"Пожарът в „Колектив“ по HBO

22 May 2020

Документалният филм е с премиера за България на 4 юни.

Един от най-очакваните документални филми за 2020 г. „Пожарът в „Колектив“, режисиран от носителя на наградата „Еми“ Александър Нанау, продукция на HBO, е с премиера за България на 4 юни. Документалният филм проследява събитията след пожара в дискотеката Колектив (Colectiv Club) в Букурещ през 2015. В следствие на инцидента разследващи журналисти откриват мащабна измама в здравеопазването в Румъния и разкриват цената на корупцията.

„Заедно без теб“ с онлайн премиера

22 May 2020

Стоян Дойчев и Димитър Иванов играят главните роли в новия късометражен игрален филм на Димитрис Георгиев

Филмът „Заедно без теб“ на младия режисьор Димитрис Георгиев ще бъде представен ексклузивно на 22.05 (петък) в 18:00 часа в платформата за българско кино NO BLINK, а зрителите ще имат възможност да го гледат до следващия ден в полунощ. Филмът, вдъхновен от бягството на престъпниците Колев и Пелов от Софийския централен затвор през 2018 г.

27 пъти КИНО

20 May 2020

Основната цел е промоция на общите ценности и културно многообразие чрез киното сред младите хора.

Стартирала през 2010 като партньорство между Европейския парламент, Наградата „LUX”, програмата „Венециански дни” (Venice Days / Giornate Degli Autori) и веригата киносалони Европа Синемас, идеята на „27 ПЪТИ КИНО” е да събере почитатели на киното, на възраст между 18 и 25 години, от 27-те държави-членки на Европейския съюз, и да ги покани за специално жури в предстоящото 77-о издание на Венецианския кинофестивал през септември 2020 година. Основната цел е промоция на общите ценности и културно многообразие чрез киното сред младите хора.

HBO Европа с полския експериментален проект „Вкъщи“

19 May 2020

14 кратки филма за изолацията, заснети в изолация

Антологията „Вкъщи“ (W domu) събира 16 полски режисьори с 14 истории в експериментален проект за HBO в Европа. Едни от най-известните режисьори в Полша изследват живота по време на изолацията, която е наложено на населението заради пандемията. HBO Европа даде зелена светлина на 16 творци (два от проектите са в колаборация от по двама) за създаването на 14 късометражни филма, обвързани помежду си единствено от темата за изолацията. Условието е сюжетът им да се развива тук и сега по време на обявеното положение на пандемията, а продължителността на всяка история не трябва да надвишава 10 минути. Режисьорите трябва да заснемат кадрите самостоятелно за четири седмици, като форматът и жанрът зависят от тях.

Фестивалът Синелибри 2020 ще стартира на 18 октомври

18 May 2020

Мотото на кино-литературния фестивал ще бъде „Възпитание на чувствата“

Шестото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри ще се състои в интервала 18 октомври – 8 ноември под мотото „Възпитание на чувствата“ в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и други областни градове.

Гледаме “Доза щастие“ в HBO

17 May 2020

Историята на Весела Тотева за силата на волята ще достигне до още повече българи и зрители от чужбина от 17 май

Българският филм ще бъде достъпен за гледане у нас и в още шест държави от региона. Мисията, каузата и личната история зад сюжета ще стигнат до много хора през онлайн стрийминга и така филмът ще продължи да живее и да бъде съпреживяван. HBO Европа закупи права за излъчването му за седем държави, включително България, а паралелната премиера за всички територии е на 17 май в HBO GO и от 21:00 часа по HBO.

Домашна работа: Епизод V: Котка в стената

15 May 2020

Всеки е „Котка в стената“

„Измъчих Мария с този текст! Тя си мислеше, че за български филм се пише лесно. Раз-два и готово! Два пъти пробва перото си, за да осъзнае, че ако в училище може да се мине с повърхностни размисли за „Антигона“, при своя ръководител в кино школата с клишета, нещата няма да се получат. И така три дни оправях изреченията й с куп забележки, а тя вероятно е запомнила вече наизуст биографията на Мина Милева и Весела Казакова. Какво да се прави-учителят понякога прилага сурова методика, за да създаде определена дисциплина у своите ученици. Урокът за Мария е очевиден-тя вече е наясно, че анализът на филм не е обикновен преразказ-трябва сърце, ум и преценка. Мария се запозна с нови имена и филми, което не е малко, ако се замислим над проблема: какво днес учат децата в училище. По време на грипната ваканция някои пишат за кино, докато... да се гледа кино вече е забранено!“- Елица Матеева, художествен ръководител „Кино школа „Братя Люмиер“.

Cinema City отлага отварянето на своите кина

14 May 2020

Синема Сити България отлага отварянето на киносалоните си в страната, докато стане възможно да предложи на своите клиенти най-доброто кинопреживяване с разнообразие от филмови блокбъстъри.

Домашна работа: Епизод IV: Дейвид Линч

13 May 2020

Киното на Дейвид Линч – лабиринтът от образи

„Влюбваш се в първата идея, в това мъничко парче. Щом я имате, всичко останало идва с времето.“ Дейвид Линч из „Да уловиш голямата риба“

"В кръг" с две награди от goEast във Висбаден

12 May 2020

Филмът на Стефан Командарев спечели „Златна Лилия“ и Награда на критиката в онлайн изданието на Фестивала

Вчера беше закрито 20-то издание на Международния кинофестивал goEast във Висбаден, Германия, в който взеха участие 107 филма от 40 държави. За първи път в своята история, фестивалът беше проведен изцяло онлайн, заради пандемията COVID-19. Големият победител на вечерта е последният филм на Стефан Командарев „В кръг“, който спечели Голямата награда „Златна лилия“ за най-добър филм и наградата на критиката ФИПРЕССИ.

Домашна работа: Епизод III: Джузепе Торнаторе

04 May 2020

Киното на Джузепе Торнаторе – безкрайният копнеж по красотата на спомена

Третата среща с домашната работа на люмиерчетата от кино школа „Братя Люмиер“ към Общински детски комплекс - Варна е посветена на един режисьор, който през май ще се радва на честитки, свързани с годишнина. А ние със Стелиан Ганчев ви предлагаме едно пътуване навътре в творчеството на италианския режисьор.