Киното на Агнешка Холанд

15 February 2020

"Не знам какво количество пясък би било необходимо, за да се запълнят рововете, които разделят хората днес. Но трябва да опитваме“

Официалният сайт на Международната асоциация на филмовата критика ФИПРЕССИ публикува обстоен очерк на полския киновед Барбара Холендер за творчеството на знаменитата й сънародничка Агнешка ХОЛАНД, която ще гостува на 24-тия София Филм Фест. Заглавието е на редакцията. Специалната награда FIPRESCI 94 Platinum ще бъде връчена на Агнешка Холанд по време на Международния филмов фестивал София Филм Фест през март 2020 година

Международното жури на София Филм Фест 2020

13 February 2020

Петима творци с международно признание и награди ще оценяват филмите в конкурсната програма на Фестивала.

Звездната петорка стои общо зад 3 награди и 10 номинации за Оскар, „Златна палма“ от Кан, „Златна мечка“ от Берлин, „Златен лъв“ от Венеция и още многобройни фестивални отличия.

Иван Юруков представя режисьорския си кинодебют

09 February 2020

Ексклузивната прожекция на филма „До последния каприз” ще бъде на 24-тия София Филм Фест

Филмът разкрива две различни приключенски истории за смисъла и красотата на живота и връзката на хората с изкуството. „До последния каприз“ е филм откровение; това е една история за виртуозен цигулар, който се е оттеглил от големите сцени с една-единствена цел – да изсвири съвършено „Капризите“ на Паганини за себе си, не за публиката. Той истински вярва в мотото „Стремежът към съвършенство е животоподдържащо условие. Постигнатото съвършенство е загуба на интерес към живота.“ Оръжие, заровено в земята, среща и преплита съдбата му с тази на момчета от едно планинско село. Тази среща ще преобърне живота им завинаги. За да създаде сценария за филма си, Иван Юурков се вдъхновява от книгата за живота на известния музикант Николо Паганини.

Оскар 2020: Филмът "1917"

07 February 2020

Сам Мендес: „Причината да снимате или гледате филм за войната е, защото това е една от малкото ситуации, при които хората стигат до абсолютната граница на своите способности.“

За режисьора Сам Мендес „1917“ е може би най-личният му проект, развил се с помощта на детските спомени. Първата световна война от своя страна за британците има приблизително същия отпечатък, както Великата отечествена война за бившия Съветски съюз. Втората световна война с Дюнкерк, речта на Чърчил: „Ще се борим на плажа“ и битката за Ел Аламейн, също са сред националните връзки. Но именно Първата световна война във Великобритания се нарича Голямата война, датата на примирието на Компиен – 11 ноември се превръща в ден на възпоменание на загиналите във всички войни в страните от Британската общност. В чест на загиналите по фронтовете се носят бутониери и брошки под формата на макове (за първи път този символ се появява в стихотворението „На полетата на Фландрия“ от канадския полеви хирург Джон Маккрей).

Пет филма за любовта

07 February 2020

Започва зимното издание на Sofia Pride Film Fest 2020

За девета поредна година София Прайд Филм Фест показва селекция от филми на ЛГБТИ тематика. Обичайното провеждане на фестивала в навечерито на София Прайд ще бъде допълнено от по-малко зимно издание от 11 до 18 февруари, включващо 5 филма. Прожекциите са в Дома на киното, а приходите от билите ще бъдат използвани за важната на ЛГБТИ общност кауза – видимост и равни права.

Роджър Дийкинс: „Иваново детство“ е любимият ми филм“

05 February 2020

Разговор с оператора на „1917“ и един от основните фаворити за „Оскар“ 2020

Операторът Роджър Дийкинс е номиниран 14 пъти за наградата „Оскар“ и носител на престижната статуетка за филма „Блейд Рънър 2049“ през 2018 г. През годините е заснел съвременни класики като „Бартън Финк“, „Изкуплението Шоушенк“, „Фарго“, „Големият Лебовски“, „Няма място за старите кучета“, „007 Координати: Скайфол“ и още и още…. В момента е сред най-вероятните носители на „Оскар“ за своята работа върху филма „1917“ на Сам Мендес. На Вашето внимание Ви предлагаме превод на интервюто с Роджър Дийкинс дадено за сайта kinopoisk.ru

Новият филм на Адела Пеева с премиера на София Филм Фест 2020

04 February 2020

„Мълчание с достойнство“ е разказ за тежкия творчески път на режисьорския тандеми Ирина Акташева и Христо Писков.

„Мълчание с достойнство“ е разказ за тежкия творчески път на един от най-успешните режисьорски, но и семейни тандеми в българското кино - Ирина Акташева и Христо Писков. Някои от филмите им са забранявани от цензурата, каквато е ориста на шедьовърът „Понеделник сутрин“ (1966), показан на голям екран 22 години, след като е заснет.

„Рангел завинаги“ на София Филм Фест 2020

04 February 2020

Филмът за Рангел Вълчанов е среща с невероятните истории и герои на големия режисьор с неговите сънища и фантазии

„Рангел завинаги“ е документален филм за Рангел Вълчанов на сценариста и режисьора Коста Биков. Кинотворбата е копродукция на „Ред Карпет“ EООД и БНТ и по думите на неговите създатели е вълнуваща среща с невероятните истории и герои на големия режисьор, с неговите сънища и фантазии. Среща с невъобразимото му чувство за хумор и самоирония.

Победителят от Сънданс 2020 „Ялда, нощ за прошка” на София филм фест!

03 February 2020

Операторът на филма е Юлиан Атанасов ("Източни пиеси" и "3/4")

Фестивалът в Сънданс, най-авторитетният филмов форум за независимо кино, приключи преди броени часове и за нас е изключително удоволствие да поднесем поздравления на екипа на „Ялда, нощ за прошка” („Yalda, a Night for Forgiveness”). Филмът на режисьора Масуд Бакши бе удостоен с най-престижното и желано отличие на Сънданс – Голямата награда на журито за международен драматичен филм. Оператор на копродукцията между Иран, Франция, Герания, Швейцария и Люксембург е българинът Юлиян Атанасов, познат на публиката със своята работа в „Източни пиеси”, „Островът” и „С лице надолу” на Камен Калев, „3/4” на Илиян Метев, филма-омнибус „Мостовете на Сараево”, „Seaburners” на Мелиса Йонел и др.

Наградите БАФТА 2020

03 February 2020

Най-добрият филм на годината е военната драма "1917" на Сам Мендес

Седмица преди връчването на американските кинонагради „Оскар“, военната драма "1917" на Сам Мендес триумфира вчера вечерта в Лондон на церемонията за британските киноотличия БАФТА със седем статуетки.