От 9-ти до 13 септември зала „Европа“ на ФКЦ – Варна ще се превърне в остров на съкровищата за въображението на малки и големи. Тази година по изключение всички прожекции се осъществяват в по-малката зала, но за по-големи пространства средствата не достигат. Въпреки това тонът вече е зададен оптимистично- при официалното откриване по думите на госпожа Антония Йовчева - директор на дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна, щом в залата има толкова много млади хора, то този фестивал има сигурно бъдеще.

Преди официалните слова, почитателите на книгознанието за анимационното кино присъстваха на представянето на книгите „АНИМА.BG“ на Боряна Матеева и албума „ГРОТЕСКИ и КАРИКАТУРИ“ на Иван Веселинов. Тази година в програмата на фестивала участват 93 филма от 33 държави в 5 категории.

3.jpg

Фестивалът не е забравил и най-малките, които ще създават вълшебства в картинки и звук в следните работилници:

Работилница за детска и младежка анимация

В рамките на 3 дни участниците ще създадат кратък анимационен филм, който ще бъде показан на публиката по време на официалната церемония по закриването на фестивала на 13.09.2021 г. в 19:00 ч., Зала Европа.

Чрез използването на различни анимационни техники - изрязвания, стоп движение, рисуване върху хартия - участниците ще вдъхнат живот на града и ще разходят фестивалния магьосник сред неговите забележителности. Водещ е френския аниматор Лоран Гуи.

Втората работилница-Анимация Варна е с ментор Фернандо Галито от Португалия. Той е учител в ESAD (Escole de Artes e Design, Caldas de Rainha, Португалия) и директор на Фестивала на анимационния филм в Лисабон Монстра. По време на работилницата участниците ще създават кратък анимационен филм, използващ няколко анимационни техники-изрязване на снимки, пиксилация, рисуване върху хартиена лента, традиционно рисуване и др. Те ще ги оживят, като ги анимират кадър по кадър под обектива на камерата. Филмът от работилницата ще бъде показан на церемонията по закриването на фестивала на 13 септември в зала 2 на ФКЦ – Варна.

4.jpg

Жури

Изабел Фавес

Един от най -изявените представители на съвременното анимационно кино в Швейцария. След като завършва Университета по изкуствата в Цюрих, тя работи като независим режисьор на анимационни филми. Нейните творби като Circuit marine (2004), Tarte aux pommes (2006), Valise (2009), Au coeur de l'hiver (2012), Messages dans l'air (2015) са представени на множество филмови форуми по света и са спечелили престижни международни награди. Тя е била член на жури на редица фестивали за анимационни филми.

isabelle.jpg

Даниел Шулич

Роден е в Загреб, Хърватия. След като завършва Университета за приложни изкуства във Виена, той работи като преподавател в различни университети като Академията за изящни изкуства в Загреб и Университета по изкуство и дизайн в Линц. От 2011 г. е художествен ръководител на Световния фестивал на анимационния филм ANIMAFEST в Загреб. Той също така работи като режисьор на анимационни филми, илюстратор, звуков инженер и музикант. Неговите филми са прожектирани и награждавани на редица международни филмови фестивали. Бил е член на журито на престижни международни филмови форуми.

daniel.png

Олга Чепел

Тя работи в областта на управлението и разпространението на анимационни филми и съдържание за деца повече от десет години. Тя започва кариерата си като ръководител на продажбите и фестивалните дейности в анимационното студио Kino Atis, където става известна като продуцент на Star Dogs. Основните й дейности включват създаването, управлението и прилагането на медийни стратегии на териториите на Русия, Общността на независимите държави и балтийските държави. През 2017 г. тя беше поканена да се присъедини към медийния екип на Animaccord / Маша и Мечката, където две години по -късно беше назначена за ръководител на глобалната медийна стратегия на компанията.

olga.jpg

Моника Попова

Доцент по изящни изкуства в НБУ (предмет Керамика) и доктор по египтология. Моника Попова е член на Съюза на българските художници, Българския институт по египтология и Българското египтологично дружество. Основните й научни интереси са в областите: керамика, живопис, египтология, символика на изображението, символика на писмени знаци и изпълнение. Досега е представила над 40 самостоятелни изложби и е участвала в над 100 групови изложби в страната и чужбина.

monika.jpg