„Мишка“ – генетика на престъплението

07 June 2023

За първи път в кратката история на кино школа „Братя Люмиер“, се случва прекрасен прецедент: дете, което пише за сериал, да не владее като роден език нашето „а, б, в“! Ксения Беспала е осмокласничка и учи в VII СУ „Найден Геров“ в град Варна. Миналата есен Ксения постъпи в кино школата ни. Ксения е от Одеса. Семейството й пристига във Варна заради сигурността и възможността да продължат нормалния си живот, защото войната в Украйна продължава.

Трети международен документален „Родопи филм фест"

07 June 2023

Третото издание на Международен Документален Родопи Филм Фест (RIFE) ще очаква своите зрители от 6 - 9 юли 2023 на територията на чудесния град Смолян. В програмата ще гледаме над 50 заглавия от България и света, входът е свободен!

Девето издание на „Срещи на младото европейско кино“

07 June 2023

Прожекции на оригинална селекция от европейски филми, уникален киноконцерт, работилници за деца и младежи, обучения за учители, възпитатели в детски градини, професионалисти, работещи с деца и младежи в сферата на изкуствата, културата и неформалното образование, които ще се проведат от 20 до 25 юни 2023 във Френски институт, Гьоте-институт и Чешки център. Вход свободен след предварителна регистрация.

Иван Бърнев с награда за мъжка роля

01 June 2023

Девет международни филмови продукции си оспорваха голямата награда на престижния филмов фестивал „Златна липа“ 2023

Девет международни филмови продукции си оспорваха голямата награда на престижния филмов фестивал „Златна липа“, който се провежда от 27 до 31 май в Стара Загора, сред които и първата българо-испанска продукция „Васил“. На празнична церемония вчера бяха обявени имената на победителите в отделните категории. Наградата за най-добра мъжка роля за филма „Васил“ спечели Иван Бърнев.

Sofia Pride Film Fest представя най-доброто от световното ЛГБТИ кино

30 May 2023

Sofia Pride Film Fest ще се проведе от 4 до 15 юни във Филмотечно кино „Одеон“ и Сцена Дерида

Откриването на SPFF 2023 е с Лотус – дълбоко еуфоричен филм за формирането на идентичност, за семейството и за приемането. Красив и вдъхновяващ, изпълнен с очарование и човечност филм, който ще ви отведе в непознатата Камбоджа. В прожекцията е включен и късометражният „Свободата е действие“, посветен на защитника на човешките права адв. Деница Любенова и всеотдайната ѝ работа в срещу дискриминацията. На на 4 юни в кино „Одеон“ от 19:00 ч.

Новият филм на Стефан Командарев ще се състезава за наградата "Кристален глобус"

30 May 2023

„Уроците на Блага“ ще има световна премиера в конкурсната програма на Международния филмов фестивал в Карлови Вари

Днес се проведе дългоочакваната пресконференция на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, на която беше представена официалната селекция от филми за тазгодишното издание. Българският филм е селекциониран в основната конкурсна програма и ще се бори за голямата награда „Кристален Глобус“. „Уроците на Блага“ е единственото родно заглавие в тазгодишното издание на фестивала, като е в конкуренция с други 10 филма. Има заглавия от Канада, САЩ, Швеция, Италия, Германия, Грузия, Ливан и др. Фестивалът в чешкия град ще се проведе от 30 юни до 8 юли.

Жустин Трие получи "Златната палма" на кинофестивала в Кан 2023

28 May 2023

Тя стана третата жена режисьор, която печели престижното отличие

Голямата награда на кинофестивала в Кан - "Златна палма", бе присъдена на филма на френската режисьорка Жустин Трие "Анатомия на едно падение". Тя е третата жена режисьор, която печели най-голямото отличие на кинофестивала, след Джейн Кемпиън и Джулия Дюкурно, спечелили съответно "Златната палма" през 1993 г. за "Пианото" и през 2021 г. за "Титан".

„Човечество за свобода“ – новата глобална фондация за борба срещу авторитаризма

26 May 2023

България се включва в световен маратон на филма на Шон Пен и Аарон Кауфман – „Суперсила”, част от инициативата на „Човечество за свобода”

Правителството на Украйна подкрепи създаването на нова международна организация - Humanity for Freedom („Човечество за свобода“), която подкрепя смелостта на президента Володимир Зеленски и борбата на Украйна срещу авторитаризма. Глобалната организация с нестопанска цел е ръководена от американския политически стратег Дейн Уотърс и световноизвестния режисьор и продуцент Аарон Кауфман. Фондацията цели да подпомогне борбата срещу авторитарните правителства чрез своята образователна и застъпническа дейност.

Яна Титова с втори пълнометражен филм

25 May 2023

Филмът „Диада“ тръгва по кината в цялата страна през есента

След успеха на „Доза Щастие“, който намери своето място в сърцата на публиката, режисьорът Яна Титова реализира втория си пълнометражен филм. „Диада“ предстои да излезе на голям екран в края на 2023 година, а първият официален тийзър вече е факт.

Георги Дюлгеров с отличие за цялостно творчество на наградите на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“ 2023

09 May 2023

Церемонията ще се проведе на 16 май в Националната опера и балет

Професор Георги Дюлгеров (режисьор, сценарист, преподавател) ще получи почетната награда за цялостно творчество на тазгодишните награди на Съюза на филмовите дейци „Васил Гендов“. Официалната церемония ще се проведе на 16-ти май в Националната опера и балет, където в повече от 30 категории гилдията ще отличи най-добрите български филми и професионалистите работили по тях в секцииите за игрално, документално и анимационно кино.

Седмица на унгарското кино

26 April 2023

Събитието ще се проведе във филмотечно кино „Одеон‘‘ от 29 април до 5 май 2023. Селекцията е реализирана от двата филмови архива, като в рамките на шест дни ще бъдат показани девет унгарски филма от 70-те и 80-те години на миналия век. Култовите заглавия са дигитално реставрирани.