„φ1.618“ на Теодор Ушев открива Синелибри 2022

23 August 2022

Early Bird билети за откриването в зала 1 тръгват в продажба от 22 август

Дългоочакваният дебют в пълнометражното кино на световноизвестния аниматор Теодор Ушев ще ни пренесе в „корпореалната вечност“ още на 8 октомври! Издържан в стилистиката на научнофантастичната антиутопия, където смешното граничи със страшното, а абсурдът добива смразяваща логика, „φ1.618“ е истинско жанрово предизвикателство и без съмнение заслужава да даде старт на Синелибри 2022, превръщайки се в първия български филм, който открива фестивала. Прожекцията на „φ1.618“ на 8 октомври ще бъде първа и вероятно единствена в България до старта на регулярната дистрибуция.

Мария Бакалова оглави комисията за избор на български филм за „Оскар“ 2023

05 August 2022

Номинираната за "Оскар" актриса е председател на комисията, която ще избере българското предложение за "Оскар", съобщават от Националния филмов център

В селекционната комисия са също Катерина Ламбринова - кинокритик, фестивален организатор, Христо Христозов - кинопрограматор, фестивален организатор, Свилен Димитров - режисьор, аниматор, Катя Тричкова - продуцент, Кристина Грозева - режисьор, продуцент, и Иван Чертов - оператор.

Новият филм на Стивън Спилбърг оглавява афиша на кинофестивала в Торонто

31 July 2022

Проявата на звездите ще отбележи завръщането на звездите на най-големия празник на седмото изкуство в Северна Америка.

Режисьорът Стивън Спилбърг, холивудската звезда Дженифър Лорънс и певецът Хари Стайлс, който се изявява и като актьор, ще присъстват лично на премиерите на новите си филми на 47-ия Международен кинофестивал в Торонто през септември.

„Съпругата на Чайковски“ – вариации върху невъзможната любов

28 July 2022

Кирил Серебренников е режисьор, за който си заслужава да се пише, защото в театъра и киното той зае категорична позиция на можещ и търсещ творец. Като ръководител на театралния „Гогол-център“ той утвърди трупа, заглавия и пространство, последното няма да е същото без него и макар Департаментът по култура в Москва да обяви, че театърът ще има ново ръководство и ще продължи дейността си, нека си признаем следното: без личности културните институти се превръщат в гробници.

Започва „Кино за пътешественици” 2022

26 July 2022

Панорамата ще продължи от 1 до 14 август в Културен център G8, Евро синема и Дом на киното.

В началото на август традиционно ще пътешестваме на кино с панорамата „Кино за пътешественици”. Стартираме на 1 август в „Културен център Г8” с българската продукция „Подслон в Тайланд: Заседнали в рая” на пътешественичката Елена Крапчева. Елена и приятелят й Майкъл планират ваканция в югоизточна Азия, но плановете им са осуетени, след като властите в Тайланд затварят границите заради пандемията от Ковид-19. Двамата решават да се потопят в живота на местните и за 18 месеца да обиколят страната. Изящни храмове, оживени пазари, необитаеми острови, безкрайни плажове, подводни пещери, непозната флора и фауна, неустоима храна и безброй усмивки – Тайланд през очите на двама чужденци, които се опитват да живеят като местните.

Завърши Международния филмов фестивал Бургас 2022

23 July 2022

Седмото издание на Международния филмов фестивал Бургас оправда очакванията за своето израстване до момента. За поредно лято филмовият форум ни подари интригуващи срещи, вълнуващи кадри и мощна доза вдъхновение. Организаторите вдигнаха високо летвата с изключителна селекция от кино в разнообразни жанрове, стил и послания.

Синелибри 2022 ще се проведе под мотото „Преоткритото време“

17 July 2022

Фестивалът ще се открие на 8 октомври и ще отбележи 100 години от смъртта на писателя Марсел Пруст

Представяме ви концепцията и ключовата визия на тазгодишното издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри! Авторската интерпретация на идеята за времето и непреходните послания на киното и литературата е дело на Радослава Боор и Студио „Слава“.

Джулиан Мур оглави журито на кинофестивала във Венеция

16 July 2022

Носителката на "Оскар" е избрана за председател на журито в основната конкурсна програма на международния кинофестивал

Тазгодишното издание започва на 31 август и продължава до 10 септември. Журито се избира от борда на директорите на Венецианското биенале, което е организатор на фестивала, по предложение на директора Барбера.

„След зимата“ открива Международния филмов фестивал в Бургас

12 July 2022

Филмовият форум ще се проведе от 16 до 22 юли в морския град

Казват, че първите седем години са най-важните за развитието на човек. От любовта към киното буквално пред очите ни се роди и израсна Международен филмов фестивал Бургас. Това лято той ще „отреже лентата“ на своето седмо издание, в което седмото изкуство ще си партнира в главните роли с магията на танца и музиката. Действието ще се развива на живо на познатите ни морски локации в Бургас, а датите, които трябва да запазите в културния си календар, са от 16-ти до 22-ри юли, 2022 г.