Олег Сенцов ще представи лично в София своя филм „Носорог“, стартирал на международния копродукционен пазар София Мийтингс през 2012 година и спечелил наградата за най-добър филмов проект. Реализиран като съвместна продукция между Украйна, Полша и Германия, „Носорог“ участва и в Works in Progress на София Мийтингс, а през есента на 2021 година бе световната му премиера в конкурсната програма „Хоризонти“ на кинофестивала във Венеция.

„Носорог“ е история за криминален престъпник, който търси изкупление; един разказ, който представя грозната страна на живота в постсъветска Украйна. В главната роля е младата звезда Сергей Филомонов. Неговият герой с прякор „носорог“ e престъпник в Украйна през 90-те години на миналия век, въвлечен в мафиотския подземен свят. Любовната му връзка с Марина (в ролята Алина Зевакова) първоначално е щастлива, но със задълбочаване на отношенията му с престъпния свят, животът му се променя радикално и безвъзвратно.

Rhino_00133231.jpg
"Носорог“ напомня до голяма степен на класически филм за мафията, но специфичната обстановка го отличава, спечелвайки му място в жанра на постсъветската криминална драма“, пише онлайн изданието Deadline за филма на Сенцов.

Rhino_00131717.jpg
Проектът „Носорог“ е белязан с реалната житейска история на режисьора Олег Сенцов, който в самото начало на подготовка на снимките (2014) е арестуван от руските служби за сигурност по обвинения в терористични действия заради позицията му за анексирането на Крим от Русия и подкрепата му на Евромайдан в Киев. Впоследствие получава присъда от 20 години затвор.

Rhino_00133655.jpg
Благодарение на международната филмова общност, която повдига апел за защита и освобождаване на Сенцов, той е пуснат на свобода срещу размяна на затворници, след 5 години и половина ефективно излежаване на присъдата, гладна стачка и сериозно брожение в света на киното срещу безапелационната позиция на руското правителство по случая. След дълго физическо възстановяване, Сенцов възобновява работата си по „Носорог“ и успява да го завърши.

Rhino_00113008.jpg
Режисьорът е роден през 1976 година в Симферопол. Завършва Националния икономически университет „Хетман“ в Киев през 1998 година и заминава за Москва, където посещава курсове по сценарий и режисура в киното. Връщайки се в родния си град, той отваря компютърен клуб – идея, която се превръща в първия му успешен бизнес проект. Именно животът на геймърите е в основата на неговия пълнометражен дебют „Gamer“ (2011) – разказ за живота на тийнейджър, пристрастен към компютърните игри. „Gamer” получава положителни отзиви от филмовата критика, като премиерата му е на международния филмов фестивал в Ротердам, Холандия.

10 години след участието си на София Мийтингс, Олег Сенцов се завръща в София, за да представи филма си „Носорог“ и да бъде член на международното жури на 26-ия София Филм Фест.