Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал София Филм Фест отправят покана към младите зрители, които за поредна година имат уникалния шанс да изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия.

На 26 април - Филмовия ден на младите зрители през 2020 година - Домът на киното в София, част от веригата на Европа Синемас, кани младежите, които обичат кино, да гласуват ОНЛАЙН.

Ето как ще протече и самата инициатива:

  • Всеки от филмите ще бъде на разположение в рамките на ТРИ ДНИ – от 23 до 25 април 2020, в стрийминг платформата на Festival Scope.
  • Всеки млад киноман между 12 и 14 години, който е заявил участие, трябва да изпрати СВОИТЕ ДАННИ - име, фамилия, дата на раждане, своя електронна поща, град и държава на press@siff.bg в срок до 15 април 2020 г.
  • Платформата Festival Scope ще създаде ЛИЧНИ АКАУНТИ за всеки тийнейджър, заявил, че ще гласува, и те ще им бъдат изпратени на техните лични мейли.
  • Само младежите, които са изгледали И ТРИТЕ ФИЛМА, ще имат ПРАВО да ГЛАСУВАТ!

Rocca-6699.jpg

РОКА ПРОМЕНЯ СВЕТА

ROCCA CHANGES THE WORLD * ROCCA VERÄNDERT DIE WELT

Германия, 2019, 97 мин.

Режисьор: Катя Бенрат

В ролите: Луна Мари Максинер, Каспар Фишер-Ортман, Луиз Рихтер, Лео Кничка, Барбара Зукова, Фахри Ярдим, Мина Тандер и др. * Тема: модерна приказка, история за деца, семеен филм

11-годишната Рока, която всъщност носи името Рия Отилия Клементин Цезар Алва, израства с баща си в специалното селище за космически изследвания в Байконур, Казахстан. Татко й е астронавт, а нейната майка е починала при раждането й. Когато бащата е ангажиран да прекара няколко месеца на международната космическа станция, Рока трябва да замине при баба си Додо в Хамбург. Там ще трябва да ходи на училище – това ще й се случи за първи път! Специалните й знания и умения омагьосват всички около нея, а с тях тя помага на жертвите на джебчии и на бездомните хора в града…

За филма

Между 1945 и 1948 година шведската писателка Астрид Линдгрен (1907-2002) публикува три истории за червенокосата чаровница Пипи Дългото чорапче – и покорява света! През 1969 година излиза телевизионната адаптация на Оле Хелбом и все още се смята за една от вечните детски филмови класики. В своя игрален дебют германската актриса и режисьор Катя Бенрат заема основната идея от познатата история и я пресъздава в днешния модерен свят.

DSCF7141.jpg

МОЕТО НЕВЕРОЯТНО ЛЯТО С ТЕС

MY EXTRAORDINARY SUMMER WITH TESS * MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS

Нидерландия-Германия, 2019, 83 мин.

Режисьор: Стивън Вутерлуд

В ролите: Сони ван Утерен, Жозефин Арендсен, Джулиан Рас, Чебо Герицма, Сюзан Бухерт, Йоханес Киенаст и др.

Още в първия ден от семейната почивка на холандския остров Терчелин, по-големият брат на Сам си чупи крака. А самият Сам среща Тес, с която са връстници. Момичето обаче се държи странно – оказва се, че има тайна, която трябва да сподели. Тя е открила, че баща й Хюго е жив, издирила го е и му е изпратила анонимна покана – да дойде заедно с приятелката си за една седмица в дома им, при нищо неподозиращата й майка. Сега с помощта на Сам, тя иска тайно да провери дали Хюго въобще става за баща. Седмицата отминава, а Тес все още не е сигурна дали трябва да разкрие истината… 

За филма

Стивън Вутерлуд е роден в Утрехт през 1984 и това е неговият дебютен пълнометражен филм, създаден по романа на холандската писателка Анна Волц. Режисьорът е работил по много проекти за телевизионни филми и поредици с тематика за деца, много от които получават признанието на публиката и престижни награди.

photo-Bert-Nijman-copyright-BIND-P1410105_1_.jpg

БРАТ МИ ПРЕСЛЕДВА ДИНОЗАВРИ

MY BROTHER CHASES DINOSAURS * MIO FRATELLO RINCORRE I DINOSAURI

Италия-Испания, 2019,

102 min.

Режисьор: Стефано Чипани

В ролите: Алесандро Гасман, Франческо Геги, Лоренцо Систо, Ариана Бекерони, Изабела Рагонезе, Роси де Палма и др.

Джио, по-малкият брат на Джак, е със Синдром на Даун. Джак е убеден в това, което родителите му винаги са казвали – Джио е специален и притежава супер-сили. Възхищението към неговата различност и особено към неговия специален интерес към динозаврите, постепенно се превръща в срам. Когато Джак отива в гимназия и среща там първата си любов Ариана, той се опитва да скрие от нея своето различно братче, и дори официално го „обявява“ за мъртъв, без въобще да се замисли какви могат да бъдат последствията от неговото поведение. 

За филма

33-годишният режисьор Стефано Чипани прави своя дебютен филм по автобиографичния роман на Джакомо Мацариол. Романът е преведен на няколко езика и е продаден в 300 000 тираж.

still-3.jpg

* * *

В едно истинско европейско гласуване победителят ще бъде обявен на церемония, която ще се предава пряко на специалния уебсайт yaa.europeanfilmawards.eu.

Наградата на младите зрители се организира и връчва от Европейската филмова академия и EFA Productions с подкрепата на немския фонд Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) и Програма Творческа Европа – МЕДИА на Европейския съюз.

Свързани статии