Как се разказват истории за любовта?

29 November 2022

Пътуванията, посветени на истории за любовта, разказите за любовта, киното за любовта в различните й измерения за малките кинематографисти от кино школа „Братя Люмиер“ към Общински детски комплекс, град Варна продължават. Божана Станева 10-ти клас МГ „Петър Берон“, член на кино школата се включва активно със свое есе по темата.

Коледни филми в HBO Max

27 November 2022

Седем нови филма, начело с „Коледна история по Коледа“ и още десет заглавия за празнично настроение

Празничният дух започва да превзема стрийминг платформата HBO Max и ви споделяме част от филмите, които можете да гледате в дните до един от най-очакваните семейни периоди от годината.

Летопис на нямото кино в София (1896–1933)

25 November 2022

Премиерата на книгата ще се състои на 28 ноември (понеделник) от 18:30 ч. в Културен Център G8.

Върху 238 страници тримата автори Петър Кърджилов, Ирина Китова и Зорница Кръстева проследяват първите 38 години от киноживота в столицата на България – пристигането от чужбина на най-ранните пътуващи кинематографи, появата на първите стационарни кина, заснемането на първите хроникално-документални филми от чуждестранни кинооператори, раждането на първите български кинохроники и игрални филми, осъществяването на първите екранизации по отечествени литературни произведения и организирането на копродукции между родни и чужди продуценти, излизането на първите периодични издания за кино, основаването на първите професионални съюзи и любителски организации, възникването на киношколи, нахлуването на звука върху киноекраните, изявите на нашенци (актьори и режисьори) в световното кино…

Дигитална реставрация на филма „Балканската война“ (1913)

23 November 2022

Българска национална филмотека продължава сътрудничеството като се присъединява и към третото издание на ,,Сезон на класическия филм“

Българска национална филмотека продължава сътрудничеството като се присъединява и към третото издание на „Сезон на класическия филм“ – инициатива на Асоциацията на европейските синематеки (A Season of Classic Films, Association des Cinémathèques Européennes), обединяваща 22 институции от цяла Европа, отдадени на идеята за опазване на аудиовизуалното културно наследство. В рамките на проекта тази година БНФ ще представи пред публика дигитална реставрация на филма „Балканската война“ (1913). Автентичният кинодокумент е заснет от Александър Жеков на фронта по време на военния конфликт от 1912-1913 година. Това е най-ранният филм изцяло създаден от български автор и едно от малкото произведения в световен мащаб, които по завършен начин отразяват военен конфликт от онова време. „В нашето кино има малко произведения легенди. „Балканската война“ е един от тях“, пише в книгата си „Загадките на филма „Балканската война“ най-задълбоченият му изследовател, киноисторикът Петър Кърджилов.

Европейско кино за учащи 2022

22 November 2022

На 28 ноември започва семестър „Зима 2022“ в програмата на Дома на киното. Входът е свободен за ученици и студенти

Седем филма в четирите седмици преди Коледа са включени в новия зимен семестър на инициативата „Европейско кино за учащи“ – проект с мисия да показва най-доброто от съвременното европейско кино на ученици и студенти при вход СВОБОДЕН. Програмата започва на 28 ноември и продължава до 19 декември 2022. Всяка прожекция се представя от модератор, а след края на филма има дискусия с публиката. Модераторите на зимния семестър 2022 са режисьорите проф. Георги Дюлгеров, Надежда Косева и Андрей Хадживасилев и програмният директор на Дома на киното Христо Христозов.

Украйна: хроника на болката и надеждата

21 November 2022

В Дома на киното започва Международният фестивал на етнографското кино „ОКО“

„На 25, 26 и 27 ноември Международният фестивал на етнографското кино „ОКО“ ще посети българската столица София, за да разкаже за болестните моменти от историята на Украйна: за Гладомор и Чернобил, за войната от 2014 г. и вече за пълномащабната инвазия от 24 февруари (хрониката на Буча). За нашата история и бъдеще. За нашите надежди и мечти.

„Мълчаливото момиче“

14 November 2022

За крехкостта на чувствата между малките и големите в ирландското предложение за „Оскар“ 2022

Как се прави кино за любовта между непознати, които можем да назовем с думите „майка“ и „баща“, макар те да не са истинските родители? Веднага любознателният зрител ще каже, че всичко е ясно: рецепта има и това е българският филм „Майка“. Нека не прилагаме обобщения, защото необятният свят на киното е като пъстър килим, върху който са разположени различни цветове-истории. Една от тях привлече погледа на децата от кино школа „Братя Люмиер“, Общински детски комплекс, гр. Варна. Филмът от Ирландия „Мълчаливото момиче“ бе показан в програмата на Международния кино-литературен фестивал „Синелибри“, тази година. Филмът е ирландското предложение за номинация за „Оскар“ 2022.

Иван Бърнев с награда за филма „Васил“

30 October 2022

Българският актьор заедно с испанския си колега Карра Елехалде взеха заедно Наградата за главна мъжка роля в първата испанско-българска продукция „Васил“ на фестивала СЕМИНЦИ, Валядолид

Каталунската режисьорка Авелина Прат избира Иван Бърнев за главната роля в дебютния си филм „Васил", чиято световна премиера бе на А категория фестивала във Варшава през октомври. Веднага след това последва испанската премиера на филма във Валядолид (Семинци Филм Фестивал). На испанска земя филмът бе отличен с Награда за мъжка роля поделена между българския актьор и испанската филмова и телевизионна звезда Карра Елехалде за изключителния им комедиен тандем във филма.

Фестивал за късометражни танцови филми в Дома на киното

14 October 2022

На 15 октомври от 17:30 ч., за втора поредна година “Фокус Кино Танц” представя ново поколение режисьори на танцовото кино в България

Фестивалът за танцово кино „Фокус Кино Танц“ ще представи дебютните проекти на тазгодишните курсисти в едногодишната обучителна програма „Фокус Кино Танц“ на Фондация “Човек с шапка” с основни лектори Силвия Чернева, Стефани Ханджийска и Коста Каракашян.