VideoDance от Йосиф Аструков

19 March 2017

Откъс от книгата на Йосиф Аструков за развитието на един хибриден жанр – между кино и танца

Различни термини са използвани в английския език през годините, за да обозначат танцовите филми като цяло – screendance, dance film, cinedance, dance on camera, dance on screen, videodance. (екранен танц, танцов филм, кино танц, танц за камера, танц за екран, видеотанц) Доминиращият термин в момента е последният – videodance. Това е един хибриден жанр – между кино и танц, и развитието му върви ръка за ръка с развитието на тези две, иначе самостоятелни изкуства. Съвременното изкуство се характеризира преди всичко с прескачането на границите и обединяването на всичко познато до момента в търсене на нови хоризонти.

Даян Кийтън: „Някога пак“

13 March 2017

Превърни работата в игра

Откъс от книгата „Някога пак” на актрисата Даян Кийтън на поредицата "Амаркорд", предоставена любезно от издателство "Колибри"

Фатих Акин: „В клинч“

24 February 2017

Историята на моите филми

Откъс от книгата „В клинч” на режисьора Фатих Акин на поредицата "Амаркорд", предоставена любезно от издателство "Колибри"

"Анимационните хибриди" от Надежда Маринчевска

17 February 2017

„Освен общите представи за процесите на документализма и анимацията, в книгата се разглежда и смисълът на „доверието“ към анимационното послание" Доц. д-р Радостина Нейкова

„След двете ѝ основополагащи монографии, посветени на българското анимационно кино и на анимационните техники, в току-що излязлата си трета книга Надежда Маринчевска разширява максимално полето на своите теоретични изследвания с териториите на документалното и игралното кино. В това няма нищо случайно – отново сме свидетели на посветеното ѝ изследване на изкуството на анимацията, на желанието ѝ анимационната образност да се осмисли и обхване в цялата ѝ съвременна динамика и променени контексти. В пъстрата хибридна картина на съвременния киносвят протичат постоянно паралелни процеси – от една страна – стремеж към достоверност, а от друга – тотално изчезване на истинността и доверието в образа. С цялата си книга Надежда Маринчевска доказва, че в тези процеси именно анимацията е „универсалният посредник и двигател за раждането на нови филмови форми“.“ доц. д-р Невелина Попова, сп. „Проблеми на изкуството“, бр. 3, 2015

Сид Фийлд - "Киносценарият. Основи на киносценаристиката"

13 February 2017

Гуруто на сценаристите представя своя бестселър, вече и на български език.

Откъс от книгата на Сид Фийлд - "Киносценарият. Основи на киносценаристиката" на поредицата "Амаркорд", предоставена любезно от издателство "Колибри"

Съвременно детско кино

09 February 2017

Киното.бг представя новата книга на доц. д-р Радостина Нейкова

Настоящата книга има за цел да разгледа спецификата и аспектите на развитие на съвременното детско кино. Натрупването на множество филмови произведения в тази област от десетилетия създава специфична неомитология. Текстът съдържа два основни дяла: естетически (анализиращ наратива, визията и стилистиката) и технологически (наблягащ на техническата страна при изграждането на същите тези компоненти). За разкриване и по доброто осмисляне на аспектите в развитието на феномена детско кино, е направена и съпоставка с предходни филми, които вече са създали традиция и специфична иконография в историята на киното.

Трънливият път на българското кино

13 January 2017

Мемоарите на Васил и Жана Гендови „Трънливият път на българското кино“ и „Това, което се премълчава в историята на българския филм“ са интересно и вдъхновяващо четиво за всеки, който обича киното.

Дискретният чар на рекламата

12 January 2017

Продуктовото позициониране на екрана

Преди година на книжния пазар излезе книгата "Дискретният чар на рекламата", в която за първи път в България се разглежда и анализира продуктовото позициониране в киното и телевизията, както и скромния роден опит в тази посока. На вашето внимание публикуваме откъс от книгата, предоставен лично от автора Теодора Дончева.

Откъс от "Мълчание" на Шюсаку Ендо

10 January 2017

На 14 януари в зала 1 от 19.00 ч., НДК ще представи най-новия филм на Марин Скоресезе "Мълчание", екранизация по едноименния роман на Шюсаку Ендо. По този повод издателство "Колибри" предостави на kinoto.bg откъс от книгата, която вече можете да намерите на книжния пазар.

Д-р Петър Кърджилов: Фактологически недоимък над половин век властваше над нашето кинознание

04 January 2017

Наскоро бе премиерата на най-новата книга на филмовия изследовател на киното, журналист и писател д-р Петър Кърджилов „Озарения в полите на Витоша. Летопис на ранното кино в София (1896–1915)”. По този повод препечатваме разговора, който направиха колегите и приятели Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов в сайта въпреки.com, за което благодарим.