Маргарете фон Трота ще бъде специален гост на София филм фест 2024

16 January 2024

Първата дама, отличена със „Златен лъв“, ще представи у нас най-новия си филм „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“

Маргарете фот Трота с основание е наричана „водеща сила“ на движението „Ново немско кино“ и е една от най-значимите режисьорки-феминистки в света. Родена през 1942 година в Берлин, тя израства с майка си в германския град Дюселдорф. След като завършва Мюнхенското училище по драма, започва да работи като актриса в театъра и участва във филми на Райнер Вернер Фасбиндер и Фолкер Шльондорф. Партнира на Шльондорф за сценария и режисурата на филми като „Внезапното богатство на бедните хора от Камбах“ (1971) и „Изгубената чест на Катарина Блум“ (1975). По това време, от 1971 до 1991 година, той е неин съпруг. През 1972 година Маргарете фон Трота получава наградата на Германската критика за ролята си във филма на Фолкер Шльондорф „Strohfeuer“. Самостоятелният ѝ режисьорски дебют е през 1978 година с филма „Второто пробуждане на Криста Клагес“.

Бинка Желязкова - момичето с бялата рокля и тоталитарните бесове

13 January 2024

Вместо увод Честит рожден ден, наше кино! Който познава, гледа българско кино и иска да създава свои истории, трябва да намери онази пътека към стойностното, към смисленото, към одухотворяващото. Ето защо за втора година почитателите на седмото изкуството от кино школа „Братя Люмиер“ към Общински детски комплекс, гр. Варна обединиха усилия, за да открият филми, свързани с живота и делото на различни български кино творци. На вашето внимание предлагаме най-интересните анализи, които децата изложиха пред слушатели в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, гр. Варна по време на техния открит урок „Българското кино – малкият остров на големите надежди“. Българското кино няма да изчезне, докато има подобна публика от колекционери, жадни за знание! - Елица Матеева, художествен ръководител на кино школа "Братя Люмиер". Елица Матеева-художествен ръководител на кино школа „Братя Люмиер“

Творби на Марко Белокио, Хирокадзу Корееда и Аличе Рорвахер на София Филм Фест 2024

09 January 2024

76-ото издание на кинофестивала в Кан представи забележителна програма през май 2023 година. Сред филмите, които ще бъдат видени на София Филм Фест през март 2024, са най-новите творби на Марко Белокио, Хирокадзу Корееда и Аличе Рорвахер.

Ферари

05 January 2024

Откъс от книгата, вдъхновила филма на Майкъл Ман

Изчерпателната биография на титаничен човек и компанията, която носи неговото име. Ферари означава червено. Означава състезание, надпревара. Превъзходство, лукс и отлични резултати. Не толкова познат е мъжът, стоящ зад марката. След Папата, Енцо Ферари е най-почитаният мъж в Италия. Животът му всъщност е историята на 20 век. Биографията на Брок Йейтс прониква дълбоко в сложната личност на Ферари и разкрива истината, стояща зад нееднозначните отношения на Ферари, работата му с фашистите на Мусолини и фанатичната му обсебеност от скоростта.

Наградите на фестивала „Златен ритон“ 2023

21 December 2023

В Пловдив бяха връчени наградите за документално и анимационно кино „Златен ритон“. Жури в състав: председател – Теодора Димова, писател, Геновева Димитрова, кинокритик, Петя Накова, режисьор, Свилен Димитров, аниматор, Йоханес Артинян, визуален артист и уеб дизайнер определи следните награди:

Маргарита Стойкова е „Европейска изгряваща звезда“ на Берлинале 2024

15 December 2023

Дебютната ѝ роля във филма „Диада“ я води до една от най-важните награди в европейското кино

Маргарита Стойкова спечели изключително международно признание едва с първата си роля в пълнометражен филм. След като взе специалната награда на град Варна от фестивала „Златна роза“ 2023 за изпълнението си в „Диада“, тя е една от 10-те „Европейски изгряващи звезди“ в програмата на Берлинале. През 2020 г. с тази чест беше удостоена актрисата Мартина Апостолова.