„Когато обичаш, трябва да си тръгнеш“

24 July 2023

Велислава Корабова се появи неочаквано за мен по време на втората част от заниманията ни по кинокритика. След една късна прожекция от програмата на Burgas International Film Fest се запознах с нея и я поканих да се присъедини към групата ни. Тя се появи заредена с енергия и сподели, че нейните интереси са свързани с журналистиката. Наскоро Велислава е взела участие в летен обучителен лагер по журналистика за гимназиални ученици, организиран от Асоциацията на европейските журналисти, комисия „Фулбрайт“ и „Америка за България“. Затова няма нищо случайно, че тя спази обещанието си и написа свое ревю за филм от фестивалната програма. По-интересното е, че Велислава е впечатлена от история, която се оказа и мой фаворит сред чуждестранната селекция от късометражни конкурсни филми. „Когато обичаш, трябва да си тръгнеш“ спечели наградата на журито за най-добър чуждестранен късометражен филм. Елица Матеева

Бургас филм фест 2023: „Братя“

23 July 2023

Той е Константин Кръстев - член на Младежкото жури. Харесва точните науки, но обича да разсъждава върху теми, свързани с космическия разум. Във филма „Братя“ носител на наградата на младежкото жури от последното издание на Burgas international film fest, Константин откри своите теми за моралните предписания и фигурата на бащата като създател, повелител и норматив. На вашето внимание предлагаме ревюто на Констанин Кръстев, който посети уъркшопа по кинокритика, проведен в рамките на филмовия фестивал.

„Копенхаген не съществува“

22 July 2023

Филмът спечели Голямата награда на Международния гилмов фестивал Бургас 2023

Сценариите на Ескил Фогт са странно, сюрреалистично пътуване навътре в душата, изпълнено с любов и ужас. Когато гледах филма му „Невинните“ (2021) осъзнах, че децата ни превъзхождат в усещането за ужас и в създаването на ужас, а детските игри не са невинни, стига да се вгледаме внимателно в тях-те са концентриран образ на нашето изкривено съществуване. След „Най-лошият човек на света“ на норвежкия режисьор Йоахим Триер, драматургията на Ескил Фогт е като магнит за възприятията ми. С възхищение посрещнах и най-новата му история във режисьорския пълнометражен дебют на Мартин Скобер „Копенхаген не съществува“. Ако местата и хората в нашето минало са фиксация на пропуснатите възможности, които натрапчиво ни дебнат зад всеки ъгъл, какво се случва с любовта-дали тя не е илюзия, дори когато сме заедно с любимия човек?

„Август 13“

19 July 2023

Киното: възможният личен катарзис

В късометражната конкурсна програма на Burgas International Film Fest участва дебютният филм на Венцислав Сариев „Август 13“. Суровата картина не се преглъща лесно от публика, фиксирана в пуканки и холивудски екшъни, но пък Венцислав Сариев безкомпромисно се завръща към реалността ни и лични емоции, в които да си аутсайдер, търсещ себе си извън обичайните заподозрени: чалга, алкохол, агресивна тълпа е тотален нонсенс. Младежкото жури на фестивала в Бургас, както и изкушени от света на кино критиката зрители се срещнаха с Венцислав Сариев и Богдан Бухалов-изпълнител на една от главните роли в „Август 13“, за да споделят впечатления и да разговарят за филма. Интервюто е резултат от усилията на Никол Николова и Константин Кръстев, които направиха своите първи крехки стъпки в кинокритиката с ментор Елица Матеева.

Международен филмов фестивал Бургас 2023

13 July 2023

Събитието ще се проведе от 15 до 21 юли

Журито, което ще оценява пълнометражните заглавия, е в състав Виктор Божинов (председател), Милица Томович (Сърбия) и Атила Хартунг (Унгария). Късометражната селекция ще бъде журирана от Булут Рейханоглу - председател (Турция), Николай Урумов и Петър Грудов.

„Шекспир като улично куче“ обра наградите на „Свети Влас Филм Фест“ 2023

10 July 2023

Филмът „Шекспир като улично куче“ на режисьора Валери Йорданов спечели наградата за Най-добър филм на второто издание на Свети Влас Филм Фест. Това стана на официална церемония в амфитеатър „Арена“ в курортния град. Статуетката приеха актьорите от филма Владислав Стоименов и Васил Илиев, а тя им бе връчена от изпълнителния директор на Национален филмов център Петър Тодоров.

Триумф за българското кино

10 July 2023

"Уроците на Блага“ спечели „Кристален Глобус“. Ели Скорчева взе Наградата за най-добра женска роля на Международния филмов фестивал в Карлови Вари

В събота се проведе Гала церемонията на 57-то издание на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Големият победител и носител на „Кристален Глобус“ е новият филм на Стефан Командарев, „Уроците на Блага“, чиято световна премиера беше по време на чешкия фестивал. “В една внушителна драма с блестящо актьорско изпълнение на Ели Скорчева в ролята на Блага, режисьорът се фокусира върху поколението на възрастните хора. Една уязвима група, на която политиците толкова често обещават в речите си правото на достойни старини, но реалността не би могла да бъде по-далеч от обещанията”, са част от доводите на журито, а голямата награда връчи американската актрисата Робин Райт.

Второто издание на „Свети Влас Филм Фест“, събира любими имена на българското кино

04 July 2023

В селекцията влизат филми, класирали се в Топ 10 на най-гледаните български филми за 2022 г.

Един от най-очакваните кино фестивали край морето - „Свети Влас Филм Фест“, стартира своето второ издание, посветено изцяло на българското кино. Фестивалната селекция включва едни от най-касовите родни заглавия, произведени през последните две години, доказали своето качество и заслужили голям зрителски интерес. Сред тях са и ленти, класирали се в Топ 10 на най-гледаните български филми за 2022 г. Фестивалът ще се проведе от 6 до 9 юли 2023 г. в курортното градче, с подкрепата на Кметство Свети Влас.

„Близо" на Лукас Донт е достъпен в цяла България в платформата NeterraTV+ от 30 юни

30 June 2023

Филмът спечели европейската награда LUX на публиката

Вторият пълнометражен филм на Лукас Донт „Близо" бе представен за първи път пред българските киномани на 27-ия София Филм Фест през март. Той е носител на Голямата награда на журито от Кан 2022, както и номиниран за наградите "Оскар", "Златен глобус" и "Сезар".

„Близо“ спечели Наградата LUX на публиката 2023

28 June 2023

Хиляди зрители в цяла Европа гледаха петте номинирани филми и гласуваха!

„Щастлив съм, че съм режисьор на един от петте филма, които представят всички нас като хора, разказват за всички парадокси, през които минава животът ни, за близостта, за магията, за места, на които можем да преоткрием себе си. Благодаря на всички европейци, които видяха тези филми! Направихме опит да се свържем с всеки член на аудиторията, това беше основната ни цел".

Трети международен документален Родопи филм фест 2023

25 June 2023

Фестивалът ще се проведе от 6 до 9 юли, 2023 в град Смолян

Стартът на третото издание на Международен документален Родопи филм фест (RIFE) ще превърне Смолян в точка за срещи на таланти и вълнуващи културни изживявания за публиката. Програмата на фестивала вкючва над 50 заглавия с многообразни теми от различните аспекти на човешкия и биологичен свят, който познаваме днес.