Второто издание на „Свети Влас Филм Фест“, събира любими имена на българското кино

04 July 2023

В селекцията влизат филми, класирали се в Топ 10 на най-гледаните български филми за 2022 г.

Един от най-очакваните кино фестивали край морето - „Свети Влас Филм Фест“, стартира своето второ издание, посветено изцяло на българското кино. Фестивалната селекция включва едни от най-касовите родни заглавия, произведени през последните две години, доказали своето качество и заслужили голям зрителски интерес. Сред тях са и ленти, класирали се в Топ 10 на най-гледаните български филми за 2022 г. Фестивалът ще се проведе от 6 до 9 юли 2023 г. в курортното градче, с подкрепата на Кметство Свети Влас.

„Близо" на Лукас Донт е достъпен в цяла България в платформата NeterraTV+ от 30 юни

30 June 2023

Филмът спечели европейската награда LUX на публиката

Вторият пълнометражен филм на Лукас Донт „Близо" бе представен за първи път пред българските киномани на 27-ия София Филм Фест през март. Той е носител на Голямата награда на журито от Кан 2022, както и номиниран за наградите "Оскар", "Златен глобус" и "Сезар".

„Близо“ спечели Наградата LUX на публиката 2023

28 June 2023

Хиляди зрители в цяла Европа гледаха петте номинирани филми и гласуваха!

„Щастлив съм, че съм режисьор на един от петте филма, които представят всички нас като хора, разказват за всички парадокси, през които минава животът ни, за близостта, за магията, за места, на които можем да преоткрием себе си. Благодаря на всички европейци, които видяха тези филми! Направихме опит да се свържем с всеки член на аудиторията, това беше основната ни цел".

Трети международен документален Родопи филм фест 2023

25 June 2023

Фестивалът ще се проведе от 6 до 9 юли, 2023 в град Смолян

Стартът на третото издание на Международен документален Родопи филм фест (RIFE) ще превърне Смолян в точка за срещи на таланти и вълнуващи културни изживявания за публиката. Програмата на фестивала вкючва над 50 заглавия с многообразни теми от различните аспекти на човешкия и биологичен свят, който познаваме днес.

„Мишка“ – генетика на престъплението

07 June 2023

За първи път в кратката история на кино школа „Братя Люмиер“, се случва прекрасен прецедент: дете, което пише за сериал, да не владее като роден език нашето „а, б, в“! Ксения Беспала е осмокласничка и учи в VII СУ „Найден Геров“ в град Варна. Миналата есен Ксения постъпи в кино школата ни. Ксения е от Одеса. Семейството й пристига във Варна заради сигурността и възможността да продължат нормалния си живот, защото войната в Украйна продължава.

Трети международен документален „Родопи филм фест"

07 June 2023

Третото издание на Международен Документален Родопи Филм Фест (RIFE) ще очаква своите зрители от 6 - 9 юли 2023 на територията на чудесния град Смолян. В програмата ще гледаме над 50 заглавия от България и света, входът е свободен!

Девето издание на „Срещи на младото европейско кино“

07 June 2023

Прожекции на оригинална селекция от европейски филми, уникален киноконцерт, работилници за деца и младежи, обучения за учители, възпитатели в детски градини, професионалисти, работещи с деца и младежи в сферата на изкуствата, културата и неформалното образование, които ще се проведат от 20 до 25 юни 2023 във Френски институт, Гьоте-институт и Чешки център. Вход свободен след предварителна регистрация.

Иван Бърнев с награда за мъжка роля

01 June 2023

Девет международни филмови продукции си оспорваха голямата награда на престижния филмов фестивал „Златна липа“ 2023

Девет международни филмови продукции си оспорваха голямата награда на престижния филмов фестивал „Златна липа“, който се провежда от 27 до 31 май в Стара Загора, сред които и първата българо-испанска продукция „Васил“. На празнична церемония вчера бяха обявени имената на победителите в отделните категории. Наградата за най-добра мъжка роля за филма „Васил“ спечели Иван Бърнев.

Sofia Pride Film Fest представя най-доброто от световното ЛГБТИ кино

30 May 2023

Sofia Pride Film Fest ще се проведе от 4 до 15 юни във Филмотечно кино „Одеон“ и Сцена Дерида

Откриването на SPFF 2023 е с Лотус – дълбоко еуфоричен филм за формирането на идентичност, за семейството и за приемането. Красив и вдъхновяващ, изпълнен с очарование и човечност филм, който ще ви отведе в непознатата Камбоджа. В прожекцията е включен и късометражният „Свободата е действие“, посветен на защитника на човешките права адв. Деница Любенова и всеотдайната ѝ работа в срещу дискриминацията. На на 4 юни в кино „Одеон“ от 19:00 ч.

Новият филм на Стефан Командарев ще се състезава за наградата "Кристален глобус"

30 May 2023

„Уроците на Блага“ ще има световна премиера в конкурсната програма на Международния филмов фестивал в Карлови Вари

Днес се проведе дългоочакваната пресконференция на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, на която беше представена официалната селекция от филми за тазгодишното издание. Българският филм е селекциониран в основната конкурсна програма и ще се бори за голямата награда „Кристален Глобус“. „Уроците на Блага“ е единственото родно заглавие в тазгодишното издание на фестивала, като е в конкуренция с други 10 филма. Има заглавия от Канада, САЩ, Швеция, Италия, Германия, Грузия, Ливан и др. Фестивалът в чешкия град ще се проведе от 30 юни до 8 юли.

Жустин Трие получи "Златната палма" на кинофестивала в Кан 2023

28 May 2023

Тя стана третата жена режисьор, която печели престижното отличие

Голямата награда на кинофестивала в Кан - "Златна палма", бе присъдена на филма на френската режисьорка Жустин Трие "Анатомия на едно падение". Тя е третата жена режисьор, която печели най-голямото отличие на кинофестивала, след Джейн Кемпиън и Джулия Дюкурно, спечелили съответно "Златната палма" през 1993 г. за "Пианото" и през 2021 г. за "Титан".