Признавам си, гледането на сериали до преди година не ми бе сред любимите занимания. Но покрай „новото нормално“ се научих и често се пристрастявам като тийнейджър-геймър, ако сериалът гъделичка нетърпеливото ми очакване за финалната развръзка. След датско-шведското ми криминално приключение „Мостът“, което всички фенове на този жанр знаят наизуст, настъпи време и за „В капан“.

Рекламата на сериала по БНТ пробуди натрапчивото желание да видя това исландско чудо по-рано поради участието в цялостната интрига на исландския режисьор и актьор Балтасар Кормакур. За тези, които нищо не са гледали на Кормакур ще подчертая, че непременно трябва да видят „Рейкявик 101“ с Виктория Абрил-една от актрисите на Алмодовар, именно поради тази нишка Абрил неочаквано добре се вписва в мразовития свят на исландската комедия, а зрителят ще бъде очарован и от интересните обрати. Другото заглавие, което коренно променя възприятията ни за Кормакур е исландското криминале „Клетва“, където той режисира и играе централната роля, а в „Бездна“ е първата му среща с прекрасния Олафур Дари Олафсон, който ще видим в централната роля на следователя Андри Олафсон в сериала „В капан“. Обърнете внимание на актьорското трио Олафур Олафсон-Ингвар Сигурдсон-Илмур Кристянсдотир или героите от сериала Андри, Асгир, Хинрика. Това са хората, които работят неуморно, за да се разкрие всеки възел от страховитите престъпления в иначе спокойно забутания, северен градец Сиглуфьордур. Апропо, Сиглуфьордур от 2015 година насам, когато бе премиерата на първия сезон на „В капан“ съживи икономиката си, макар че и днес това неотразимо място, известно с музея на херингата е белязано от печата на кризата-населението прогресивно намалява и днес то е малко над хиляда души.

12514006_186455515046018_3377874653951165323_o.jpg

Трите сезона са неравностойни като драматургичен материал и разнообразие на ситуациите - с най-силно изразен съспенс е вторият сезон, който се очаква по БНТ1 от януари 2022 г. Ако сте дебютиращ режисьор на сериали и имате предпочитание към noir-ите, добре би било да си водите записки около тази исландска премиера. Кратък, ударен диалог, с точни фрази, без излишно текучество. Постепенно навлизане в света на героите. Типично по парадигмата на драматургията от Северното сияние, преминаването през лабиринта от неясни тайни и загадки винаги е съпроводено с някакъв грях, дебнещ от миналото.

Trapped-Season-3-Release-Date.jpg

Исландският натюрел в сравнение с датския или шведския в емоционален план е по-плавен и трябва да се въоръжите с търпение, в сериала динамиката и ритъма са като исландско земетресение, може да не се появи цели девет епизода, но в десетия със сигурност ще усетите как падат чините и чашките в кухнята. В първия сезон има и земетресения, така че суровата исландска природа симпатично ще се настани в уютния ви топъл дом.

В първия сезон на „В капан“ мистерията е съсредоточена около разчленено тяло. Обстоятелството, че кинематографиите на Северното сияние винаги по съседски си сътрудничат симпатично се вплита в първия и третия сезон на сериала, така че датчаните имат роля в багрите на филма. В първия сезон съседите заемат дял в трафика на хора, в третия в трафика на наркотици, но това са само крехки детайли от сюжета.

12640335_186455521712684_118407224633969851_o.jpg

В първия сезон, триото полицаи Андри, Хинрика и Асгир трябва да разкрият връзките между престъпния свят и бизнес администрацията на града. Историята започва с невинна романтична вечер между младежи, следва пожар и смъртта на момиче, което е част от семейството на Андри, а години по-късно се оказва, че доста от известните личности на тихия Сиглуфьордур са замесени в дело, което Андри и екипът му разгадават с усърдие и интелект.

В първия сезон, зрителите ще се запознаят с бита, особеностите на исландския живот. Суровите ветрове, опасността от лавини и още природни екстри, ни вещаят предчувствието, че макар и по-бедно, нашето битие сякаш е за предпочитане, докато героите на „В капан“ нямат особен избор между студеното и ветровитото и още по-студеното. С какво обаче „В капан“ би привлякъл зрителското внимание? Режисурата се вглежда в човека – тънък психологически разрез ни предлагат режисьорите, които работят върху сериите. Кръговете на ада, през които преминаваме ежедневно са: алчност, домашно насилие, националистически и маргинални патриотични бесове, аранжирани с отчуждение и пустота. Оказва се, че независимо стандарта, днес сме много по-самотни и тъжни от времето на нашите родители. Отдавна сме се отказали да се вглеждаме в себе си и да търсим следи от отражението си сред другите и в това се състои сърцевината на капана. Отказът да търсиш другия, да си любопитен към личността му особено ярко се разгръща във втория сезон, който набляга и на отношението между родители и деца. Вторият сезон е и най-екологично ориентираният към зрителите. Ще се насладим на природни красоти, на зрелищни картини, но и на екологичната катастрофа, която предизвикваме заради неумолимата ни страст да имаме повече власт и пари.

kinopoisk-ru-_26_23211_3Bf_26_23230_3Br_26_23240_3B-2736299_d_850.jpg

Третият сезон бих определила като сезонът на ритуалите, окултното и моторите. Това е сезонът на прерязаната връзка между бащи и деца. Третият сезон е твърде предсказуем като решения, но пък исландците му се радват много, защото в него участват известни исландски музиканти в епизодични роли.

Сигурйон Кяртансон и Йон Гнар са в основата на сценария, който започва от една идея на Комаркур: какво би се случило, ако в малък град край фиорд се открие мъртво тяло и градът изисква жителите да останат на мястото си. Получава се като в роман на Агата Кристи. До този момент криминалните истории на Кормакур се развиваха в Рейкявик, затова тук находката е в населеното място, отдалечено от центъра. Към драматурзите се присъединяват и писателите Олафур Егил и Йохан Авар Гримсон. Всички пишат този проект със съзнанието, че трябва да се направи така, че да се привлекат и чужди инвеститори -„ бяхме наясно, че ще ни трябват копродуценти от Германия и Франция, защото това са големи пазари. В крайна сметка успяхме да привлечем производители от Германия и Франция. Те дойдоха като предварителна покупка и ние знаехме, че имаме официалната зелена светлина за поредицата.“ - споделя Сигурйон Кяртансон. В писането се включват английски и германски колеги, а Кяртансон е последната инстанция по редактирането и пренаписването. „Когато някой от тях напишеше „Той отвори чадъра си…“ скачах с думите: „Не! Не! Не! Хората в Исландия не използват чадъри.“- казва Кяртансон.

trapped-2.jpg

Исландската полиция сътрудничи при създаването на сериала с консултанти, които насочват екипа за разработването на сцените. Любопитното е, че непосредствено след първия сезон, в Исландия се разкрива случай на подобен нелегален канал, свързан с трафик на хора.

Сериалът „В капан“ ме спечели заради актьора Олафур Дари Олафсон. Мощта и погледът му по някакъв сюрреалистичен начин ми напомнят за Орсън Уелс. В тази бавна, тромава, но сигурна походка на Андри се крие и зарядът на целия сериал. А дали родният зрител ще оцени качествата на исландската кинематография-ще разберем скоро, 6-ти декември наближава.