Жан-Жак Ано: Един живот за киното

09 October 2020

На 9 октомври излиза дългоочакваната автобиографична книга „Един живот за киното“ на Жан-Жак Ано!

Животът в киното е разказан от първо лице в тази изумителна книга (превод: Владимир Атанасов, Георги Ангелов, Красимир Петров) Ненадминат техничар, който винаги е в крак с новите технологии, Жан-Жак Ано започва кариерата си в рекламата, където бързо се превръща в звезда, впечатлила дори жив класик като Франсоа Трюфо. Когато стига до голямото кино, триумфира още с дебюта си – през 1976 г. Победа с песен на уста му носи „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм. Жан-Жак Ано е един от малкото европейски режисьори с международна кариера, която обхваща повече от пет десетилетия. Едва 9-годишен, той заявява на майка си, че ще бъде кинорежисьор и нищо друго. Целта отдавна е постигната и някои от филмите му - "Името на розата", "Мечката", "Любовникът", "Седем години в Тибет", "Братята тигри", са любими на милиони зрители по целия свят. Жан-Жак Ано е почетен председател на тазгодишното издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри. Премиерата на книгата ще се състои на 24 октомври в кино „Люмиер Лидл“.

„18% сиво“ – състояние на тъгата

16 September 2020

Филмът е в конкурсната програма на "Златна роза" 2020

Ако някой ме попита, дали искам да се завърна във Варна, ще отговоря, че аз никога не съм я напускала физически, макар че в сърцето ми Варна отдавна не е моят град. Битувам в него по необходимост. Или поради дефицит да бъда другаде. Дори не мога да си представя къде бих избрала да бъда, защото единственото, което мога да избера днес е… какъв филм да гледам. Ще ви разкажа за моят избор - да гледам премиерния български филм „18% сиво“.

Започва СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ - ЕСЕН 2020

16 September 2020

Фестивалът ще се проведе от 24 септември до 15 октомври, в десет традиционни киносалона, на открито на платформата Sofia Summer Fest, а избрани филми ONLINE

Представяме на вашето внимание последната част от триптиха 24-ти международен филмов фестивал София Филм Фест. Първата част бе през март и включи ретроспектива на финландския майстор Аки Каурисмаки. Втората част бе през лятото, когато онлайн, на открито и в Дома на киното бяха представени близо 100 филма, включително участващите в 5-те международни и национални конкурси. Авторитетни журита определиха победителите, наградите бяха връчени на Церемония, приветствана от небесата с митологични фойерверки и най-разтърсващата буря, която София помни в новата си история. През лятото се състоя с успех и 17-ото издание на София Мийтингс като онлайн технологиите позволиха филмовият свят да се нарича София за няколко дни. Третата част на СФФ, есенната, със своите над 90 филма е истинско изкушение за всеки киноман и тържество на киното от пред-Covid-времената. Насладете му се!

Любовта е лудост 2020: Εпизод ΙΙ: „Диригентката“

30 August 2020

„Диригентката“ или с любов и клишета за първата жена диригент

Коя е Антония Брико? По подобие на Фрида Кало, Коко Шанел, Мария Кюри и много други героини на едно отлетяло през процепите на кино лентите минало, тя предвещава с живота и професионализма си промяната, модерността, настъпването на новото време. Антония е първата международно призната диригентка, която застава наравно с мъжете, поела диригентската палка с огъня на дръзновението. Филм извън конкурсната програма на МФФ „Любовта е лудост“ 2020 бе повод за две писмени работи на Кристина Стефанова и Никола Йорданов – възпитаници на кино школа „Братя Люмиер“ – Общински детски комплекс-Варна. Интересно обстоятелство е, че младите кино наблюдатели не са спестили своите критики към някои от компонентите на филма, който е отличен с награда на публика от Международния филмов фестивал в Денвър през 2019, а и още е носител на наградите на Нидерландия през 2018 – Златен филм. Елица Матеева – художествен ръководител на кино школа „Братя Люмиер“

София Филм Фест 2020 се завръща!

16 June 2020

24-тият София Филм Фест ще предложи издания в два периода на 2020 – лято и есен.

София Филм Фест се завръща, за да зарадва многобройните си почитатели. 24-ото издание на най-големия български международен кинофестивал бе отложено 3 дни преди планираното откриване на 12 март 2020. След месеци на извънредно положение и извънредна епидемична ситуация, фестът ще предложи адаптивно решение спрямо мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19.

"Февруари" на Камен Калев в официалната селекция на Кан 2020!

03 June 2020

Представен в Works in Progress на 17-ия София Мийтингс онлайн, филмът е в Официалната селекция на КАН, оповестена преди минути от артистичния директор Тиери Фремо

Новият филм на Камен Калев влезе в Официалната селекция на Кан. “Февруари” е шестото участие на българския режисьор в най-престижния кинофестивал в света. Неговите късометражни и пълнометражни филми са участвали в паралелните програми “Петнайсетдневка на режисьорите” и “Седмица на критиката”, а с тази селекция авторът получава най-високото си признание.

АКИ КАУРИСМАКИ отново е в ДОМА НА КИНОТО

01 June 2020

Рестарт на ретроспективата от 14 филма на финландския майстор, част от 24-тия София Филм Фест

София Филм Фест, Посолството на Финландия и Домът на киното отново Ви канят да се пречистите през смях и да преоткриете част от есенцията на живота. Филмите на Аки Каурисмаки отново са на голям екран, защото има неща, които не можем да видим от дивана в хола.

„Златната земя на копнежа“ с Аки Каурисмаки

27 May 2020

Изложба на Маря Лена Хуканен с фотографии от филми на Аки Каурисмаки

Галерия Синтезис е домакин на изложбата „Златната земя на копнежа“ на Маря Лена Хуканен. Тя е фокусирана върху дванадесет от филмите на известния финландски режисьор Аки Каурисмаки, заснети в периода 1985–2006 г. Куратор: Надежда Павлова

27 пъти КИНО

20 May 2020

Основната цел е промоция на общите ценности и културно многообразие чрез киното сред младите хора.

Стартирала през 2010 като партньорство между Европейския парламент, Наградата „LUX”, програмата „Венециански дни” (Venice Days / Giornate Degli Autori) и веригата киносалони Европа Синемас, идеята на „27 ПЪТИ КИНО” е да събере почитатели на киното, на възраст между 18 и 25 години, от 27-те държави-членки на Европейския съюз, и да ги покани за специално жури в предстоящото 77-о издание на Венецианския кинофестивал през септември 2020 година. Основната цел е промоция на общите ценности и културно многообразие чрез киното сред младите хора.

HBO Европа с полския експериментален проект „Вкъщи“

19 May 2020

14 кратки филма за изолацията, заснети в изолация

Антологията „Вкъщи“ (W domu) събира 16 полски режисьори с 14 истории в експериментален проект за HBO в Европа. Едни от най-известните режисьори в Полша изследват живота по време на изолацията, която е наложено на населението заради пандемията. HBO Европа даде зелена светлина на 16 творци (два от проектите са в колаборация от по двама) за създаването на 14 късометражни филма, обвързани помежду си единствено от темата за изолацията. Условието е сюжетът им да се развива тук и сега по време на обявеното положение на пандемията, а продължителността на всяка история не трябва да надвишава 10 минути. Режисьорите трябва да заснемат кадрите самостоятелно за четири седмици, като форматът и жанрът зависят от тях.

Домашна работа: Епизод V: Котка в стената

15 May 2020

Всеки е „Котка в стената“

„Измъчих Мария с този текст! Тя си мислеше, че за български филм се пише лесно. Раз-два и готово! Два пъти пробва перото си, за да осъзнае, че ако в училище може да се мине с повърхностни размисли за „Антигона“, при своя ръководител в кино школата с клишета, нещата няма да се получат. И така три дни оправях изреченията й с куп забележки, а тя вероятно е запомнила вече наизуст биографията на Мина Милева и Весела Казакова. Какво да се прави-учителят понякога прилага сурова методика, за да създаде определена дисциплина у своите ученици. Урокът за Мария е очевиден-тя вече е наясно, че анализът на филм не е обикновен преразказ-трябва сърце, ум и преценка. Мария се запозна с нови имена и филми, което не е малко, ако се замислим над проблема: какво днес учат децата в училище. По време на грипната ваканция някои пишат за кино, докато... да се гледа кино вече е забранено!“- Елица Матеева, художествен ръководител „Кино школа „Братя Люмиер“.

"В кръг" с две награди от goEast във Висбаден

12 May 2020

Филмът на Стефан Командарев спечели „Златна Лилия“ и Награда на критиката в онлайн изданието на Фестивала

Вчера беше закрито 20-то издание на Международния кинофестивал goEast във Висбаден, Германия, в който взеха участие 107 филма от 40 държави. За първи път в своята история, фестивалът беше проведен изцяло онлайн, заради пандемията COVID-19. Големият победител на вечерта е последният филм на Стефан Командарев „В кръг“, който спечели Голямата награда „Златна лилия“ за най-добър филм и наградата на критиката ФИПРЕССИ.