Новият филм на Уди Алън на Киномания 2020

25 October 2020

„Фестивалът на Рифкин” ще бъде представен на 21 ноември от 20.00 ч. в зала 1 на НДК

Филмът беше избран да открие международния филмов фестивал в Сан Себастиян, където са направени и снимките на продукцията, като красивият испански град и околностите му са показани в целия си блясък, подобно на Ню Йорк, Лондон, Париж, Венеция, Рим и Барселона, на които режисьорът отдава почит в предишни свои произведения.

„Лято 85“ – отвъд рамката на картината

25 October 2020

Най-интересно е онова пътуване, в което образите напускат рамката на своята картина, извън пространството и предварителните нагласи

Франсоа Озон е един от френските режисьори, който за своите 52 г. притежава късмета и таланта, за да заснеме различни по естетика филми, но винаги верни на онази максима, че филм без любов не е филм.

Ирмена Чичикова открива RADAR FESTIVAL BEYOND MUSIC

23 October 2020

Фестивалът ще бъде открит на 23 октомври от 19.00 ч. с проекта МОНО НО АВАРЕ

Поетичен пърформанс, създаден от актрисата Ирмена Чичикова и нейния брат, режисьорът и сценарист Йордан Чичиков, чиито творчески и личностни търсения ни отвеждат в света на произведението „Записки под възглавката“. Авторката, Сей Шонагон е една от най-ярките представители на така наречената онна-те или „женска писменост“ в Япония. С помощта на композитора Димитър Бодуров, те ще ни потопят в тайнството на непознати светове, където да открием сами себе си – чрез поривите към красота, в изумлението от чистата простота на живота, в очарованието от дълбочината на човешката тъга. Още едно познато и много любимо на почитателите на RADAR име ще видим в първата фестивална вечер в залата на Градска художествена галерия.

„Нарцис и Голдмунд“ – между небето и земята

23 October 2020

През 1930 г. излиза романът на Херман Хесе „Нарцис и Голдумнд“, преведен на повече от 40 езика. Действието на романа се развива в Средновековието. Нарцис е отдаден на вярата и своята килия, а по-младият от него Голдумнд, доведен в същия манастир, където Нарцис търси важните истини за света, се отдава на любовта, изкуството и приключенията. Единият излиза в света, търсейки приключения, другият спира света в манастирска килия. Нарцис и Голдмунд са въплащение на противоположни модели за намиране на щастие и пътека в живота. Това вероятно е причината книгата все още да е популярна сред много млади хора. Австрийският режисьор Стефан Рузовицки се хвърля смело със средставата на кича, класиката и патетиката в екранизирането на романа. Понякога кадрите наподобяват боен секс клуб, друг път излъчват епичен религиозен аскетизъм, но в никакъв случай филмът от програмата на „Cinelibri“ 2020 не ни прави безразлични към пищната му картинност.

Тилда Суинтън в новия филм на Алмодовар

22 October 2020

„Човешкият глас” ще има три прожекции в зала 1 на НДК в програмата на Киномания 2020

Вече е традиция организаторите на Киномания да включват в програмата си поредното ново творение на испанския режисьор Педро Алмодовар, който винаги успява да изненада публиката с впечатляваща история.

Дигитализация и реставрация на българското филмово наследство

14 October 2020

Презентация на „Доли медия студио“ в програмата на 24-тия София Филм Фест 15 октомври, 12.00, Дом на киното

Запазването на българското филмово културно наследство, неделима част от облика на Европа, е водещият мотив, с който „Доли медия студио“ решава да инвестира собствени средства в реставрацията и дигитализацията на националния ни филмов архив. Освен с игралните филми, като трилогията „Хан Аспарух“ и забележителните черно/бели творби на режисьорката Бинка Желязкова, студиото има амбицията и готовността да реставрира и цифровизира документалните филми на няколко поколения кинотворци, които са работили в този жанр.

Броени дни до старта на Синелибри 2020

13 October 2020

Фестивалът ще се открие на 18 октомври от 19.00 ч. в зала 1 на НДК с криминална комедия „Кръстницата“ с Изабел Юпер в главната роля

Обратното броене до старта на шестото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри започна. Очакват ни кинотворби от различни жанрове, ослепително съзвездие от актьори, вълнуващи съпътстващи срещи – на живо и чрез видео връзки, тематични дискусии, уебинари, важни литературни премиери. Церемонията по откриване ще се състои на 18 октомври, неделя, от 19:00 ч., в зала 1 на НДК в присъствието на много специални гости, партньори на фестивала и представители на културния елит. В духа на тазгодишния слоган на Синелибри „Възпитание на чувствата“ в залата ще прозвучи песента „Защо ми е любов, кажи?“ на Едит Пиаф в превод на Силвия Вагенщайн. Талантливата Мила Роберт ще представи своя версия, а това означава, че зрителите ще станат свидетели на красив и наситен с емоция музикален пърформанс! (В прикачения файл е българският превод на песента.)

Жан-Жак Ано: Един живот за киното

09 October 2020

На 9 октомври излиза дългоочакваната автобиографична книга „Един живот за киното“ на Жан-Жак Ано!

Животът в киното е разказан от първо лице в тази изумителна книга (превод: Владимир Атанасов, Георги Ангелов, Красимир Петров) Ненадминат техничар, който винаги е в крак с новите технологии, Жан-Жак Ано започва кариерата си в рекламата, където бързо се превръща в звезда, впечатлила дори жив класик като Франсоа Трюфо. Когато стига до голямото кино, триумфира още с дебюта си – през 1976 г. Победа с песен на уста му носи „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм. Жан-Жак Ано е един от малкото европейски режисьори с международна кариера, която обхваща повече от пет десетилетия. Едва 9-годишен, той заявява на майка си, че ще бъде кинорежисьор и нищо друго. Целта отдавна е постигната и някои от филмите му - "Името на розата", "Мечката", "Любовникът", "Седем години в Тибет", "Братята тигри", са любими на милиони зрители по целия свят. Жан-Жак Ано е почетен председател на тазгодишното издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри. Премиерата на книгата ще се състои на 24 октомври в кино „Люмиер Лидл“.

Анри Кулев с наградата „Съживено наследство“

09 October 2020

На 9 октомври от 19.00 ч. в Дома на киното ще бъде присъдена годишната награда на Института за изследване на изкуствата при БАН за съвременна интерпретация на европейската и националната култура от миналото.

Годишната награда на Института за изследване на изкуствата при БАН Съживено наследство / Animated Heritage за съвременна интерпретация на европейската и националната култура от миналото се присъжда на проф. Анри Кулев за филма му „Имало една война“ от Научния съвет на института. Наградата представлява статуетка – авторска реплика на идолна пластика от V хил. пр. Хр., намерена при разкопки в с. Хотница, и е изработена с любезното съдействие на РИМ – Велико Търново от скулптора Симеон Симеонов.

Жоао Ботельо: Песоа, Сарамаго и годината на всички опасности

08 October 2020

Интервю на Мануел Халперн за „Литературен вестник“ - Португалия. Превод от португалски – Сони Бохосян

След Фернао Мендеш Пинто, Алмейда Гарет, Еса де Кейрош, Фернандо Песоа и Агущина Беса-Луиш идва ред на Жозе Сарамаго. В „Година на смъртта на Рикардо Рейш”, който ще гледаме на предстоящия фестивал Синелибри от 18 октомври, режисьорът придава образ, звук и движение на Рикардо Рейш и Фернандо Песоа по романа на португалския Нобелов лауреат.

Агнешка Холанд: „Не може да изградиш нищо върху омразата"

05 October 2020

Портрет на легендарната режисьорка от полския киновед Барбара Холендер, фотограф: Боряна Пандова

„Целта на живота ми не е успеха", казва Агнешка Холанд. „Имам огромно желание да общувам с хората, да говоря ˗ чрез филмите си ˗ за това, което ми се струва важно в даден момент."

Наградите на „Златна роза“ 2020

02 October 2020

Голямата награда ЗЛАТНА РОЗА за пълнометражен филм се присъжда на филма “Страх”, продуцент: Про филм – Асен Владимиров; сценарист и режисьор: Ивайло Христов; оператор Емил Христов “За умението да се разказва в ироничен стил за много сериозни проблеми”. Специална награда на журито за филма “Сцени от живота на една актриса”, продуцент: Гала филм – Галина Тонева, Кирил Кирилов; сценарист и режисьор: Иван Владимиров; оператор: Георги Челебиев “За оригиналния и иновативен филмов разказ”