Любовта е лудост 2020: Εпизод ΙΙ: „Диригентката“

30 August 2020

„Диригентката“ или с любов и клишета за първата жена диригент

Коя е Антония Брико? По подобие на Фрида Кало, Коко Шанел, Мария Кюри и много други героини на едно отлетяло през процепите на кино лентите минало, тя предвещава с живота и професионализма си промяната, модерността, настъпването на новото време. Антония е първата международно призната диригентка, която застава наравно с мъжете, поела диригентската палка с огъня на дръзновението. Филм извън конкурсната програма на МФФ „Любовта е лудост“ 2020 бе повод за две писмени работи на Кристина Стефанова и Никола Йорданов – възпитаници на кино школа „Братя Люмиер“ – Общински детски комплекс-Варна. Интересно обстоятелство е, че младите кино наблюдатели не са спестили своите критики към някои от компонентите на филма, който е отличен с награда на публика от Международния филмов фестивал в Денвър през 2019, а и още е носител на наградите на Нидерландия през 2018 – Златен филм. Елица Матеева – художествен ръководител на кино школа „Братя Люмиер“

София Филм Фест 2020 се завръща!

16 June 2020

24-тият София Филм Фест ще предложи издания в два периода на 2020 – лято и есен.

София Филм Фест се завръща, за да зарадва многобройните си почитатели. 24-ото издание на най-големия български международен кинофестивал бе отложено 3 дни преди планираното откриване на 12 март 2020. След месеци на извънредно положение и извънредна епидемична ситуация, фестът ще предложи адаптивно решение спрямо мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19.

"Февруари" на Камен Калев в официалната селекция на Кан 2020!

03 June 2020

Представен в Works in Progress на 17-ия София Мийтингс онлайн, филмът е в Официалната селекция на КАН, оповестена преди минути от артистичния директор Тиери Фремо

Новият филм на Камен Калев влезе в Официалната селекция на Кан. “Февруари” е шестото участие на българския режисьор в най-престижния кинофестивал в света. Неговите късометражни и пълнометражни филми са участвали в паралелните програми “Петнайсетдневка на режисьорите” и “Седмица на критиката”, а с тази селекция авторът получава най-високото си признание.

АКИ КАУРИСМАКИ отново е в ДОМА НА КИНОТО

01 June 2020

Рестарт на ретроспективата от 14 филма на финландския майстор, част от 24-тия София Филм Фест

София Филм Фест, Посолството на Финландия и Домът на киното отново Ви канят да се пречистите през смях и да преоткриете част от есенцията на живота. Филмите на Аки Каурисмаки отново са на голям екран, защото има неща, които не можем да видим от дивана в хола.

„Златната земя на копнежа“ с Аки Каурисмаки

27 May 2020

Изложба на Маря Лена Хуканен с фотографии от филми на Аки Каурисмаки

Галерия Синтезис е домакин на изложбата „Златната земя на копнежа“ на Маря Лена Хуканен. Тя е фокусирана върху дванадесет от филмите на известния финландски режисьор Аки Каурисмаки, заснети в периода 1985–2006 г. Куратор: Надежда Павлова

27 пъти КИНО

20 May 2020

Основната цел е промоция на общите ценности и културно многообразие чрез киното сред младите хора.

Стартирала през 2010 като партньорство между Европейския парламент, Наградата „LUX”, програмата „Венециански дни” (Venice Days / Giornate Degli Autori) и веригата киносалони Европа Синемас, идеята на „27 ПЪТИ КИНО” е да събере почитатели на киното, на възраст между 18 и 25 години, от 27-те държави-членки на Европейския съюз, и да ги покани за специално жури в предстоящото 77-о издание на Венецианския кинофестивал през септември 2020 година. Основната цел е промоция на общите ценности и културно многообразие чрез киното сред младите хора.

HBO Европа с полския експериментален проект „Вкъщи“

19 May 2020

14 кратки филма за изолацията, заснети в изолация

Антологията „Вкъщи“ (W domu) събира 16 полски режисьори с 14 истории в експериментален проект за HBO в Европа. Едни от най-известните режисьори в Полша изследват живота по време на изолацията, която е наложено на населението заради пандемията. HBO Европа даде зелена светлина на 16 творци (два от проектите са в колаборация от по двама) за създаването на 14 късометражни филма, обвързани помежду си единствено от темата за изолацията. Условието е сюжетът им да се развива тук и сега по време на обявеното положение на пандемията, а продължителността на всяка история не трябва да надвишава 10 минути. Режисьорите трябва да заснемат кадрите самостоятелно за четири седмици, като форматът и жанрът зависят от тях.

Домашна работа: Епизод V: Котка в стената

15 May 2020

Всеки е „Котка в стената“

„Измъчих Мария с този текст! Тя си мислеше, че за български филм се пише лесно. Раз-два и готово! Два пъти пробва перото си, за да осъзнае, че ако в училище може да се мине с повърхностни размисли за „Антигона“, при своя ръководител в кино школата с клишета, нещата няма да се получат. И така три дни оправях изреченията й с куп забележки, а тя вероятно е запомнила вече наизуст биографията на Мина Милева и Весела Казакова. Какво да се прави-учителят понякога прилага сурова методика, за да създаде определена дисциплина у своите ученици. Урокът за Мария е очевиден-тя вече е наясно, че анализът на филм не е обикновен преразказ-трябва сърце, ум и преценка. Мария се запозна с нови имена и филми, което не е малко, ако се замислим над проблема: какво днес учат децата в училище. По време на грипната ваканция някои пишат за кино, докато... да се гледа кино вече е забранено!“- Елица Матеева, художествен ръководител „Кино школа „Братя Люмиер“.

"В кръг" с две награди от goEast във Висбаден

12 May 2020

Филмът на Стефан Командарев спечели „Златна Лилия“ и Награда на критиката в онлайн изданието на Фестивала

Вчера беше закрито 20-то издание на Международния кинофестивал goEast във Висбаден, Германия, в който взеха участие 107 филма от 40 държави. За първи път в своята история, фестивалът беше проведен изцяло онлайн, заради пандемията COVID-19. Големият победител на вечерта е последният филм на Стефан Командарев „В кръг“, който спечели Голямата награда „Златна лилия“ за най-добър филм и наградата на критиката ФИПРЕССИ.

Домашна работа: Епизод III: Джузепе Торнаторе

04 May 2020

Киното на Джузепе Торнаторе – безкрайният копнеж по красотата на спомена

Третата среща с домашната работа на люмиерчетата от кино школа „Братя Люмиер“ към Общински детски комплекс - Варна е посветена на един режисьор, който през май ще се радва на честитки, свързани с годишнина. А ние със Стелиан Ганчев ви предлагаме едно пътуване навътре в творчеството на италианския режисьор.

9-ти ФИЛМОВ ДЕН НА МЛАДИТЕ ЗРИТЕЛИ

13 April 2020

Гледай свободно ОНЛАЙН 3 филма и бъди част от киномладежта на Европа!

Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал София Филм Фест отправят покана към младите зрители, които за поредна година имат уникалния шанс да изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия.

Домашна работа: Епизод II: Медена земя

10 April 2020

Медена земя – когато човекът и природата са едно

На вашето внимание предлагаме първия опит в писането на ревю за филм на Симона Николова, 8 клас, СОУ „Любен Каравелов“- Варна, Киношкола „Братя Люмиер“ – Общински детски комплекс-Варна, с художествен ръководител Елица Матеева