Новият филм на Камен Калев влезе в Официалната селекция на Кан. “Февруари” е шестото участие на българския режисьор в най-престижния кинофестивал в света. Неговите късометражни и пълнометражни филми са участвали в паралелните програми “Петнайсетдневка на режисьорите” и “Седмица на критиката”, а с тази селекция авторът получава най-високото си признание.

На пресконференцията тази вечер артистичният директор Тиери Фремо коментира извънредната година и напомни, че в дългата си 73-годишна история фестивалът е пропускал издания единствено по време на Втората световна война. По-рано тази година, заради ограниченията във връзка с пандемията Кан взе трудното решение да анулира физическото издание за 2020 г. Въпреки това, комисията на фестивала продължи да гледа филми от цял свят (повече от 2000 заглавия) и реши да обяви своята официална селекция. Тиери Фремо увери, че одобрените филми ще бъдат показани на редица международни фестивали, като Сан Себастиан, Ню Йорк, Торонто, Бусан и т.н., и както винаги, престижната селекция ще се отрази по най-добрия начин на разпространението на филмите.

february-Ivan-Nalbantov-copyright-Waterfront.png

“Февруари” е може би най-личният филм на режисьора. Вдъхновен от живота на своя дядо, авторът разказва за събития от неговия живот по необичайно поетичен и интригуващ начин. Калев е автор на сценария, режисьор, стои зад камерата и сам прави монтажа на филма. Иван Чертов е оператор, Петър Дундаков е композитор, а Ива Минева художник по костюмите и сценограф. Участват: Иван Налбантов (“Източни пиеси”), Христо Димитров -Хиндо, Ненчо Костов и непрофесионалните актьори Лъчезар Димитров и Кольо Добрев.

february-Lachezar-Dimitrov-and-Christo-Dimitrov-Hindo_copyright-Waterfront.png

„Февруари“ е четвъртият пълнометражен филм на Камен Калев, един от най-талантливите български млади творци, получил признанието на десетки международни фестивали в света. Той е познат на публиката в Кан още от 2005 и 2007 година, когато представя в „Седмица на критиката“ късометражните си филми „Върнете заека“ и „Лошият заек“ (в съавторство с Димитър Митовски). Дебютният филм на Камен Калев „Източни пиеси“, както и неговият втори филм „Островът“, стартират като проекти от София Мийтингс - представяни са пред професионалисти от цял свят, за да се осигури фестивалната им кариера и световно разпространение. И двата филма участват в Петнайседневката на режисьорите в Кан съответно през 2009 и 2011 година. През 2014 година Калев отново е в Кан като режисьор на фрагмент от филма-омнибус „Мостовете на Сараево“. През 2020 година най-новата му творба „Февруари“ е включена в официалната селекция и отново привлича вниманието на световните киноспециалисти към България! 

KamenKalev_Kolio-Dobrev_February_copyright-Filip-Todorov43.jpg

„Февруари“ е копродукция между България и Франция (Waterfront Film & Koro Films), а историята проследява живота на един човек – когато е 8-годишно момче, младеж на 18 години и вече като 82-годишен възрастен мъж. Пътят изглежда предопределен и монотонен – в родното място и извън него, в жега и в студ, ала по всяко време сякаш една невидима сила присъства в битието… Тя е част от нас и по тайнствен начин ни кара да продължаваме напред, към смъртта… Главната роля във „Февруари“ е поверена на Иван Налбантов. Филмът е финансиран с подкрепата на НФЦ и Евроимаж. Световен разпространител е френската компания Мементо Филмс Интернешънъл (Memento Films International).

Продуценти са Филип Тодоров и Камен Калев (Уотърфронт), Владимир Явашев, а копродуценти са Диан Ясем (Diane Jassem) и Селин Шапданиел (Céline Chapdaniel) от Коро Филмс (Koro Films). Световен разпространител на “Февруари” е френската компания Мементо филмс интернешънъл (Memento Films International).

Селекцията Works in Progress на София Мийтингс 2020 беше предоставена чрез партньорите ни Festival Scope пред 49 фестивални представители от 27 държави на пет континента и 16 дистрибуторски компании от Европа. Филми в развитие (Works in Progress) на 17-ия София Мийтингс представи откъси от филми и завършени филми от България и региона на Централна и Източна Европа в различен стадий на постпродукция. В самия край на месец май 49 програматори и селекционери от 39 фестивала, представители на 27 държави в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка имаха възможност да видят 22 игрални, 2 документални и 3 късометражни филма. Представители на дистрибуторски компании и VOD-платформи от 16 компании, базирани в 12 държави в Европа имаха на разположение четири дни, в които да видят творби на Камен Калев, Георги Овашвили, Андрей Паунов, Александър Хант, Тонислав Христов, Валентин Хотеа, Драго Шолев, Павел Веснаков, Ивайло Христов, Валери Йорданов, Светослав Драганов и др. Целта на изнасянето на инициативата онлайн е да превъзмогнем ограниченията, наложени от пандемията COVID-19, и да промотираме новите селектирани филми пред аудитория от фестивални програматори, сейлс компании и дистрибутори, за да могат да намерят своето място на световната фестивална сцена.

Kamen-Kalev.jpg

Камен Калев

Дебютният пълнометражен филм на Камен Калев “Източни пиеси” (2009) е избран в “Петнайсетдневка на режисьорите” на 41-вия Филмов фестивал в Кан и носи Наградата за режисура и Наградата за най-добър филм на 22-рия Токийски международен филмов фестивал, както и Голямата награда на журито на Фестивала в Анже, измежду редица други международни отличия.

Вторият му филм “Островът” (2011), в който участват Туре Линдхарт и Летисия Каста е отново представен на “Петнайсетдневката на режисьорите” и утвърждава Калев сред световните млади режисьори, които не се страхуват да експериментират в търсенето на свой кино език.

На Официалната селекция в Кан през 2014 г. неговият късометражен филм “Скъпа нощ” открива омнибус-проекта “Мостовете на Сараево” и е сред дванайсетте къси филма, режисирани от имена като Жан-Люк Годар, Сергей Лозница, Урсула Майер, Кристи Пую и др.

Третият пълнометражен филм на Калев “С лице надолу” (2015) е неговият най-обществено ангажиран проект. Вдъхновен от истински случай, филмът разказва за любовната история между френски престъпник и проституиращо малолетно момиче от България.