Кшѝщоф Зану̀си ще обяви Голямата награда на СБФД „Васил Гендов“

29 April 2022

Кои са победителите ще стане ясно на 15 май на специална церемония в Народния театър „Иван Вазов“

Над 60 български игрални, документални и анимационни филми ще бъдат представени на Националния фестивал на българското кино – Награди на Съюза на българските филмови дейци от 2-9 май 2022 г.: всеки ден безплатни прожекции в Дома на киното в София. Фестивалът носи името на основоположника на българското кино и основател на Съюза на българските филмови дейци Васил Гендов, роден преди повече от 130 години. Това е най-големият по замисъл и размах форум за постиженията на българското игрално, документално и анимационно кино, както за филмова теория и критика. Фестивалът продължава традицията на годишните награди за филмово изкуство на Съюз на българските филмови дейци (СБФД), чието начало е поставено през 1975 г.

Журито в Кан 2022

27 April 2022

Френският актьор Венсан Лендон ще бъде председател на журито на кинофестивала в Кан 2022

Лендон поема поста от американския режисьор Спайк Лий. Миналата година оглавяваното от него жури връчи "Златна палма" на филма "Титан" на френската режисьорка Жулия Дюкурно, в който играе и Венсан Лендон. "За мен е голяма чест и гордост, че ми е поверена прекрасната и тежка задача да председателствам журито на 75-ия международен филмов фестивал в Кан", казва Лендон в разпространено съобщение до медиите

„Фотоувеличение“ - то на дявола

22 April 2022

Според Кийт Оутли (Keith Oatley), почетен професор в Катедрата за човешко развитие и приложна психология в Университета в Торонто, прочитането на роман може да доведе до промяна в личността на читателите, макар и в малка степен. Литературата, особено художествените книги, имат силата да променят личността на читателя, благодарение на уникалното индивидуално преживяване, което всеки изпитва по време на четене и усвояването на определени житейски уроци от страниците на книгата. Има ли разлика при ефекта от четенето на един разказ и гледането на неговото филмово превъплъщение върху реципиента?

„Бягство“ с ексклузивна премиера на Чамла

19 April 2022

Новият филм на Виктор Божинов с прожекция на открито на 7 май

Третият филм на режисьора Виктор Божинов тръгва по кината в цялата страна от 11 май. Преди това лентата ще бъде представена на мястото на снимки - родопското село Чамла, което е най-високото село в България на 1650 м. надморска височина. Специалната прожекция ще бъде на открито. На нея ще присъстват част от актьорите и екипът, а всеки желаещ е добре дошъл да „влезе“ във филма.

На фокус: „Master оf Art“ пролет 2022

04 April 2022

Четири града ще посрещнат най-доброто документално кино за изкуство от последните години

Пролетното издание на 7-ия филмов фестивал „Master of Art“ ще бъде открито на 7 април в 7:00 часа вечерта в София и Варна с американския документален филм „Кърт Вонегът – неподвластен на времето“ на режисьора Робърт Уайди. Домакини на събитието са съответно кино „Люмиер“ на НДК и Фестивален и конгресен център - Варна. В същия ден от 18.00 ч. филмът ще бъде представен в Стара Загора. На 8 април от 18.30 ч. вълнуващият документален разказ, сниман в продължение на 39 години, ще открие и изданието на кинофестивала в Пловдив.

Рон Хауърд ще режисира филм за Джим Хенсън

02 April 2022

Съвместно с Брайън Грейзър, Рон Хауърд подготвя документален филм за бащата на Мъпетите и героите от "Улица Сезам"

Проектът за "Дисни Ориджинъл Докюментъри" има пълното одобрение на наследниците на покойния кукловод, режисьор, сценарист и продуцент. Джим Хенсън започва работа в телевизията на 18-годишна възраст, като за първото си куклено шоу през 1955 г. "Сам и приятели" измисля жабока Кърмит и други известни кукли, които по-късно участват в "Улица Сезам" и авторската програма на Хенсън "Мъпет шоу", както и в пълнометражни филми за Мъпетите (написани и режисирани от него).

„Жените наистина плачат“ – категоричният вик за промяна

01 April 2022

Признавам си, че отдавна искам да напиша текст за последната творба на режисьорския тандем Мина Милева и Весела Казакова и дори съм посветила специално място за нея в бъдещо изследване в търсене на рефлексия между няколко български съвременни кино произведения и направлението „Догма 95“. Изпитвам затруднение да го започна поради много причини от субективен и обективен характер, но съм убедена, че когато настъпи точният момент ще го направя, защото „Жените наистина плачат“ поставя началото на филми със специфична тематика, за която не искаме да говорим, защото се страхуваме да бъдем себе си.

„След Янг“ – (не) обикновената нега по изгубения Рай

01 April 2022

„След Янг“ е внимателно вглеждане в малките неща, в детайлите на живота

Ако сте пропуснали да гледате филми на режисьора от южно корейски произход Когонада-името е псевдоним, съчетаващ име и фамилия на един от сценаристите на Ясоджиро Одзу, а именно Кого Нода, имате време за преговор. Американският режисьор Когонада е изключителен, визуален изследовател на киното – неговите кратки видеа за творчеството на Одзу, Кубрик, Тарантино, Уес Андерсън и пр. автори са открехната врата за всички, които искат да се пробват в киното. Преди да включите камерата, проучете добре този безплатен видео навигатор, а след това отговорете на въпроса: „защо искам да снимам?“ Признавам си, че преди да попадна в копнежа „Когонада“, не знаех нищо за киното му, но благодарение на „След Янг“ имам отговор на въпроса и той е семпъл: за да съзерцавам красотата на пропуснатите моменти, онези, които се превръщат в невъзможен блян.

Сиан Хедер: „Чуващите хора са забравили как да общуват“

27 March 2022

Разговор с режисьора на „CODA: Дете на глухи родители“

Когато голямата награда на Гилдията на продуцентите на Америка отиде за филма за „CODA: Дете на глухите родители“, проектът на Apple TV+ имаше шанс да грабне голям Оскар от “Силата на кучето“ на Netflix. През последните петнадесет години мненията на продуцентите и академичните среди са се различавали само три пъти. Сезонът на наградите на филма CODA обхваща две пълни години: след Голямата награда в фестивала в Сънданс през февруари 2021 г., той спечели наградите на Гилдията на сценаристите, две награди BAFTA и статуетка на „Независим дух“ за най-добър актьор в поддържаща роля (Трой Коцур).

„Чехов има много общо с Мураками“

27 March 2022

Режисьорът Рюсуке Хамагучи за филма „Карай колата ми“

В нощта на 27 срещу 28 март ще се състои 94-ата церемония по връчването на наградите "Оскар". За първи път в историята на наградата в категория „Най-добър филм на годината“ е представен японски филм на режисьора Рюсуке Хамагучи. „Карай колата ми“ е тричасова драма, базирана на едноименния разказ на Харуки Мураками. Главният герой, театралният режисьор Юсуке Кафуку (Хидетоши Нишиджима), ще постави модерна интерпретация на „Вуйчо Ваньо“ на Чехов две години след смъртта на съпругата му и се среща с мълчаливия шофьор Мисаки Ватари (Токо Миура), която също оцелява след трагедия.