Найо Тицин: „В период на криза човек трябва да бъде адаптивен и да намира решения бързо“

09 April 2020

Тази година, за пети пореден път ще се проведе фестивалът Master of Art. Над 25 пълнометражни документални филма и 14 късометражни филма от програмата на петото издание на Филмовия Фестивал „Master of Art” ще могат да се гледат от 9-ти до 30 април онлайн в neterra.tv . Пълното издание на фестивала е предвидено от 1-ви до 24-ти септември. Сред филмите които ще бъдат представени през април, онлайн премиери ще имат два български филма „Луцифер“ и „Стихията Медея“. Новото издания на Фестивала е повод за разговор с неговия създател и директор, Найо Тицин.

Фантастични филми по HBO GO

08 April 2020

"Фантастични светове, в които да се пренесеш“ включва селекция от 52 фентъзи сериала и филма

Въображението не признава граници и е най-лесният начин да се пренесем в различни светове. Дали плод на собствения ни полет, докато четем или красиво измислено и превъплътено от хората, в сферата на визуалното изкуство, това сладко ‚бягство‘ от реалността обогатява, дава криле и превежда ума и съзнанието ни като с магическа пръчка през невиждани реалности. Фантастичните книги, филми и сериали ни учат да мислим извън реалния свят, в който живеем и това ни помага да можем да си представяме по-добре и да мислим ‚извън кутията‘. А откритията в реалния свят се случват именно заради въображението.

Пълен запис на „Нарисувай ми тъга” на Тео Ушев

07 April 2020

НДК със специален великденски подарък – запис на визуалния концерт “Четирите годишни времена” от вечерта, посветена на Теодор Ушев в рамките на Киномания 2019

НДК ще зарадва своята публика със специален великденски подарък – излъчване на пълен запис на визуалния концерт „Четирите годишни времена” на Вивалди от програмата на Киномания 2019. Концертът ще бъде достъпен онлайн в деня, известен като Светли понеделник – 20 април от 21.00 ч. на страницата на НДК в социалната мрежа Фейсбук. Концертът беше представен за пръв път в България на специална вечер под надслов „Нарисувай ми тъга”, посветена на световноизвестния български режисьор и артист Теодор Ушев.

Филмов ден на младите зрители 2020

06 April 2020

41 държави гласуват за Наградата на младата публика на ЕФА - ОНЛАЙН в цяла Европа!

Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал София Филм Фест отправят покана към младите зрители, които за поредна година имат уникалния шанс да изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия.

Ключът към твоето сърце е моят среднощен експрес

06 April 2020

Пристрастно за киното на Уонг Карвай

Днес ставам на 46. Подарявам ти този текст с молба: остани жив! Около последния празник на влюбените, реших да провокирам учениците си с филм на хонконгския гуру на невъзможната любов Уонг Карвай и им показах „Моите боровинкови нощи“(2007). Мислех, че ще ги вдъхновя, а те дори не бяха чували песните на Нора Джоунс (тогава отсъстваха двама от тях – Елена, за която Азия е лична философия и Стелиан, който е любопитен към всичко), та след финала на филма, младежите ме погледнаха почти с насмешка и си тръгнаха. В стаята бяхме само аз и тишината. Тази неделя ми бе като дежа вю на една друга история.

Master of Art 2020 стартира онлайн

04 April 2020

От 9 до 30 април любителите на седмото изкуство ще могат да се насладят на над 25 пълнометражни филма

Въпреки създалата се ситуация на пандемия от вируса COVID-19, петото издание на филмовия фестивал за документално кино „Мастър оф Арт” ще се проведе в две части: съкратено онлайн издание през април и пълно издание от 1 до 24 септември в кино „Люмиер Лидл”. Това стана ясно по време на онлайн брифинг, който се проведе на официалната страница на фестивала във Фейсбук.

Три месеца кино – на една ръка разстояние и по всяко време

02 April 2020

Благодарение на Дома на киното и София филм фест е възможен свободен достъп до великолепната филмотека на платформата за арткино MUBI.

Домът на киното и София Филм Фест са подготвили изненада за своите верни фенове! Възможен е свободен достъп до великолепната филмотека на платформата за арт-кино MUBI. За целта е достатъчно да заявите своето желание да станете член на виртуалния клуб на Дом на киното на добре познатия електронен адрес press@siff.bg – и ще получите линк за достъп към богатата библиотека на MUBI.

Късо кино за дълъг размисъл, всяка сутрин в 8:00

01 April 2020

Благодарение на Кинематограф и София Филм Фест всяка сутрин от 8:00 ч могат да се гледат филми безплатно на сайта на kinematograf.bg

Територията на късото кино винаги е била terra incognita – не толкова заради някаква особена загадъчност, колкото поради простия факт, че за нея не се говори много. Една на пръв поглед подценявана ниша в изкуството, съдържаща в себе си повече истории, отколкото можете да си представите. В нея можем да открием всичко, включително да разпознаем собствените си житейски казуси и макар за мнозина то да е трудно за гледане, за други тъкмо това го прави гениално и вдъхновяващо.

Уинона Райдър и Джон Туртуро в „Заговорът срещу Америка“

27 March 2020

Лимитираният сериал на HBO съживява героите на Филип Рот

Лимитираният сериал на HBO, базиран на едноименния роман на Филип Рот, привлече зрителския интерес у нас и в Европа още с първите си два епизода. Сюжетът представя алтернативно развитие на американската история по време на Втората световна война, разказана през очите на еврейско семейство от работническата класа в Ню Джърси. Алтернативното развитие проследява промените след политическия възход на Чарлз Линдберг, герой-авиатор и ксенофобски популист, който става президент и насочва нацията към фашизма. Лимитираният сериал от шест епизода е създаден от Дейвид Саймън и Ед Бърнс ("Наркомрежа" и "Поколение убийци" на HBO). В главните роли са Уинона Райдър, Зоуи Казан и Джон Туртуро. Нов епизод е достъпен всеки вторник в HBO GO и от 21:00 часа по HBO.

Домашна работа: Епизод I: Фани и Александър

23 March 2020

Учениците Кристина Стефанова и Никола Йорданов от киношкола "Люмиер" - Варна, с първи текстове за класиката на Бергман

В тези дни, с децата от киношколата не се виждаме поради форсмажорните обстоятелства. Нашето обучение, обаче продължава във виртуалното пространство. Големите и малките имат да пишат домашни, ако наистина филмът според тях си заслужава. И така първият филм от списъка на големите е „Фани и Александър“, защото пък с някои от тях работим с присъщата на едно дете наивност и сериозност върху една история, свързана с режисьора на „Фани и Александър“. Няколко часа след приключването на първия „учебен ден“, Кристина Стефанова и Никола Йорданов, ученици от IV ЕГ Фредерик Жолио – Кюри, ме изненадаха с бързата си реакция и свой текст за филма. Нека ги прочетем заедно!“ Елица Матеева, ръководител киношкола „Братя Люмиер“ – ОДК - Варна.

Фестивалът My Darling Quarantine

18 March 2020

Стартира онлайн фестивал за късометражно кино, създаден с благотворителна цел по време на Коронавирус епидемията.

Селекционери от фестивалите в Кан, Берлин, Венеция, Локарно, Black Nights в Талин и много други обединяват усилия в My Darling Quarantine, онлайн фестивал за късометражно кино, създаден с благотворителна цел по време на Коронавирус епидемията.

Коронавирусът и киното в България

11 March 2020

Какво се случва с киносалоните и премерите на дългоочаквани филми

Ден след като от Асоциацията на българските киносалони в България поиска оставката на министър Боил Банов, заради „неадекватно и напълно необмислено“ предложение за забраната за филмови прожекции на заседание на Министерски съвет, вчера ръководството се срещна с него.