Украинският актьор Олег Загородний ще представи филма „Жар птица“

09 June 2022

Военната драма ще бъде показана на публиката в София на 14 юни (вторник) от 20:30 ч. в рамките на София прайд филм фест

По време на събитието Загородний ще отговори и на въпросите на публиката. В „Жар птица“ той изпълнява главна роля. Филмът е британско-естонска продукция. Той представя историята на пилот на изтребител, който след среща във военна база в съветска Естония през 1970-те години, се влюбва в младия офицер Сергей (Том Прайор). Сюжетът е по действителен случай от Студената война и е базирана на мемоарите „Приказка за Роман“ на руския актьор Сергей Фетисов. Режисьор е Петер Ребан.

SOFIA PRIDE FILM FEST 2022

08 June 2022

10-ото юбилейно издание ще се проведе от 12 до 17 юни в Дома на киното и The Steps

В периода 12-17 юни в Дома на киното и The Steps в София ще се проведе 10-ото юбилейно издание на фестивала, представящ киното на ЛГБТИК+ тематика – SOFIA PRIDE FILM FEST. Целта на фестивала за пореден път е не само да обедини българските общности, но и да покани всички други зрители за среща и диалог. Селекцията включва 4 игрални и 4 документални заглавия, както и две късометражни селекции с българско кино.

Стартира 19-ият София Мийтингс

07 June 2022

Единственият по рода си копродукционен пазар в България ще се проведе присъствено и онлайн в периода 6-12 юни 2022

София Мийтингс е международен копродукционен пазар, който представя проекти за игрални филми и филми на различен етап на постпродукция като създава бизнес среда за кофинансиране на проекти и селекция за фестивали, включително и продажби. През последните осемнадесет години София Мийтингс е стартова площадка за почти всички български филми и проекти. София Мийтингс е ключовият фактор, който издигна нивото на българските продуценти чрез регулярните обучителни модули и програми, case studies, уъркшопи и други.

Рубен Йостлунд спечели „Златната палма“

29 May 2022

Филмът „Триъгълник на тъгата“ на шведския режисьор Рубен Йостлунд спечели „Златната палма“ за най-добър филм на кинофестивала в Кан

Социалната сатира удържа победа в надпреварата с други 20 филма. „Триъгълник на тъгата“ е история за света на инфлуенсърите и на супербогатите. Едно от местата, на които се развива действието във филма, е луксозна яхта. След като яхтата бива похитена от пирати, една част от пътуващите с нея се озовават на остров, на който йерархичните зависимости, съществуващи допреди това, търпят рязка промяна. Лентата е разсъждение за абсурдността на капитализма, за отношенията между силните и слабите и за социалното неравенство.

Премиера на филма "Навални" по HBO

24 May 2022

Режисьорът Даниел Роер изследва живота и работата на руския опозиционен лидер Алексей Навални

Документалният филм на режисьора Даниел Роер „Навални, продукция на HBO Max и CNN Films, съвместно с Fishbowl Films, Raefilm Studios и Cottage M, ще бъде достъпен за гледане у нас в стрийминг платформата HBO Max от четвъртък, 26 май.

"Активист 38" в престижна класация в Кан 2022

23 May 2022

Българската продуцентска компания на Мина Милева и Весела Казакова е сред 75-те водещи европейски продуцентски компании за 75-то издание на фестивала в Кан, според Screen International

75 от най-проспериращите независими Европейски продуцентски компании влязоха в специалната класация на известната кино медия Screen International, създадена по повод 75-годишнината на фестивала в Кан. Актвист38 (България), представлявана от Мина Милева и Весела Казакова е сред тях.

Погледни на Украйна с други очи!

22 May 2022

Международният фестивал на етнографско кино „Око“ организира прожекция на специална украинска програма в България

Специална украинска филмова програма ще бъде излъчена в рамките на Международния фестивал на етнографското кино „Око“ в Дома на кино «София». В дните от 24 до 26 май ще бъде представена подборка от филми от различни региони на Украйна.

Специална седмица програмирана от млади киномани в зала „Резонанс“

18 May 2022

Прожекциите на филмите са всеки ден 23 до 29 май от 19:00 часа

„Кино „Резонанс“ - място за култура и търсещи умове“ е създаден с цел оформяне на пространства за културен обмен около и с помощта на екипите на четири киносалона от Централна и Източна Европа - България, Унгария, Словения и Хърватия.

Документален филм за легендарната певица Тина Търнър

18 May 2022

Пълнометражният документален филм „Тина“ на HBO е дело на носителите на „Оскар“ Дан Линдзи, Т. Дж. Мартин и Lightbox

„Тина“ е откровен и интимен портрет на живота и кариерата на музикалната икона Тина Търнър от първите дни на славата й, през личните и професионалните перипетии, до превръщането й в глобален феномен през 80-те. Той включва интервюта с Тина, проведени в дома на певицата в Цюрих, Швейцария, както и с най-близките й хора. Включени са непоказвани досега снимки, видео и аудиозаписи, които дават по-ясна представа за драматичната история на кралицата на рокендрола.

Започва кинофестивалът в Кан

17 May 2022

Двадесет и един филма са включени в конкурсната програма на фестивала, който ще продължи до 28 май

Международният филмов фестивал в Кан днес се завръща в обичайния си формат през май, след като миналата година беше организиран през юли заради коронавирусната пандемия, предаде Франс прес.