Запазването на българското филмово културно наследство, неделима част от облика на Европа, е водещият мотив, с който „Доли медия студио“ решава да инвестира собствени средства в реставрацията и дигитализацията на националния ни филмов архив. Освен с игралните филми, като трилогията „Хан Аспарух“ и забележителните черно/бели творби на режисьорката Бинка Желязкова, студиото има амбицията и готовността да реставрира и цифровизира документалните филми на няколко поколения кинотворци, които са работили в този жанр.

В рамките на фестивала „Доли медия студио“ ще представи натрупания опит, свързан с дигитализацията и реставрацията на българското филмово наследство. Акцентът на презентацията ще бъде върху реставрираната версия на трилогията „Мера според мера“ на режисьора Георги Дюлгеров. Филмът, признат за абсолютна класика, част от златния фонд на българската кинематография, е преминал щателна обработка, за да бъде дигитализиран на високо качество в 4К резолюция. Зрителите ще бъдат запознати с всички етапи по реставрацията на картината и звука - от сканирането в 4К резолюция, през сканирането на тон негатива, етапите на подготовка за реставрация и премахване на драскотини и петна от изображението, както и основни процеси по реставрация на звука.

Крайната цел, след извършването на всички технологични процеси, е създаването на дигитално копие, което да бъде еталонно, запазващо оригиналната картина на филма и съхраняващо оригиналните гласове на актьорите. Ениджевардарското българско наречие, на което говорят героите във филма, е субтитрирано на литературен български език. С това картината е допълнително осъвременена, за да могат младите поколения да я видят и възприемат в нейната художествена цялост. Реставрацията на филмовото наследство, представянето му на новата публика, е една от базовите цели в директивите на ЕС за съхраняване и дигитализиране на европейските филмови фондове. В това отношение „Мера според мера“ е от най-ярките български творби, които достойно заемат място в културната идентичност на Стария континент.

Енергията, с която авторите на филма – режисьорът Георги Дюлгеров, съсценаристът и изпълнител на главната роля Руси Чанев и операторът Радослав Спасов се посветиха на възстановяването и реставрацията на картината, беше високо оценена от публиката във Варна на фестивала на българското игрално кино „Златна роза“ 2020. Реакцията на зрителите доказа, че филмът не е загубил своята актуалност като тема и има огромен пазарен потенциал за последващо кино-театрално разпространение.

Продуцент на дигиталната реставрация на „Мера според мера“ е Добромир Чочов, ръководител проект - Стефан Чернев, организатор постпродукция - Константин Боров, цветни корекции – Мартин Захариев-Майс, реставрация на изображение – Ясен Харалампиев, позитив/негатив и сканиране – Христо Върбанов, Стефан Тенев, звук – Цветелина Цветкова, компютърна анимация - Димитър Халачев, субтитри на литературен български език – Илиана Йорданова, DCP мастеринг – Емил Велков. Екипът на „Доли медия студио“ отправя благодарност към директора на БНФ Антония Ковачева и директора на ИА „Национален филмов център“ Жана Караиванова.