Теодор Ушев (Канада-България) е мултимедиен артист, аниматор, илюстратор, режисьор и графичен дизайнер. Дипломира се през 1993 година в специалност „плакат“ в Художествената академия в София, като през 90-те години на ХХ век на публиката правят впечатление театралните му афиши. От 1999 година той се установява в Монреал и работи по различни мултимедийни проекти. През последните 15 години работи за Националния филмов съвет на Канада. Интересът му към нови визуални форми го провокира към експерименти, инсталации, създаване на интерактивни творби.

В творческата си биография Ушев има повече от 15 филма, донесли му над 200 международни награди по цял свят. Сред тях - номинация за „Оскар“, „Кристал“ от Анеси, две награди за най-добър анимационен филм на Канадската филмова Академия, почетен медал от Френската академия за филмово изкуство „Сезар“, „Златен Глобус“ за най-добър късометражен филм. От 2010 година преподава и изнася майсторски класове в различни университети и фестивали в дестинации по цял свят като Япония, Португалия, Франция, Германия, Великобритания и др. Ушев е член на Американската академия за филмово изкуство AMPAS, кавалер е на Ордена на изкуство и литература на Франция. В момента той продължава работата по своя първи пълнометражен игрален филм – „φ1.618“, фантастична антиутопия по романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров, с Деян Донков и Мартина Апостолова в главните роли.

Physics-of-sorrow2.jpg

Ето какво споделя Теодор Ушев в рубриката "Разговорът" за нашия сайт преди премиерата на филма "Физика на тъгата" на Киномания 2019 година:

Имам чувството, че така и не можахте да се впишете в българския културен пейзаж и общност. Индивидуалист ли сте?

Не, няма как човек да се занимава с кино и да бъде индивидуалист. Киното е колективно дело. Имам стотици приятели и съмишленици по света. Всъщност, минавам за един от най-социалните хора в анимационната общност. И затова, когато се прибирам в България, избягвам да се виждам с артисти – човек все пак има някакъв лимит. Предпочитам да се видя с роднините си, да бъда сред природата, да се видя със старите приятели. Нали знаете, онова усещане, когато се прибираш у дома и искаш да изживееш максимално емоциите от детството си, с хората оттогава. Това са вълшебни моменти с близки хора, с които просто можем да си помълчим заедно… А може би изкуството, което правя, се струва не особено вълнуващо за колегите ми в България? Не знам, ще разбера на 17-и. Досега критиките и коментарите за "Физика на тъгата", където и да беше показван, са много ентусиазирани. Нормално е да се вълнувам дали българската публика ще реагира емоционално на филма, дали ще се получи "магията".

По света има голям интерес към късометражното кино във всичките му форми и жанрове, а в България лисва публика. Имате ли обяснение за това?

По света все пак това е територия, която е разработвана от десетилетия. Може би това тръгва още от образованието в университетите? Ако в училище ви казват, че късометражният филм е само "учебно, малко кино" преди да създавате "голямо (разбирай дълго)" кино, а критиката и публиката неглижират по презумпция този жанр, нормално е да няма плодотворна почва за късо кино. То не е "малко" кино. То е както е късият разказ за литературата - и в него има шедьоври. А анимацията е еквивалент пък на поезията.

„Сляпата Вайша“ имаше голям успех. Доколко това помогна на следващите Ви проекти?

"Помогна" преди всичко за медиатизирането на успеха ми. Не съм сигурен дали това е най-успешният, нито най-награждаваният ми филм. В чисто практичен план – получих възможност за някои проекти, които да се случат по-бързо от обикновено, а това е важно. За съжаление, трябваше и да откажа много проекти, които, при друго стечение на обстоятелствата, бих намерил интересни и предизвикателни. Вижте цялото интервю на Разговорът с... Теодор Ушев

Slyapata-Vaysha-1.jpg

Теодор Ушев бе обявен за най-влиятелния аниматор в света за последните 25 години - според международна анкета на престижния анимационен фестивал в Лерида (Animac), а през 2021 година бе начело на Международното жури, което раздаде наградите на филмите в Международния конкурс и Конкурса за български късометражен филм на юбилейния 25-и София Филм Фест. В есенната фестивална програма са включени негови анимационни и експериментални филми, сред които познатите на българските зрители „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“ по произведения на Георги Господинов. Тези два филма ще могат да бъдат видени в кино „Люмиер“ на 15 септември от 18:30 часа.

Селекцията „Ushev Hardcore Xperimental“ включва 13 творби, създадени между 2006 и 2020 година, и ще може да бъде видяна в кино „Люмиер“ на 16 септември от 18:30 часа и във филмотечно кино „Одеон“ на 18 септември от 20:30 часа, когато са програмирани „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“, а непосредствено след тях ще има прожекция и на „Ushev Hardcore Xperimental“.

В същия ден – 18 септември (събота), от 16:00 часа в Дома на киното каним всички киномани на специалната ни, традиционна среща „София – град на киното: Интервю с автограф“ с Теодор Ушев!