Премиерата на филма „Кода“ – САЩ, Франция, Канада бе на фестивала Сънданс в началото на 2021 г. За една година филмът е носител на 38 престижни фестивални отличия, номиниран е 144 пъти и в момента се бори за наградите „Оскар“ в три категории: за най-добър филм, за поддържаща мъжка роля и за сценарий. Филмът е римейк на френската комедия от 2014 „Семейство Белие“. Действието в „Кода“ на Шан Хейдър е пренесено от френска ферма в Глостър, Масачузетс. Емили Джоунс като Руби изпълнява с чувствителността и с типичната за децата искреност ролята на тийнейджърка, посветила се на семейството си. Динамиката на конфликта набира скорост, когато семейният бизнес е в криза, а родителите имат планове за Руби.

С какво „Кода“ впечатли децата от киношкола „Братя Люмиер“ при Общински детски комплекс-Варна? Вероятно техните теми са матурите и тестовете по време на обучение в електронна среда. Но пък ние сме им длъжници заради онзи учител-вдъхновител, който те откриха в „Кода“. 

Елица Матеева - художествен ръководител на кино школа „Братя Люмиер“

CODA.jpg

В филма се разказва за момиче, което подкрепя семейството си. Тя е различна от родителите и брат си, с това че не е глухоняма. Въпреки отговорното й отношение към семейния бизнес, Руби поставя собствената си реализация на преден план. Идеята ми за учител, присъства във филма. Той е човек, който дава увереност на всяко дете, в което вижда потенциал. Вдъхновява и дава личен пример.  Всеки търси себе си, правейки това, което желае и развива личностните си качества. Най-трудно е да разбереш кои са те и какво искаш да правиш цял живот. Спорт, музика, изкуство… толкова е трудно и важно да избереш вярната посока.  Главната героиня сбъдва мечтата си, подкрепяна от близките си безрезервно, в начинание, което те няма как да разберат, но заради любовта си към Руби, те са готови да направят компромис и да й осигурят хоризонт за разгръщане на дарбата й.

Деспина Николова, 9 клас

Rubi.jpg

Като термин в музиката „кода“ представлява край на едно произведение. Заглавието на филма означава "край". Финал на какво? Може би на предишния живот и начало на промяната? Темата на филма е промяната, порастването, помъдряването, пътят към личностното развитие. Главната героиня води интересен живот, но тя се чувства самотна, неразбрана. Тя е дете, от което се иска да се грижи семейството. Родителите не приемат Руби като човек с различни желания от техните, вероятно заради невъзможността да се поставят на нейното място, тя чува и диша със звуците на света, а те са глухонеми. Идеята е съсредоточена в конфликта между грижата за другите и личния избор да следваш мечтите си. Учителят по музика е нещо като „помагач“ за развитието на филма. Господин Ви е строг човек с принципи и много сериозен преподавател. Той не жали хората и иска 100% отдаване, за да се успее. Учителят е като "пазител" на Руби. "Кой ме подкрепя в мечтите?" За да намериш човек, който да те подкрепя в мечтите, първо трябва да разбереш какво искаш. "Как разбираш коя/кой си?" Може да мине много време докато се стигне до окончателен отговор на този въпрос. Трябва да си зададеш този въпрос и да търсиш отговора в себе си. Когато намериш нещо, което да те прави щастлив или някой, който те приема такъв какъвто си, разбираш повече за себе си. Тогава: Ти си си ти. Това е!

Миа Канариева, 7 клас