Започва фестивалът „Master of Art” на кино!

25 August 2020

Филмовият фестивал „Master of Art” с дългоочаквано физическо издание в София, Пловдив и Варна

В София фестивалът ще се проведе от 27 август до 24 септември, а традиционни домакини са кината „Люмиер Лидл“, кино „Одеон“, Дом на киното, кино „G8“, „Euro Cinema“,зала Славейков – Френски институт, кино Влайкова, Кино двор „Улица Шипка“ 23. За първи път ще има и прожекции на открито на Платформа А6 на НДК и в рамките на Sofia Summer Fest до Националния музей „Земята и хората“ (28-30.08).

Любовта е лудост 2020: Εпизод Ι

24 August 2020

МФФ „Любовта е лудост“ – ревютата на възпитаниците от кино школа „Братя Люмиер“ – Общински детски комплекс - Варна

Благодарение на съвместното сътрудничество между общинския съветник г-жа Стела Николова и директора на ФКЦ – Варна, г-н Тошко Гяуров след един неуспешен опит за акредитация, но и последващ конструктивен диалог, люмиерчетата отново имат възможност да пишат за онова, което ги вълнува от света на киното. На вашето внимание предлагаме тяхното мнение за два филма от конкурсната програма на МФФ „Любовта е лудост“ 2020.

МФФ „Любовта е лудост“ за 28-ми път, или коя е най-добрата съпруга на света?

22 August 2020

Снощи във Варна се откри Международния филмов фестивал "Любовта е лудост" 2020

Дали е авантюра МФФ „Любовта е лудост“ през 2020, не се наемам да гадая, но едно е сигурно: фестивалът официално е открит. В програмата му има какво да се види, а и три от панорамните заглавия са сред номинираните за европейски филмови награди (2020), така че, ако не гледате конкурсната програма, но пък се опитвате да се проявите като елитарен зрител, то задължително трябва да видите най-новия филм на легендарния унгарси режисьор Ищван Сабо „Окончателен доклад“. Не забравайте за новата версия „Берлин, Александерплац“ и за „Сестричка“, където отново ще видим Нина Хос, позната на родната публика от филми като „Барбара“, „Феникс“, а много скоро ще я гледаме и „В кръвта на пеликана“.

Георги Парцалев. Хамлет от град Левски

20 August 2020

По случай 95-годишнината от рождението на Георги Парцалев излизe биографична книга и филм

„Тази книга е едно от най-трудните ми пътувания в професионалния ми живот. Разбрах, че всъщност нищо не знаем за Георги Парцалев. А с този куфар с архиви изскочиха толкова много и лични неща, които ни дават възможност да вникнем и разберем душевността на Парцалев. Това издание набляга на живота и ролите му; то е опит да се подреди и обясни случилото се” – отбелязва Георги Тошев

„Господ съществува, името й е Петруния“ – дали Бог слуша пънк рок?

11 August 2020

Тя е Петруния Ефтимофска. С университетска диплома за историк. Годината е 2018. Някъде в Македония, но може и да бъде някъде в България. Тя е безработна висшистка. Няма трудов стаж, прехвърлила е 30-те, няма осигуровки, няма да има и необходимия стаж за пенсия. Позната картинка, дотук сякаш съм „играла“ в този филм. Тя си търси работа. Постоянно попада на шефове, които са тотален гърч на интелектуалността, но могат да си позволят лукса - да унижават, нищо, че носят къси, бели чорапи под панталона и говорят на диалект. Тя прави разлика между правило и закон. И двете идват от хората и ходят по хората, но законът се спазва, правилото... може да се наруши, ако е резултат от криворазбраните традиции на общество затънало в средните векове. Тя вярва в Бог и иска поне веднъж да й провърви в живота, та родителите й да се зарадват, особено майка й, която я мисли за недодялана и дебела. Петруния прави нещо необикновено, заради което прекарва денонощие в полицейския участък.

Започна София филм фест Варна 2020

11 August 2020

Когато белгийският крал закусва бос в двора на едно музикално училище...

10 август – не характерно лежерен понеделник е. Жегата сякаш се е отказала да гостува на новата кино локация за Варна – дворът на НУИ „Добри Христов“ – Варна. Проектът „YaYa & Chillov“ въвежда с лекота в своя Wagabunga Saund System киноманите, които пробват ароматно вино от известна марка, докато слушат дивни ритми. Хората са приветливи, доброволците действат по команда. Няма излишен шум. Музикантите дават всичко от себе си, а варненци наистина ги обичат, защото ги познават и им се радват от сърце.

Започва "Кино за пътешественици"

31 July 2020

Началото е на 1 август, когато ще бъде премиерата на филма „Оризовите полета на Филипините”

За поредна година кино пътешествията стартират отново в началото на август. В рамките на 16 дни „Кино за пътешественици” ще отведе зрителите до любими и малко познати дестинации, като началната точка за всички пътешествия са салоните на „Културен център G8” и „Евро синема”.

Седмица на иранското кино

15 July 2020

Седмица на иранското кино ще стартира на 24 юли в Дома на киното. Събитието е организирано от фестивала Sofia MENAR със съдействието на Иранския културен център в София. Панорамата включва 7 заглавия от последните 5 години, отличени на международни филмови форуми.

Открива се Лятна киномания 2020

09 July 2020

Начало ще даде филмът „Шпионската афера „Оса” с участието на Пенелопе Крус и Едгар Рамирес

Специалното издание на фестивала ще се проведе между 20-22 юли и 4-10 август единствено на Платформа А6

Наградите на София филм фест 2020

07 July 2020

24-тият международен филмов фестивал София Филм Фест-ЛЯТО представи 111 филма от 48 държави. 51 филма са с прожекции в Дома на киното и на открити платформи, 88 филма могат да бъдат гледани от всяка точка на България до 19 юли на online.siff.bg.

Премиера на "Денят на жената"

03 July 2020

София филм фест стартира прожекциите на откритата сцена в Парк Военна академия с премиерата на филма на Доля Гавански „Денят на жената“

Впечатляващият документален филм на Доля Гавански е неин пълнометражен дебют в киното. Тя е сценарист, режисьор, продуцент и глас зад кадър на „Денят на жената“. Нейни партньори в продуцентския екип са Таня Георгиева, Мартичка Божилова, Виктор Чучков и Борислав Чучков. Световната премиера на филма е в програмата на международния кинофестивал в Москва през 2019 година, а след това печели специална награда в Ялта и приза за най-добър филм на фестивала „Russia Abroad“.