реж: Ларс фон Триер

С: Мат Дилън, Бруно Ганц, Ума Търман и др.

САЩ през 70-те години. Следваме изключително интелигентния Джак за период от 12 години и виждаме убийствата, които представят развитието на Джак като сериен убиец. Преживяваме историята през неговата гледна точка, а тя е, че всяко убийство представлява произведение на изкуството. Докато полицейското разследване неизбежно приближава до целта си, Джак започва да поема все по-големи рискове в опитите си да създаде абсолютното изкуство.

23.09 17:00

AКО МЕ НАПУСНЕШ, ЩЕ ТЕ УБИЯ / DARLING

Дания, 103’, датски език

Вълнуващата любовна история на една балерина и бурният ѝ живот. Върховете и паденията на една съвременна жена и нейната смелост да се изправи пред най-голямото си изпитание...

Реж. Birgitte Stærmose

С: Danica Curcic, Gustaf Skarsgård, Astrid Grarup Elbo

https://www.imdb.com/title/tt5698986/

23.09 19:00

ТАЙНИЯТ ЖИВОТ НА ВЕРА / THE MAGIC LIFE OF V

Финландия-Дания-България, 2019, 82'

Реж: Тонислав Христов

С: Вера Лапинкоски, Слава Дойчева

Млада жена, наричана В и бореща се с травма от детството си, се опитва да стане по-независима чрез ролевите игри. Водейки себе си и своя брат, който има умствени увреждания, из света на различните роли и идентичности, вещиците и магьосниците, тя най-накрая се осмелява да се изправи срещу демоните на миналото си, а именно нейния агресивен баща.

24.09 19:00 ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ

АЙЛО: ОДИСЕЯ ИЗ ЛАПЛАНДИЯ / AÏLO: AN ODYSSEY IN LAPLAND

Франция-Финландия, 86’, френски език

Пътешествието на Айло е прекрасно филмово приключение за цялото семейство. По пътя на един малък див елен, неговото порастване и събуждането му към дивия свят. Заснет в удивителната и непокътната арктическа Лапландия, филмът предлага поглед, невиждан досега.

Реж: Guillaume Maidatchevsky

С: Aldebert, Peter Franzén, Prinssi

https://www.imdb.com/title/tt8242340

25.09 19:00

ЧУДО

България-Полша-Великобритания-Франция-Литва, 2017, 92'

Реж: Егле Вертелите

С: Егле Микульоните, Вито Ругинис, Андрюс Бялобзескис, Даниел Олбрихски

Първата пълнометражна история на режисьора-сценарист Егле Вертелите опитва да съчетае тънката комедия на финския майстор Аки Каурисмаки с политическа критика на фона на западаща свинеферма, застинала на ръба между комунизма и капитализма. Оператор на филма е Емил Христов, а визията – шеметна.

26.09 19:00

КАКВО ЩЕ КАЖАТ ХОРАТА / WHAT WILL PEOPLE SAY

Норвегия-Германия-Швеция-Франция-Дания, 106’, урду/норвежки език

Историята на Ниша, дъщеря в пакистанско-норвежко семейство, която е отвлечена в Пакистан от родителите си, след като я заварват в легло с мъж...

Реж: Iram Haq

С: Maria Mozhdah, Adil Hussain, Ekavali Khanna

27.09 20:45 

ГРАДИНСКАТА АЛЕЯ

Швеция, 110’, шведски език

Ерик и Елин се събират като възрастни и си спомнят за първата си среща. Времето им заедно ще определи кои са те и какви ще бъдат...

Реж: Olof Spaak

С: Karin Franz Körlof, Simon J. Berger, Emil Algpeus

28.09 16:30

ДА СЪНУВАШ МУРАКАМИ / DREAMING MURAKAMI

Дания, 2017, 58'

Реж: Нитеш Анджаан

Преди повече от 20 години Мет прочела роман на Харуки Мураками, който още не бил станал литературна звезда. Тогава тя нямала представа как измислените светове на японския автор трайно ще оформят и преобразят нейния собствен свят. Оттогава Мет Холм е прекарала хиляди часове, превеждайки озадачаващите и широко дискутирани истории на Мураками за неговите датски читатели. Истории, които продължават да омагьосват и предизвикват милиони верни читатели по целия свят.

28.09 18:00

ИЗБОРЪТ НА КРАЛЯ / THE KING’S CHOICE

Норвегия-Швеция-Дания-Ирландия, 133’

Април, 1940 г. Норвегия е нападната от Германия и кралското семейство и правителството са избягали във вътрешността на страната. Немският дипломатически представител в Норвегия се опитва да договори мир. В крайна сметка решението за бъдещето на Норвегия ще зависи от краля...

28.09 22:00

ИСТОРИЯТА НАКРАТКО / LANG HISTORIE KORT

Дания, 2015, 100', датски език

Елън и приятелите ѝ, всички в края на 30-те години, и техните повече или по-малко самоналожени ограничения в любовта. Историята е плод на три години на любовни върхове и падения за група приятели в 8 части: новогодишно парти, домашен купон, среднощно парти, сватба, парти изненада, кръщелна церемония, годишнина и юбилей. Всички търсят "перфектните взаимоотношения" и са принудени да преосмислят какво е истинска любов.

29.09 16:15

ТОЛКИН / TOLKIEN

САЩ, 2019, 112', английски език

Реж: Доме Карукоски

С: Никълъс Холт, Лили Колинс, Крейг Робъртс, Лаура Донъли, Пам Ферис

Първият англоезичен филм на финския режисьор Доме Карукоски за огромната фигура на Дж. Р. Р. Толкин. С Никълъс Холт в главната роля (и малкия Хари Гилби преди това) вървим през живота на писателя от момента, в който остава сирак през събуждането на неговия любознателен ум и създаването на литературно-артистичен кръг с приятели към срещата му с любовта и накрая сблъсъка с войната, която опитва да му вземе всичко това.

29.09 20:45

ЗИМНИ БРАТЯ / WINTER BROTHERS

Дания-Исландия, 94’, датски/английски език

Носител на редица международни награди (сред които за „Най-добра мъжка роля“ от Локарно ’17), филмът проследява живота на двама братя, техните традиции, навици, ритуали и насилствената вражда, която избухва между тях и друго семейство.

https://www.imdb.com/title/tt5323760

ДОПЪЛНИТЕЛНА ПРОЖЕКЦИЯ В „КИНО КУЛТУРА“

29.09 20:00

ТАЙНИЯТ ЖИВОТ НА ВЕРА